Bloomsdayska mrzlica

Kulturna ali glasbena novica
16. 6. 2017 - 15.10

Danes je 16. junij. Dan, na katerega je Joycev Leopold Bloom odšel na prvi zmenek s svojo ženo Noro in ga literarni krogi in seveda Irci praznujejo kot Bloomsday. Gre za poseben kvazi praznik, ki slavi fiktivni literarni dan. Temu v čast se bo ob 17. uri v Drama Kavarni odvilo Literarno popotovanje z Beletrino: Bloomsday!

Hrbtenica dogodka bo Beletrinina izdaja romana Dublinesca, ki je nastal izpod peresa sodobnega španskega klasika Enriqua Vila-Matasa. Odlomke iz knjige bo interpretiral igralec Gregor Baković, o likih, ki postajajo resničnost pa bo spregovoril priznani režiser Dušan Jovanović. Ob tem bo direktor Beletrine Mitja Čander spregovoril še o večni založniški ljubezni do Jamesa Joyca. Dogodek se bo nadaljeval z zabavo v prenovljeni Knjigarni Beletrina na Novem trgu.

Več o pomenu Bloomsdaya za svetovno in slovensko literarno sceno nam je zaupala vodja pogovora in Beletrinina PR-ovka Manca Renko.

*Izjava

Danes se začenja že 32. grafični bienale naslovljen Kriterij rojstva. Izbor umetnikov za osrednjo bienalsko razstavo, ki bo na ogled v tivoliskem gradu in stavbi Švicarije letos sledi novi filozofiji. Prejemniki velike nagrade z zadnjih petih bienalov so predlagali po enega umetnika, ki bo sodeloval na tokratnem dogodku. Ti so bili nato povabljeni, naj imenujejo naslednjih pet sodelujočih umetnikov. Proces je obsegal še pet krogov in na koncu bienale oskrbel z imeni najmanj tridesetih sodelujočih umetnikov.

Izhodišče bienala je pesem Jureta Detele Kriterij rojstva, vodstvo pa se je odločilo, da letos ne bodo imeli kuratorja, ampak bodo izhajali sami iz sebe.

Ob 19. uri se bo v Slovenski Kinoteki nadaljeval Festival migrantskega filma. Predvajal se bo film Življenje čaka: referendum in upor v Zahodni Sahari, sledil pa bo pogovor, na katerem bodo sodelovali direktor zavoda Reflektum in koordinator projekta Zgodba pozabljenega zahodnosaharskega ljudstva Simon Dreven, predstavnik Fronte Polisario v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji Malainin Mohamed in Rok Ramšak.  

V sklopu festivala pa se danes začenja tudi kritiško-filmska delavnica, na kateri se bodo mladi kritiki spoznali s pisanjem o filmu in se na koncu tudi praktično preizkusili. Refleksirali bodo film Jaz, črnec. Nadgrajeno, besedilo pa bo predvajano na našem radiu.

O pomenu izobraževanja mladih o filmskem recenzenstvu smo povprašali kritičarko in soorganizatorico delavnice Nino Cvar.

*Izjava

Kulturne novice je za vas pripravil Benjamin Zajc.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness