OFF vlad in protestov

Aktualno-politična novica
20. 3. 2017 - 15.00
 / OFF

Škotska premierka Nicola Sturgeon je popustila pri zahtevi, da se referendum za neodvisnost Škotske od Velike Britanije izvede leta 2018. Nov rok je postavila najkasneje v začetku leta 2019, potem ko je britanska premierka Theresa May zavrnila možnost referenduma pred izstopom Velike Britanije iz EU. Kot utemeljitev je Sturgeon navedla, da je trenutno ob izstopu Britanije pomembnejša ureditev odnosov med Veliko Britanijo in EU.

Odcepitveni referendum je bil na tapeti tudi na jugu Evrope. Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont je špansko centralno vlado pozval, naj dopusti izvedbo legalnega referenduma za neodvisnost. Španski premier Mariano Rajoy je izvedbo glasovanja o neodvisnosti pokrajin od Španije označil kot nezakonito in v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča iz leta 2010. Katalonska vlada napoveduje, da bo referendum izvedla tudi brez soglasja, in sicer v letošnjem septembru. V Barceloni pa so kot odziv na napoved vlade potekali protesti prošpanske civilne družbe, ki nasprotuje izvedbi referenduma.

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu je prišel v nov  spor s finančnim ministrom Moshem Kahlonum. Zavrnil je kompromis iz prejšnjega tedna, ki sta ga dosegla glede uvajanja novega javnega radiotelevizijskega zavoda in medijskega regulatorja Israel Public Broadcasting Cooperation. Ta bi nadomestil Israel Broadcasting Authority, katerega ukinitev v aprilu letos nalaga izraelski Zakon javne radiotelevizije. Netanyahu je prejšnji teden privolil v umik zahteve po odlogu zamenjave za vsaj šest mesecev, minister za finance pa mu je v zameno za zamenjavo aprila obljubil večji vladni vpliv na regulatorja. Novi zavod bi bil po prvotnem predlogu namreč politično povsem neodvisen. Netanyahu naj bi spor domnevno uporabil kot krinko, da bi izsilil predčasne volitve. Tako bi se premier izognil obsodbi zaradi suma korupcije. Ena izmed obtožb je dogovarjanje z izraelskim časopisnim založnikom o omejevanju konkurence v medijih v zameno za ugodnejše poročanje s strani časnika.

Pakistanski predsednik vlade Nawaz Sharif je odredil ponovno odprtje meje z Afganistanom. Zaprtje mej je povzročilo, da je na dveh glavnih mejnih prehodih Torkham in Chammans obtičalo več sto ljudi in tovornjakov, ki v Afganistan prenašajo hrano in ostalo blago. Meja je bila zaprta več kot en mesec, potem ko so jo pakistanske oblasti zaprle zaradi več samomorilskih napadov, ki jih naj bi zakrivile pakistanske oborožene skupine. Pakistanske oblasti so sosednjo državo pozvale, naj poskrbijo, da se dogodki, ki so povzročili zaprtje meje, ne bodo več ponovili. Pakistansko ministrstvo za obrambo namreč opozarja, da je bila meja med državama v preteklosti večkrat uporabljena kot ugoden prehod za pakistanske talibanske upornike.

V Parizu so potekali protesti pod geslom Pohod za pravičnost in dostojanstvo. Protestniki pod vodstvom Francoske lige za človekove pravice so pozivali k omejitvi policijskega nadzora in zlorabe sile, predvsem nad črnci in ostalimi predstavniki manjšinskih skupin. Protest je med drugim spodbudilo posilstvo mladega črnca s strani policistov februarja letos, zaradi česar je bil eden izmed prisotnih policistov tudi obsojen. Policija se je na proteste odzvala uporabo solzivca nad nekaterimi protestniki.

Protestirali so tudi v libanonski prestolnici. Protesti so se pričeli po tem, ko je vlada napovedala povišanje davkov, s katerimi bi pokrili državni dolg štirih milijard dolarjev. Proteste so spodbujale predvsem razne skupine civilne družbe in nekatere politične stranke, ki nasprotujejo povišanju davkov. Libanonski premier je protestnike pozval, naj ustanovijo komite ter podajo svoje zahteve, o katerih bi se nato mirno pogajali. Parlament bo v prihodnjih tednih glasoval o drugih možnostih varčevanja.

Šest voditeljev medvojne Herceg-Bosne, ki so bili leta 2013 na mednarodnem sodišču v Haagu obsojeni zaradi zločinov proti človeštvu, je pričelo z vlaganjem pritožb. Jadranko Prlić, nekdanji premier Herceg-Bosne, je prvi, ki je vložil pritožbo na obsodbo. Obsojeni upajo, da bodo oproščeni kakršnekoli vpletenosti v vojne zločine proti človeštvu, zagrešene na območju Herceg-Bosne v letih med 1992 in 1994.

 OFF je pripravila vajenka Rina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

hahahahhaha etično novinarstvo .... hahahahha .... poču bom, kva pa je to? etike v šolah ne učijo že desetletje, a zdej bomo pa etiko notr peljal, to pa je res zanimivo.
sklopte POP-tv pa resničnostne šove, potem bo pa kdo lahk o etiki začel razmišljat. kaj bi le moj trumpi rekel o etiki?

ti nič ne razumeš, etično novinarstvo je: glej v ekran, čitaj in čitaj, ne oddaljuj se preveč od rodne grude, bodi vedno blizu svoje medijske hiše, liži rit urednikom, ne izpostavljaj se preveč, ne bodi v konfliktu, bodi novinarsko čreden in sledi inovacijam v novinarstvu. z drugimi besedami: ne umaži si rok.

vi mularija vi nič ne štekate, vi ste sami šarlatani, pejte si poslušat tega fanta, Troho, on živi v multikulturnem okolju. pozna vse žive in nežive kulture, tako na RTV kot na RŠ, pa ZRC-ju kot v teatru. on je pravi človek, višek novinarskega napredka in razvoja, on čita knjige in filozofira v prostem in neprostem času. verjetno če bi izračunali delež časa, ki ga preživi med ljudmi drugih kultur in knjigami bi bila zadeva malce kočljiva, ampak vseeno toliko intelektualnega podstrešja kot ga premore teoretično gledano v hipotetičnem mentalnem okolju presega vse meje, tudi slovenske. verjetno za soseda v svojem nadstropju ne bi imel tujcev, ker bi motili njegov bralni mir, ampak kljub temu lahko govori o etiki in o manjšinah in o vsem mogočem. tako malo po filozofsko, kar pa tudi največ šteje danes.

o čem pa ti komentarji?

o čem pa ti komentarji?

kot lahko sklepamo se ti komentarji nanašajo na nov baner levo zgoraj o mizi v Rogu o etičnem novinarstvu, če se ne motim. Nedvomno nekdo preizprašuje pozicijo Tadeja Trohe, nazadnje sem čital v Dnevniku njegov komentar o Rosviti Pesek in RTV-ju, ki ga je začinil z besedo, ko se sprašuje ne Kdo je Rosvita ampak Kaj je ona. Zanimivo je,da nekdo tak potem govori o etičnem novinarstvu.
Še vedno verjetno čakamo, da se začnejo odpirati vprašanja o procesu, ki je privedel do tega katastrofalnega stanja v novinarstvu, ko se morajo takele okrogle mize odvijat v Rogu. Mislim če bi sodelujoči res imeli kak namen, naj grejo trkat na POP TV in zahtevat organizacijo okrogle mize tam, v etru.
Le kaj bi rekli na oblikovanje profila novinarjev alkoholiki na RTV-ju? Zdi se, da smo pljunili na vrh leden gore, medtem ko je problem mnogo večji. Čakamo tudi nekoga, ki bi se začel s tem ukvarjat malo bolj na nož in bi primazal komu klofuto temu cehu, ki si sam koplje jamo.

