Festival dokumentarnega filma

Kulturna ali glasbena novica
7. 3. 2017 - 15.10

Izraz “dokumentarni film” po definiciji zajema filme, ki so sestavljeni iz posnetkov resničnosti. Definiran je tudi kot neigrani film, v nasprotju z igranim filmom, v katerih igralci igrajo neresnične osebe. Zaradi takšne specifike so se ločeno od filmskih festivalov igranega filma razvili tudi festivali dokumentarnega filma. Eden izmed teh bo potekal od 15. do 22. marca na različnih prizoriščih v Ljubljani in Celju.

Približno teden pred začetkom 19. festivala dokumentarnega filma je bil v Literarnem klubu Lili Novy v Cankarjevem domu predstavljen program festivala in spremljevalne festivalske aktivnosti. Programski direktor festivala Simon Popek je na tiskovni konferenci predstavil celoten program, ki letos obsega 25 filmov. Posebno pozornost je namenil tekmovalnemu programu.

Pri izvedbi festivala pa ne sodelujejo zgolj različna ljubljanska prizorišča, ampak tudi organizacija Amnesty International. Zakaj je temu tako, je pojasnila Metka Naglič, direktorica za kampanje in komunikacije pri Amnesty International:

izjava

Organizacija bo na festivalu sodelovala s samostojno žirijo, ki bo nagradila najboljši film na temo človekovih pravic. Med samim festivalom pa bo izvedla tudi razna izobraževanja. Med temi je Metka Naglič izpostavila ogled filma Nisem tvoj zamorec, ki naj bi med mlajšo populacijo vzbudil vprašanje, zakaj je tematika rasizma pomembna za nas in v današnjem času.

Fokus festivala je usmerjen predvsem v prihodnost, in sicer v prihodnost filmskega medija, tako kina in kinodvoran kot tudi filmskega traku. Popek je o tem povedal:

izjava

Uradna otvoritev 19. Festivala dokumentarnega filma bo potekala v sredo, 15. marca, ko bo na sporedu projekcija filma Trst, Jugoslavija. Če se boste projekcije udeležili, pa velja omeniti tudi dress code: to so kavbojke, po možnosti znamke Rifle.

Na tiskovki je bila Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness