Zlata nika Maji Smrekar in CoFestival

Kulturna ali glasbena novica
18. 9. 2017 - 15.10

Včeraj se je zaključila razstava umetnice Maje Smrekar z naslovom K-9_topologija, za katero je na festivalu Ars Electronica v Linzu prejela prestižno nagrado zlata nika. Gre za eno najvišjih priznanj na področju raziskovalne umetnosti. Raziskovalna umetnost je del sodobne umetnosti, ki se ukvarja s premislekom o možnostih, ki jih odpirajo nove tehnologije in o tem, kako znanost vpliva na sodobno življenje. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Majo Smrekar, dobitnico letošnje zlate nike.

Izjava

Kaj pomeni naslov »K-9_topologija«?

Izjava

Umetnica s tem projektom premišlja odnos človeka z nečloveškim drugim in nas sooča z distopično projekcijo prihodnosti, ki jo naseljujejo z biotehnološko intervencijo nadgrajene hibridne vrste s človeku enakovrednim družbenim statusom. Osrednji del projekta naj bi bila hibridna celica človeka in psa. Umetnici se to ne zdi prav nič strašljivo, ob tem pa dodaja:

Izjava

Kakšno vlogo pa ima umetnost v odnosu do novih tehnologij in znanosti?

Izjava

V soboto pa se je pričel mednarodni CoFestival, krajše CoF. Gre za festival sodobnega plesa, ki v Ljubljani poteka od leta 2012. Festival bo trajal do nedelje, 24. 9., na njem pa si bo mogoče ogledati plesne predstave in dogodke v petih tematskih sklopih. Rdeča nit festivala je možnost telesnega odnosa in njegove prezence - ne reprezentacije, kot so zapisali organizatorji festivala. Pri tem so se sklicevali na nekrolog filozofa Franca Berardija - Bifa, posvečen teoretiku in kulturologu Marku Fisherju, v katerem Bifo govori o nerazumevanju občutenja našega telesa. CoFestival zato poskuša vzpostaviti upor temu nerazumevanju in resenzibilizacijo teles, saj naj teles jezikovni kod ne nevtralizira.

Kulturne novice je zapisal in pripravil Jan.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness