Idioti so ljudje prihodnosti

Kulturna ali glasbena novica
14. 4. 2017 - 15.10

»Idioti so ljudje prihodnosti!« Misel, ki je podana v kultnem filmu danskega režiserja in scenarista Larsa von Trierja Idioti, nas opominja na drugačno življenjsko perspektivo, ki jo imajo ljudje, ki so jih nekoč kvalificirali kot idiote. Na odru Slovenskega mladinskega gledališča si bo danes možno ogledati premierno uprizorjeno predstavo Idioti v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala na podlagi istoimenskega filma.
 

Film, ki je po formi zelo blizu gledališkemu eksperimentu, govori o ljudeh, ki iščejo svojega notranjega idiota, predstava pa nastaja v izrazito skupinskem duhu, kjer vsak ustvarjalec prinese k skupinskemu »žmohtu« same predstave. Zaradi prezasedenosti ustvarjalcev smo o sodelovanju med Slovenskim mladinskim gledališčem in režiserko povprašali kar direktorja gledališča Tiborja Miheliča Syeda.

IZJAVA

 

Zanimalo nas je tudi, kako predstava in izbira teksta na podlagi filma Idioti sovpada z repertoarjem Mladinskega gledališča.

IZJAVA

 

Ob 22. uri pa se danes s Feminaci žurom zaključuje tudi sklop dogodkov v okviru 45 dni feminizma. V Tovarni Rog v Modrem kotu bodo s pijačo, plesom in zabavo sklenili več kot mesečno dogajanje raznih skupin in kolektivov, ki so se ukvarjali s tematiko feminizma.

 

Čeprav se je sklop dogodkov z današnjim dnevom končal, pa ne smemo tematik feminizma in drugih vprašanj za eno leto pomesti pod preprogo, dokler jih spet ne odprašijo za dan žena. Ne smemo si dovoliti, da bi katerokoli žgoče družbeno vprašanje vzklilo na dan le enkrat letno. Ženske in moški vseh ver in diet, idioti in ne-idioti; vsi lahko na takšen ali drugačen način sanjamo lepoto prihodnosti.

 

Kulturne novice je pripravila Mojca.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness