.glasbene novice

Kulturna ali glasbena novica
19. 5. 2017 - 9.05

Novice

Včeraj zjutraj nas je šokirala novica, da je v 53. letu starosti umrla ikona grungea in alternativne glasbe nasploh, Chris Cornell. Cornell je, kot gotovo veste, v zgodnjih devetdesetih zaslovel s seattlesko skupino Soundgarden, kasneje pa je deloval še v projektu Audioslave in še nekaterih drugih. Vzrok smrti naj bi bil samomor.

Njujorški eksperimentalni bend Swans je napovedal svoje zadnje koncerte. Legendarni projekt bo drugo poglavje svoje kariere zaključil s tremi novembrskimi nastopi v bendovem rojstnem mestu, pred tem pa ga lahko sicer še ujamemo na nekaterih evropskih odrih.

Portret Kendricka Lamarja, ki ga je naslikala Tiona Cordova, srednješolka iz Colorada, in ga poimenovala Utmost Appreciation, je zmagal na umetniškem tekmovanju ameriškega kongresa ter bo nekaj časa na ogled v sloviti washingtonski kongresni stavbi Capitol.

Trap umetnik Travis Scott je ta teden v Oklahomi svoj hit Goosebumps zarapal kar 14x zapored in s tem uradno podrl rekord po številu izvajanj skladbe na enem koncertu. Rekord sta prej držala Kanye in Jay-Z, ki sta komad Niggas in Paris leta 2012 (kje drugje kot) v Parizu odrapala 12x.

Art-rock inovatorji Liars so s pomočjo kriptičnih yotubue posnetkov napovedali svoj novi album. Ta bo izdan avgusta, pri ustvarjanju pa Angusu Andrewu tokrat ni pomagal redni sodelavec Aaron Hemphill, kar pri že tako kameleonskem bendu napoveduje novo odločno spremembno zvočne usmeritve.

Novo ploščo je napovedal tudi rap talent Vince Staples. Plošča, ki bo 23. junija izšla pri založbi Def Jam, se bo imenovala Big Fish Theory, napoveduje pa jo single Big Fish. Pričakovanja so po prejšnjih izjemnih izdajah visoka, Big Fish pa že nakazuje, da upravičeno. 

Preden napovemo, kaj se bo dogajalo danes in jutri, pa si privoščimo še pet minut zasanjanega indie popa. Baltimorski duo Beach House bo junija izdal zbirko neizdanih starejših pesmi, ki jo bo oplemenitil še z dvema novima. Ena izmed teh se imenuje Chariot [čerijt] in lahko predstavlja lep začetek dneva.   

Dogodki

Kot gotovo že veste – če še ne veste, poslušate napačno postajo -, se bo danes v Študentskem kampusu zgodil veliki koncertni dogodek imenovan Legit Shit. Eni bi temu rekli otvoritev poletja, drugi bi v tem videli praznovanje mladosti, ampak važno je, da ob hudih beatih skupaj zaplešemo vsi bambiji, oranžne pande, karabinjeri, bogovi, otroci, mercedezi, range roverji, kolumnisti, aktivisti in vsa ostala banda. Štartamo okrog osme ure, nastopajo torej Smrt Boga in Otrok, Matter, N'toko in Mimi Mercedez, gotovo vskoči še kakšno presenečenje in gotovo bo prijal tudi afterparty Afterbalm v klubu K4. 

Sobotni večer bo v Ljubljani gotovo zaznamoval koncert kultne ameriške indie zasedbe Wovenhand v Kinu Šiška, konkurenco pa bo predstavljal še nastop hrvaške kantavtorice Lovely Quinces v Gali Hali.

Mariborčani lahko danes zvečer praznujete rojstni dan kulturnega kompleksa Pekarna in prisluhnite hrvaškima rock zasedbama Baden Baden ter Punčke.

Primorska indie zasedba Low Peak Charlie svoj album ''Čas disket je pozabljen'' promovira z rednim koncertiranjem in se bo danes zvečer ustavila v ajdovskem klubu Baza13, jutri pa še v Mladinskem centru Krško s srbskimi razbijači Straight Mickey and the Boyz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

funny cover :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.