ja to pa se absolutno strinjam...ja, definitivno je treba delat na dekonstrukciji liberalne "klasične" paradigme novinarstva, ki se je pri nas uveljavla po "osamosvojitvi"...in kaj je ključni element tega? ja novinarska "objektivnost"...rabli bi ravno več novinarskih utemeljenih! mnenj, ne pa le nekih "pljunkov", kot praviš, ki niso vse skupaj nič, drugače, pa zgolj citiranje pravnikov, ekonomistov itd. Pol pa seveda pride še do druge plasti, ki je ekonomska oz. mogoče je ekonomska prva, ampak ne v smislu baze in nadstavbe...itd. itd. se strinjam, da je omenjena okrogla miza namen sama sebi...kot da bi si hoteli sodelujoči oprati roke, ker jih večina v javni razpravi ne prispeva tistega, kar vejo, da bi morali...vprašanje je, če prevladujoča struktura to omogoča... na koncu pa pač vedno ostane sklicevanje na etiko in inherentno, celo naravno dobro naravnanost človeške duše, moraliziranje skratka..............................

zdej te pa imamo. kaj pa če bi ti deklica, začela več v tej smeri delat, kot si zgoraj tako lepo zaobjela? mislim čisto tako, mimogrede, da bi koga po osje pičila.
a ne bi bilo to luštno? zdaj imaš še čas.

hahahah, ja sej na tem se dela...sam to, da bi pa vnparej kritiziral govorce, bi blo pa vseeno narobe...bomo vidli, ko se udeležim katerega od predavanj..objektivnost pa rabi genealogijo...ki v slovenskem prostoru (še) ni poglobljeno narejena..se dela na tem :-)

aj aja nisem opazil, da bi kdo na tem delal, lejo zdej se pa že ven vlečeš, jajčka deklica kje so jajčka?

Ampak veste kaj, ravno tole čitam in moram rečt, da bom jaz kr zraven prisolil, povejte mi kdo v tej slovenski luknji bo pa začel odpirat vprašanja o novinarski praksi, v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Mal čitam včasih, toliko se dogaja na tem področju, toliko novih šol se tudi odpira drugod, mene tudi zanima kako to zadi deluje, od kje se dobiva informacije od kje se dobiva indice za zgodbe in članke, ki so vredni poročanja? To so res kar zanimiva vprašanja, kje so monopoli, kje so pristranosti, kdo financira, kdo dovaža slikice pa fotke in videje? Kdo določa standarde kaj se objavlja in podobno.
Mislim sem šel enkrat čitat to gospo, gospo Hrvatin, sej ne rečem je fajn gospa, ampak njena knjiga izdana pri Maski, to so pa ... čreva ... mislim ne vem če ji je kdo omenil povzetek ali pa potrebo po rdeči niti.
Po drugi strani tale fante, na FDV-ju, ki predava novinarstvo, dr. tale no na iĆ, M .... kva pa vem kako se že piše, mislim on se res preveč ukvarja s svojimi študentkami in s svojim stilom.
Mene pa zanima kdo bo odprl to problematika tvorjenja polariziranega družbenega diskurza, ajde dejmo mal akcije, mislite da vas kdo kje čaka samo za to ker delate na RŠu al kaj? Al pa sam to da fehtate za eure, dejmo, postavte svoj renome, bodte eno stopinjo naprej, ajde mularija. Kdo bo začel če ne vi? upokojenci? težka bo.
pa tud kje naj mulci najdejo ideje, da je v novinarstvu možno še kaj več kot ta debilizem na rtv-ju, pop-u in drk drk mladini?

Z drugimi besedami: kaj dela danes novinarja?
znanje_ vescine_ veze_ sreca_ razgledanost_ toleranca_ osebnost_ delo ?
In kaj dela novinarja nezamenljivega danes?
Tudi po mojem mnenju je stanje res katastrofalno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.