Sosed brez soseda ne more živeti

Kulturna ali glasbena novica
23. 1. 2017 - 15.10

V tokratnih novičkah si bomo pobliže ogledali delovanje kulturnih predstavništev drugih držav v Sloveniji. Ker danes obeležujemo dan madžarske kulture, smo si za sogovornika izbrali Balassijev inštitut, ki v Ljubljani deluje pod okriljem madžarskega veleposlaništva. Inštitut je dobil ime po Balintu Balassiju, madžarskemu pesniku iz 16. stoletja, ki je za časa svojega življenja premoženje vložil v organizacijo šole. Kot pesnik je znan predvsem po svojih ljubezenskih pesmih, pri čemer naj bi se zgledoval po Francescu Petrarci .

 

Balassijev inštitut v Sloveniji deluje eno leto. Odtlej skrbno prirejajo različne dogodke, namenjene utrjevanju stikov med državama. V zvezi z njegovim delovanjem in poslanstvom smo se pogovarjali z direktorico inštituta gospo Biborko Molnar-Gabor. Glede na to, da sta Slovenija in Madžarska tradicionalno v dobrih odnosih, nas je zanimalo, zakaj je naša država tako pozno dobila madžarsko kulturno predstavništvo.

*Izjava
 

Kulturna društva in centri, med bolj znanimi v Ljubljani so Francoski inštitut, Ruski center znanosti in kulture ali Center Danila Kiša, pogosto predstavljajo tudi referenčno točko za predstavnike diaspore. Kdo so torej Madžari, ki živijo v Ljubljani?

*Izjava
 

Veleposlaništva v sodelovanju s kulturnimi centri navadno skrbijo tudi za širjenje znanja jezika. Lep primer je iransko veleposlaništvo, ki financira poučevanje perzijščine na Filozofski fakulteti in na Univerzi v Novi Gorici. Zanimalo nas je, ali ima Balassijev inštitut v načrtu kaj podobnega.

*Izjava

 

Ker so bile v Budimpešti pred kratkim uspešno izvajane štiri mini opere mladih slovenskih skladateljev, nas je za konec zanimalo, kako inštitut vidi možnosti za vzdrževanje stikov med državama v prihodnje.

*Izjava
 

Koncertu ob dnevu madžarske kulture boste lahko prisluhnili v Cankarjevem domu. Na sporedu bodo samospevi in izbrana zborovska dela Franza Liszta, Benjamina Ipavca, Frana Gerbiča, Zoltana Kodalyja in Bele Bartoka. Bolj klasičnemu začetku bo sledil nastop citrarske skupine Uj Muravidek  iz Prekmurja.

 

Zaključujemo z novico, da programski svet RTV Slovenija izbira generalnega direktorja. Za mesto se potegujejo trije kandidati: sedanji direktor Marko Filli, nekdanji kulturni minister Uroš Grilc ter Igor Rozman. V svojem programu se je Marko Filli zavzemal za povečanje ugleda radiotelevizije, Grilc za spremembe, ki bi povečale kakovost, Igor Rozman pa želi v javni servis vnesti posodobitve in sodobno organizacijo. Seja sveta bo potekala za zaprtimi vrati.

 

Vrata v svet madžarske kulture vam je odpirala Zala Pavšič.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.