Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
21. 9. 2017 - 16:30

GLASBA
Jalla Jalla, 21:00 - klubski večer

Original hip hop rap poetry from beginning against injustice, from all over the world with Naji.

Channel Zero, 21:00 - koncert
Level 7: Svemirko + M O R V E R N - Na otvoritev nove sezone Leveł Up koncertov prihaja hrvaški emo-macho synthpop guru Svemirko. Pred njim bo nastopil M O R V E R N, indie jungle pop solo projekt Jana Cizeja, bivšega kitarista klubskih maratoncev HAY.

Klub Gromka, 22:30 - koncert
Vasko Atanasovski trio (Slo): ZADNJI DAN POLETJA >> Trio, sestavljata še na bobnih in tolkalih Marjan Stanič ter, eklektičen kitarist Dejan Lapanja. Že sedmo leto, uspešno osvajajo rock, jazz in world music odre. (V sklopu evropske jazz konference)

Cankarjev dom, Linhartova dvorana, 19:00 - evropska jazz konferenca
Otvoritveni gala koncert: Bojan Z & Goran Bojčevski Quartet in Rabih Abou-Khalil Trio.

Tovarna Rog, Cirkusarna NaokRog, 21:00 - koncert
JazzClubMezzoforte MidnightJazzDuo (nastal iz Midnight jazz quarteta, ki je v devedesetih igral na vrtu gostilne Figovec. Umetnika bosta izvedla nekaj priredb jazzovskih standardov. Umetnika sta predana izrazu svobode v glasb) Koncertu sledi jam session.

Bar Prulček, 20:00 - koncert
Buh Blues Project (SLO) Nagibajo se k zvrsti bluesa, ki je vzhajal ob delti reke Mississippi, dodal električni zvok v Chicagu in prešel v mainstream v 60. letih prejšnjega stoletja.

Hostel Celica, Galerija Srečišče, 20:00 - petje slovenskih ljudskih pesmi
Redno mesečno pevsko srečanje v Hostlu Celica, na katerem želimo vsem, ki radi pojete, ponuditi priložnost in prostor za prepevanje. Peli bomo znane in manj znane slovenske ljudske pesmi, ponovili pesmi dosedanjih srečanj in dodali nove, se učili pesmi drug od drugega. Pevsko predznanje ni potrebno. Uglašuje Katarina Šetinc.

Klub rečnih kapitanov, na trnovski plaži, 19:00 - klubski večer
Blvd. live Zmes housa, hip hopa in psihadelije pod prulskim mostom. Vizualna podpora Vj Brega

GLEDALIŠČE
Kino Šiška, 18:30 - plesna predstava

Mateja Bučar: Urbane koreografije s plesnimi odredi obiščejo mimoidoče in pešce, generične gledalce, ki jih terjajo prijavni obrazci javnih fundacij. S komaj opazno prisotnostjo vdrejo v rutino krajev, ki sicer imajo imena in jih običajno naseljujejo samo hitri prehodi in hipni postanki pred nadaljnjimi opravki. Kadar se gledalec znajde v urbani estetizaciji mesta, se ozre naokoli, saj ga obide tesnoben občutek, da prav vsi okoli njega nastopajo v koreografiji.
Vstopnine ni.

Kino Šiška, Katedrala, 19:00 - plesna predstava
Andrea Božić: Po triu A. Trio A je nekaj, kar vztraja. Serialni primerek plesnega ali koreografskega dela. Po Triu A, kot pravi avtorica, ni rekonstrukcija, temveč dialog, v katerem naslavlja pojem rabe, prenosa in kopiranja kot neposredno odvisnega od specifičnega konteksta, v katerem gostuje, in zato negotovega, spremenljivega, pregibnega. Več kot petdeset let po nastanku Trio A vstopi v plesno delo Andree Božić, vendar tokrat z novimi tehnologijami, ki jih je Rainerjeva začela uporabljati prav v času njihovega nastanka.

SMG, 19:30 - uprizoritev
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine: Preplet fikcije in resničnosti, preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode, zgrajen iz fragmentov zgodbe o razpadu Jugoslavije, simbolnega prostora, ki ga naseljujejo igralke in igralci z dilemami, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo oči in ušesa. Predstava bo opremljena z angleškimi nadnapisi.
Vstopnina: 15,5€ / 9,5€ (dijaki, študentje, upokojenci)

MGL, 20:00 - muzikal
Rent: premiera! Mjuzikel Rent je zaživel na newyorški off Broadway sceni v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja, nato pa se zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Jonathan Larson ga je prepletel z avtobiografskimi elementi in si ga zamislil kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Bohème.
Zgodbo o skupini mladih, prekipevajočih in med seboj tesno povezanih umetnikov, ki kljub revščini in bolezni ostajajo zvesti svojim ustvarjalnim načelom in boemskemu načinu življenja, je avtorsko preoblikoval in posodobil. Iz Pariza prve polovice 19. stoletja jo je prestavil v newyorško četrt East Village s konca osemdesetih let 20. stoletja.

Plesni teater Ljubljana, 20:00 - plesna predstava
Rosana Hribar/Nick Upper: Tobelija: plesna predstava po motivih drame Ljubomirja Đurković.
Vstopnina: 8/12€

Kavarna Union, 20:00 - komedija
Ljubezenski oglas: Zorka (Vesna Anđelković) išče moškega svojega življenja, ker je ''dol'' vse zanič. Zorka se odloči, in pride v Slovenijo! Kako se bo znašla, kaj vse je tu drugače, kaj vse preživlja, kaj se ji bo zgodilo …
Vstopnina: 15€/12€ (dijaki, študentje, upokojenci, brezposelni)

Jazz Club Gajo na vrtu pri DSP, 20:30 - stand-up
10kin Comedy Jam pri Gajotu: Večer povezuje MC Peter Šanović. Z njim bodo na odru za dobro voljo skrbeli sami odlični komiki:Gašper Bergant, Matic Kokošar, Marko Žerjal, Andrej Podbevšek, Blaž Curk, Eva Virc.
Posebno opozorilo avtorice MN: špricer v Gajotu lahko stane tudi 3,8€.

RAZSTAVE
Kulturni center Tobačna 001, 19:00 - otvoritev razstave

Vladimir Nikolić: Dogodkovno obzorje: Integralni del ljubljanske postavitve je celostenska povečava fotografije, ki zaradi rastlinja sicer deloma namiguje na določeno geografsko lokacijo, čeprav v resnici z ničimer ne sporoča kraja, države in predmeta obravnave. S svojo abstraktnostjo tako kar kliče k vprašanju, kaj se skriva v podobi oziroma za podobo, ki prikazuje izsek gozda v mestecu Luleå na severu Švedske, kjer se daleč od oči javnosti nahaja največja farma strežnikov izven Združenih držav Amerike, in sicer podatkovni center internetnega giganta Facebooka.
Vstopnine ni.

OKROGLA MIZA
Pritličje, 19:00 - okrogla miza

Od-rast: Onkraj družbe rasti: Sodelujoči: Lilian Pungas, raziskovalka na Inštitutu za politično ekologijo v Zagrebu, Giacomo D'Alisa, so-urednik in so-avtor knjige Degrowth (2015), raziskovalec na Inštitutu za okoljske znanosti in tehnologijo Avtonomne univerze Barcelona, Mladen Domazet, koordinator znanstvene skupine za Degrowth konferenco v Budimpešti 2016, Ajda Pistotnik, moderatorka dogodka, raziskovalka v kolektivu EnaBanda.
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

PREDAVANJE
Prva-k veterinarska klinika za domače živali, Gorkičeva 6, 19:00 - predavanje

Najpomembnejši zajedavci v Sloveniji: Predava Tjaša Pukl, dr.vet.med.
Vstopnine ni.

Prirodoslovni muzej Slovenije, 18:00 - predavanje
Podnebne spremembe in usoda oceanov: Morja in oceani so glavni obliž za povečane izpuste toplogrednih plinov in višanje temperatur, saj predstavljajo 71% vsega površja Zemlje. A njihova sposobnost blaženja hitrih sprememb ni neomejena. Zaradi naraščanja kislosti, temperature in direktnih posledic teh procesov, kot sta bioinvazija in izguba življenjskega prostora, so ogroženi celotni prehranski spleti v morskem okolju, posredno pa tudi kopenski. Le zdravi oceani namreč lahko zagotavljajo optimalno delovanje kopenskih sistemov. Predstavljene bodo najpomembnejše posledice podnebnih sprememb v morskem okolju v povezavi z nekaterimi človeškimi dejavnostmi.
Predava: Timotej Turk Dermastia, Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja.
Vstopnine ni.

 

IGRE
Dobra poteza, 17:00 - 23:00 - večer iger

X-Wing: taktična igra, v kateri igralci vodijo v bitko legendarne X-Winge na strani upornikov ali pa hitre in okretne imperialne TIE Fighterje, kar vodi v spektakularne vesoljske bitke sveta Vojne zvezd. V tej i igri so seveda na voljo tudi druge. Poleg osupljivo podrobno in poslikanih miniatur, igra X-Wing poustvari zanimive spopade iz Vojne zvezd s pomočjo številnih scenarijev.

Klub Tiffany, 19:00 - tarok večer
Tudi če igre še ne poznate, se jo boste imele_i priložnost naučiti, če pa ste že stara sablja, vas bodo pa poparčkale_i z veterani_kami. :-) Zaradi lažje organizacije in izvedbe vas prosijo, da se prej prijavite preko FB profila Kluba Tiffany ali maila kulturnicenterq@gmail.com (dovolj je le ime/ vzdevek). Hkrati vas prosijo, da sporočite, če taroka še ne poznate in si želite igre naučiti.

 

DELAVNICA
Narodna galerija, 18-22:00 - risanje

Ustvarjali boste ob spremljavi žive glasbe. Na voljo bodo brezplačni risarski pripomočki kot so papir, svinčniki, podloge, skicirke, stojala, galerijski stoli, pomagali pa vam bodo tudi z uporabnimi risarskimi nasveti. V Narodni galeriji želijo spodbuditi ljudi k ustvarjanju, k pozornejšemu opazovanju, k odkrivanju novih svetov. Risanje ima namreč spodbudne učinke; številne raziskave so pokazale, da risanje manjša stres, odvrača pozornost od digitalnih medijev in spodbuja ustvarjalnost. Risarskim navdušencem bodo v pomoč pri risanju akademski slikarji, umetnostni zgodovinarji in likovni pedagogi. Obiskovalci bodo lahko o svojih naljubših delih povprašali kustose, ki bodo ves čas prisotni v razstavnih prostorih.
Vstopnine ni.

 

LITERATURA
Trubarjeva hiša literature, 18:00 - predstavitev zbirke

Prihaja Novi svet! Prvo zbirko Tlakovanke, ki je bila »reciklirka« pesmi, aforizmov in šal iz preteklih številk časopisov Kralji ulice, so izdali leta 2012. K ustvarjanju druge zbirke Novi svet so poleg avtorjev in avtoric, ki so objavljali že v prvi, povabili še nova navdahnjena peresa.

 

KINO
Kino Šiška, Katedrala, 20:30 - plesni film

Dokumentarni film Občutki so dejstva – Življenje Yvonne Rainer je pripoved o kljubovalnih, brezkompromisnih in vplivnih idejah ameriške postmoderne koreografinje in filmske ustvarjalke Yvonne Rainer.

Goethe Institut, 19:00 - filmska projekcija in pogovor
V sklopu cikla radijskih oddaj in dogodkov v živo »Die Andere Alternative für Deutschland« oziroma »Druga alternativa za Nemčijo«, s katerimi Radio Študent 89,3 MHz v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana predstavlja sodobno in preteklo alternativo nemške kulture, bomo v septembrskem filmskem večeru pogled usmerili onkraj železne zavese, na filmsko produkcijo Nemške demokratične republike. Ogledali si bomo Eolomeo – »novoutopični film« v produkciji DEFA, ki v režiji Herrmanna Zschoche izide leta 1972, le leto pred vstopom Nemške demokratične republike v Združene narode. Eolomea – ambiciozni vzhodnonemški celovečerec, posnet v 70-mm formatu – izide v odgovor, kot odgovor pregovornima mejnikoma filmske znanstvene fantastike 2001: Vesoljska odiseja (1969) Stanleyja Kubricka in Solaris (1972) Andreja Tarkovskega. Eolomea ponotranji premisleke, ki zaznamujejo znanstveno fantastiko po razmahu vesoljskih programov v 60. letih 20. stoletja: vprašanja prihodnosti človeštva, odnosa do skrivnostno nespoznavnega Drugega in potrebo po reorganizaciji »zemeljskih« ureditev: političnih, socialnih in ekonomskih. 

Kino Bežigrad, 19:00 - kratki film
Unleashed: Kratki film o gorskem in dirt kolesarstvu ne prikazuje zgolj kolesarstva, ampak splošne probleme sodobnega življenja. Preko prispodob pa ponazarja še veličino narave in življenja. Dogajanje se odvija na domačem »playgroundu«, natančneje v Idriji, Cerknem ter Ljubljani z okolico. Unleashed je sestavljen iz štirih segmentov, ki se povežejo v celoto in gledalca popeljejo skozi življenje kolesarja. V filmu je videti vse od oldtimerjev, konjev, lepega ženskega telesa, seveda pa ne manjka kolesarske akcije. Režija in scenarij: Matic Carl

Slovenska kinoteka
17:00 - Večer Društva slovenskih režiserjev: Srečno, Monte Carlo, Martin Srebotnjak, Slovenija, 2017, DCP, barvni, 80'
Akademija za igralsko umetnost se je leta 1949 preselila v nacionalizirano stavbo Serafinskega kolegija. V prvem nadstropju, preoblikovanem v predavalnice, je zaživel majcen prostor, namenjen izključno študentom. V njem so študenti vseh generacij stavili na svojo ustvarjalno prihodnost. Vse drugo je legenda.
Vstop prost.
20:00 - Nova svetloba/Animateka: Češko leto: Špalíček, Jiří Trnka, Češkoslovaška, 1947, DCP, 1.85,  barvni, 78', ap
Prvi celovečerni lutkovni film Jiříja Trnke poetično razkrije stoletja stare ljudske običaje in tradicije na češkem podeželju. Film je nekakšna filmska suita, ki temelji na Aleševi Zbirki narodnih ljudskih pesmi in jo sestavlja šest povezanih delov, vsak pa se dogaja v drugem obdobju. Lirično pripoved, ki jo uprizorijo preproste lutke, podkrepi glasba Václava Trojana z motivi iz ljudskih pesmi, ki jih poje Kühnov otroški pevski zbor.

Kinodvor
17:30 - Kvadrat (The Square) Ruben Östlund, Švedska / Nemčija / Francija / Danska, 2017, DCP, 151 min
Provokativna satira švedskega režiserja Rubena Östlunda (Višja sila) tokrat preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije. Dobitnik zlate palme letošnjega Cannesa.
18:45, 21:00 - mala dvorana: Trst, Jugoslavija (Trieste, Yugoslavia) Alessio Bozzer, Italija / Hrvaška / BiH, 2017, 62 min
Zgodbe in pričevanja z obeh strani meje v dokumentarnem filmu Alessia Bozzerja obujajo ekonomijo in politiko let, ko je bil tržaški Ponte Rosso za prebivalce nekdanje Jugoslavije priljubljena nakupovalna destinacija.
20:30 - Ledena babica (Bába z ledu) Bohdan Sláma, Češka / Slovaška / Francija, 2017, DCP, 106 min
Bohdan Sláma (Sreča, Podeželski učitelj) je posnel toplo in tankočutno komično dramo o ljubezni v jeseni življenja, ki nas opomni, da za drugo priložnost ni nikoli prepozno.

facebook twitter rss