Videoprodukcija in gozdni stran

Kulturna ali glasbena novica
30. 1. 2017 - 15.10

Kulturne novice danes začenjamo s festivalom neodvisne filmske produkcije Sundance, ki se je zaključil pretekli vikend. Nagrado festivala je prejel film I don’t feel at home in this world anymore režiserja Maicona Blaira. Film je nekakšna krvava komedija o depresivni ženski, ki ima dovolj sebe in sveta okrog sebe, dokončen preobrat pa predstavlja vlom v njeno hišo, ko se trdno odloči, da bo našla vlomilca. Pomembno je omeniti, da se je letos med 119 filmi vseh žanrov in dolžin predstavila tudi slovenska režiserka Špela Čadež s kratkim animiranim filmom Nočna ptica.

Festival filmske produkcije pa ni potekal zgolj v Park Cityju, ampak tudi v Mladinskem centru Kotlovnica v Kamniku. V soboto se je namreč že četrtič odvil festival svobodne video produkcije, ki si je za temo vzel besedno zvezo “izven okvirjev”. Ustvarjalci so si festival zamislili kot prostor, kjer lahko tudi neuveljavljeni filmarji z majhnim proračunom in pametnim telefonom predstavijo svoje delo. V sklopu festivala so tudi nagradili nekaj produkcij, zato nas je zanimalo, kakšen duh veje iz prispevkov, poslanih na letošnji festival, kakšne so njihove skupne lastnosti, če obstajajo. Odgovoril nam je Matic Strle, član žirije festivala:

Izjava*

Čeprav se zdi gozd s svojim spomladanskim bujenjem še daleč, je našo pozornost ujela napoved za razstavo Gozdni strah slovenskega akademskega slikarja Petra Gabra v organizaciji KUD Sestava. Naslov, ki je namenoma duhovit, jemlje gozd kot okolje, v katerem lahko umetnik predstavi vse razsežnosti življenja od radoživosti do dramatičnih psiho-socioloških obratov. Čemu izbira gozda kot vodilnega motiva tako v naslovu kot v razstavi kljub temu, da je lahko gozd vir fobij, je umetnik Peter Gaber povedal:

Izjava*

Otvoritev razstave bo v torek, 31. januarja, v Hostlu Celica ob 19.30. Slikar Peter Gaber živi in dela med Ljubljano in Škofjo Loko in prav ta kontrast med mestom in naravo, ki mu je priča, ga navdihuje pri slikarskem delu.

Tudi na željne literature nismo pozabili - danes v Modrem kotu v tovarni Rog potekajo že 114. Mlade rime. Organizatorji obljubljajo, da vas bosta greli poezija Zale Norčič, Jakoba Barbe, Veronike Šoster in Jasne Janež ter peč Modrega kota.

Po kulturnih napovednikih se je namesto poslušalcev sprehodila vajenka Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness