In memoriam Chris Cornell

Oddaja

Chris Cornell (1964 – 2017)

 

Tokratni Odprti termin za glasbo posvečamo Chrisu Cornellu, ki je včeraj, v 52. letu starosti, svoje življenje končal s samomorom v hotelski sobi po nastopu s skupino Soundgarden v Detroitu.

Ob imenu Chris Cornell se v večini seveda najprej spomnimo na že omenjene seattleske velikane Soundgarden, ki so soukrojili grunge glasbo in jih umeščamo med štiri velikane tega žanra, skupaj z Nirvano, Alice in Chains in Pearl Jam.  Prav tako so Soundgarden pomagali postavili Seattle kot ključno historično točko tega glasbenega pojava. Najbolj prepoznavni so postali leta 1994 z izdajo albuma Superunknown, ki je pristal na prvem mestu Billboardove lestvice, singla Black Hole Sun in Spoonman pa sta bila nagrajena z Grammyjem.

Soundgarden so svojo glasbeno pot začeli leta 1984 v Seattlu. Kot odgovor na presežek hair metal skupin so niti vlekli v svojo smer alternativnega rocka, ki jo radi označimo kot pred-grungersko. Ob Green River, Mudhoney in Screaming Trees so prav gotovo postavili temelje za kasneje oklicani grunge. Že s prvencem Ultramega OK iz leta 1988, izdanim pri pomembni podtalni založbi SST, so Soundgarden mešali punk in hard rock s psihedelijo, in to v najbolj sproščeni možni maniri, v kakršni so nadaljevali tudi leto kasneje z albumom Louder Than Love. V zgodovino glasb pa so se za vedno zapisali z albumoma Badmotorfinger in Superunknown, ki stojita kot monolita devetdesetih let, s katerima so ustalili svoj dovršeni zvok lihih ritmik, vrtoglavih strunarskih presežkov in izjemnih Cornellovih vokalnih zmožnosti.

Kasneje je Chris sestavil bend Temple of the Dog ter skupaj s člani Pearl Jam posnel tudi istoimenski album, posvečen spominu na prijatelja in vokalista Andrewja Wooda. Chris se je po razpadu Soundgarden podal na solistično pot, ki pa je žal prej kot presežke v večini za seboj puščala grenak priokus. V letu 2001 je skupaj s člani zasedbe Rage Against the Machine zasnoval Audioslave, s katerim so ustvarjali zmes trdega rocka 70-ih in alternative 90-ih. Delovali so do leta 2007 in v šestih letih obstoja izdali tri albume ter bili deležni treh nominacij za nagrado Grammy, v začetku letošnjega leta pa so najavili ponovno združitev. S prav tako ponovno združenimi Soundgarden, s katerimi se je do zadnjega mudil na aktualni turneji, pa je leta 2012 posnel album King Animal.

Chris Cornell je postal najbolj prepoznaven ravno s svojim izrazitim vokalom, ki je imel ogromen razpon, ter z izredno čustveno obarvanimi nastopi, ki jih je publika preprosto oboževala. Skupini Soundgarden je v 90. uspelo nekaj, kar se je zdelo popolnoma nemogoče – takratni underground se je prelevil v čisti mainstream. Grunge je obnorel svet …

 

***

Za vedno je utihnil še en glas, ki je krojil del marsikatere mladosti in za katerega ni zamenjave … Preveč je pesmi, ki bi jih lahko pripeli tokratnemu terminu, poslavljamo pa se z velikim poklonom. Chris, beseda hvala je žal premalo …

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

....Times are gone
For honest men
And sometimes
Far too long
For snakes...
,,,I pray to keep
Heaven send
Hell away
No one sings
Like you anymore...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.