Vsesplošna kulturna razpaljotka

Kulturna ali glasbena novica

Spoštovano poslušalstvo Radia Študent, Kulturne novice tokrat začenjamo z informacijami, ki prihajajo iz sosednje Madžarske. Namreč, leto 2017 naj bi bilo na Madžarskem “v znamenju investicij v kulturno dediščino”. Milijarde in milijarde forintov bodo letele v kulturne namene, kar se sliši kar krasno in za mnoge kulturnike inspirativno. A če bi kdo vsaj za foro nemara obrnil kovanček, ga lahko inspirira tudi madžarska realnost. Košček madžarske zajebane realnosti je dostopen tudi na filmskem večeru Madžarskega filmskega kluba, v okviru katerega bodo danes ob 18-ih na lokaciji Balassijevega inštituta projicirali filme. Filmi so delo mladih ustvarjalcev, ki so študirali na Univerzi za gledališče in film v Budimpešti, in sicer v mednarodnem filmskem razredu DocNomads. Več o tem nam je povedala Simona Jerala, slovenska udeleženka programa DocNomads :

*Izjava

Zanimalo nas je tudi kaj vse te filme povezuje:

*Izjava

Torej, če smo že pri problematični strani življenja in njej namenjenem uporu, se lahko iz filmske umetnosti, ki tovrstne problematike obravnava, lahko obrnemo proti gledališki. Društvo informacijski center Legebitra organizira brezplačno dvodnevno delavnico o metodi gledališča zatiranih. Tehnike gledališča zatiranih se uporabljajo “v več kot 100 državah za družbeni in politični aktivizem, za reševanje sporov, izgradnjo skupnosti in tudi za vplivanje na vladno zakonodajo”. Hint, hint: Zakon o tujcih. Kaj lahko še rečemo: zainteresiranci - udeležite se! Zadeva poteka danes in jutri na Trubarjevi 76 od 16.00-19.00.

Kakorkoli obrnemo, bo današnji dan v znamenju boja: subtilnem ali direktnem, vseeno. Ena taka stvar je recimo vojna, ki bo skupaj s svojim večnim priveskom - mirom tematika predavanja dr. Svetlane Slapšak, ki bo potekalo v Cankarjevemu domu ob 17:30-ti uri. Bodimo konkretnejši, gre za pregled dramskih in drugih verzij Tolstojevega dela Vojna in mir. Pa bojte se vstopnin.

Prišli smo do konca in dna kulturnih novičk, tam pa nas čaka niti ne klet, temveč - Pritličje. V Pritličju nas bo ob 18. uri dočakala miza okrogle forme ter okrog nje skakljajoča tema: “V postelji z neokonservativnimi gibanji”. Gostje: Barbara Rajgelj, pravnica in aktivistka na področju človekovih pravic, Jože Vogrinc, sociolog kulture in medijev, Metka Mencin Čeplak, psihologinja na področju sociale in politike, in Nika Kovač, ustanoviteljica Inštituta 8. marec. Z njimi se bo pogovarjal Anej Korsika, član programskega odbora Inštituta 8. marec. Inštitut 8. marec je inštitut, ki kakopak v svojem delovanju proučuje različne oblike družbene podrejenosti.

Kdaj bo že marec, se sprašuje Hajzlerca.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness