Cankar ima rojstni dan

Kulturna ali glasbena novica
10. 5. 2017 - 15.10

Danes je Dan Evrope v državah Evropske unije, mi pa ne moremo mimo tega, da je danes tudi obletnica rojstva našega največjega dramatika in za nekatere tudi največjega pisatelja Ivana Cankarja. Cankar ni zaznamoval zgolj slovenskega literarnega prostora v začetku 20. stoletja, ampak tudi takratno politiko. Prav zaradi tega naj bi po mnenju nekaterih umrl še razmeroma mlad v sumljivih okoliščinah. Kakorkoli, če vas ne mika kup prireditev v Cankarjevem domu ali pohod na Rožnik ob 18-ih, priporočamo skodelico kave in pest suhih hrušk, za bolj entuziastične pa kakšno njegovo črtico.

Če bi Cankar živel še danes, bi zagotovo nastopil proti visokim cenam tiskanih in elektronskih knjig, še ostreje pa bi se dvignil nad nedavno zadržanostjo Republike Slovenije nad predlogom Evropske komisije o znižani ali ničelni stopnji DDV-ja za knjigo. V tem duhu so Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Đurđa Strsoglavec, predsednica Društva slovenskih prevajalcev, Andreja Kavčič, predsednica društva slovenskih založnikov, dr. Sabina Fras Popovič z Zveze bibliotekarskih društev, Kristina M. Pučnik z Lektorskega društva Slovenije, Bojan Švigelj z Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev ter Rok Zavrtanik in Jože Piano, pobudnika peticije za znižano ali ničelno stopnjo DDV-ja za knjige, poslali pismo predsedniku vlade dr. Miru Cerarju. V pismu apelirajo na predsednika vlade, naj premisli o stopnji obdavčitve tako tiskane kot elektronske knjige, ki sta v evropskem in svetovnem merilu zelo obremenjeni, in naj se  predvsem drži mednarodnih dogovorov o znižanju in uveljavitvi ničelne stopnje DDV-ja na knjigo, ki jih je Slovenija podpisala v prejšnjih letih. Premier bo pa ja razumel, saj je tudi sam avtor poučnega učbenika Kako sem otrokom razložil demokracijo.

Danes pa se v Mednarodnem grafičnem in likovnem centru Ljubljana v Tivoliju obeta tudi predavanje z zgovornim naslovom Subkulture so mrtve, živele subkulture Jasne Babić. Predavanje je del razstave Zini!, ki se dotika sodobne zinovske produkcije. Zin je za subkulture bistven medij za širjenje, ki je z nastopom moderne tehnologije doživel korenito preobrazbo, a ostal ena izmed temeljnih oblik komunikacije.

Predavanje bo osredinjeno okrog subkultur, ki zin uporabljajo za komunikacijo. Kontrasten naslov Subkulture so mrtve, živele subkulture se zdi, kot da prevprašuje živost oziroma mrtvost subkultur. V čem in kje se ti dve kažeta, smo vprašali Jasno Babić:

izjava

Zini pa so se preobrazbili predvsem zaradi preobrazbe subkultur, ki so se oddaljile od klasične subkulturne teorije, na drugi strani pa ustvarile polje tako imenovanih postkulturnih teorij, ki se zdijo različne, a niso. Zakaj je temu tako, pojasni Jasna Babić:

izjava

Predavanje bo, kot rečeno, potekalo danes ob 18-ih v Mednarodnem grafičnem in likovnem centru.

Cankarjev rojstni dan je praznovala Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ni domišljije. Ni prostega časa zunaj. Ni druženja med mularijo. Ni subkultur.

Pokorno javljam, da sem ženska.

Popravljeno, za napako se opravičujem. 

pokorno? ja te ideje o pokori so vedno zanimive.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness