Od groba do groba

Kulturna ali glasbena novica
11. 9. 2017 - 15.10

Ponedeljkov krožnik kulturnih novic danes ne bo ravno obložen, zato kar začnimo.

Pot vas lahko danes ponese do Maribora, kjer se bo s projektom Zdelo se je kot boljši način v Galeriji K18 ob sedmi uri zvečer predstavila vizualna umetnica Elham Rahmati. Avtorica, ki prihaja iz Irana, trenutno študira vizualno kulturo in sodobno umetnost na univerzi Aalto na Finskem in se ukvarja predvsem s političnimi in socialnimi vprašanji Irana. Pri tem se osredotoča na vprašanje spolne identitete ter vloge umetniških in kulturnih praks v boju v konfliktnih situacijah. V Mariboru trenutno deluje kot rezidentka mednarodnega programa za umetniške rezidence Guest Room Maribor.

Z nami je spregovorila o svojem projektu, za začetek pa nam je povedala o svoji izkušnji umetnice v mariborski umetniški rezidenci.

Izjava

Projekt Zdelo se je kot boljši način je avtorica osnovala na osebni zgodovini, vključno z usodo njenega strica, člana iranskih Ljudskih borcev. Leta 1982 je bil aretiran, kasneje usmrčen in pokopan na zapuščenem pokopališču, namenjenem iranskim političnim zapornikom. Na tem območju agenti nagrobnike še vedno uničujejo. Družine pokojnih nagrobnike nato zamenjajo, a samo vprašanje časa je, kdaj se krog ponovi. Več o ozadju nam je povedala umetnica sama.

Izjava

Umetnica tako pojmuje nagrobnike kot vitalne objekte, ki ji predstavljajo potencial nepremičnih, neživih predstavnikov upora. Tako skuša to neprestano transformacijo materialnih procesov redefinirati prav v primeru nagrobnikov in njihovega umeščanja v prostor in jih s tem odmakniti od pasivnosti. Prav to pa omogoči prostoru, da začne delovati na drugačen način. Kako v tem kontekstu umetnica razume idejo upora, nam pove v naslednji izjavi.

Izjava

Znani so nominiranci za Rožančevo nagrado, ki jo bodo letos že 25-ič podelili najboljši knjigi esejev. Letošnjo bero nominirancev sestavljajo Miha Blažič oziroma N’toko z delom Samoumevni spev, Miha Pintarič za Dvojni presledek, Renata Salecl s knjigo Tek na mestu in Marcel Štefančič jr. z delom Črna knjiga kapitalizma. Zmagovalec bo znan v sredo, do takrat pa se bosta v organizaciji Društva Marjana Rožanca, ki nagrado tudi podeljuje, odvila še novinarska konferenca in tradicionalni večer z nominiranci.

Kulturne novice je pripravila Kaja

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.