Orožarski Balkan ekspres

Oddaja
21. 9. 2016 - 11.26

Danes bomo obravnavali dobičkonosni orožarski Balkan ekspres, ki potuje na Bližnji vzhod, posredno pa tudi na vojna območja. Med letoma 2012 in 2015 je osem srednje- in vzhodnoevropskih držav tja prodalo za več kot 1,2 milijarde orožja in streliva. Največ, 302 milijona je prodala Hrvaška, sledita ji Češka z 204 milijoni in Srbija z 194 milijoni. Na seznamu so še Slovaška, Bolgarija, Romunija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora. Nekaj prodanega orožja je na novo proizvedenega, je pa vojna na Bližnjem vzhodu tudi priložnost, da države na Balkanu dobičkonosno izpraznijo svoje zaloge starega orožja.

Največ orožja je bilo prodanega v Savdsko Arabijo, sledijo ji Jordan, Združeni arabski Emirati in Turčija. Katero orožje se prodaja, pojasni Lawrence Marzouk, novinar in urednik Balkanske raziskovalne poročevalske mreže, ki je sodeloval pri raziskovanju trgovine z orožjem.

Izjava

Največ, za 829 milijonov evrov, orožja in streliva je bilo prodano v Savdsko Arabijo, ostalo je šlo v Jordan, Združene arabske Emirate in Turčijo. Orožje konča tudi v rokah Islamske države, sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, in sirske opozicije. Savdska Arabija posreduje orožje tudi vladnim silam v Jemnu, ki jih podpira, Turčija pa pošilja orožje sirskim upornikom.

Izjava

Orožje prek posrednikov prodajajo podjetja, ki so večinoma v državni lasti. Marzouk opiše tudi proces prodaje.

Izjava

Orožje Bližnji vzhod doseže z letali in ladjami. Del denarja dobi država, del pa privatna podjetja. Vojne na Bližnjem vzhodu so odlična ekonomska priložnost za necvetoča balkanska gospodarstva. S proizvodnjo orožja se odpirajo delovna mesta, proračun pa se znatno poveča, kot je avgusta pojasnjeval srbski premier Aleksander Vučić, ki zagovarja prodajo orožja, ker ta zagotavlja dotok tujega kapitala.

Izjava

Prodajo orožja urejajo nacionalne zakonodaje in mednarodna ter evropska zakonodaja. S prodajo orožja, ki konča na vojnih območjih, se med drugim krši Pogodba o trgovini z orožjem, ki je nastala leta 2014 pod okriljem Združenih narodov. Njene podpisnice so tudi vse prej omenjene države. Članice Evropske unije kršijo tudi Skupno stališče o izvozu orožja iz leta 2008. V njem so se med drugim zavezale, da ne bodo dovoljevale izvažanja orožja v države, kjer bo to podaljšalo konflikte, in tja, kjer obstaja nevarnost preusmerjanja orožja na vojna območja. Skupno stališče o izvozu orožja sta v procesu pridruževanja Evropski uniji podpisali tudi že Bosna in Hercegovina ter Črna gora.

Izjava

Konec februarja je Evropski parlament izglasoval prepoved izvoza orožja v Savdsko Arabijo kot znak protesta proti bombardiranjem v Jemnu. Ta prepoved sicer ni obvezovala držav članic. Marca je nizozemski parlament kot prvi nacionalni parlament tudi izglasoval prepoved izvoza orožja v Savdsko Arabijo. Vrnemo se po kratkem glasbenem predahu.

Še vedno smo v oddaji Balkan ekspres, v kateri se ukvarjamo s trgovino z orožjem, ki poteka z Balkana na Bližnji vzhod. Srbska prodaja Savdski Arabiji bi lahko negativno vplivala na srbsko pridruževanje Evropski uniji. Nadaljuje Lawrence Marzouk, ki pove, da je bila Srbija že leta 2013 seznanjena s tveganji prodaje orožja Savdski Arabiji.

Izjava

Interes Turčije, Savdske Arabije, Jordana in Združenih arabskih emiratov za nakup orožja je narasel v letih 2011 in 2012, ko je začelo vreti v Siriji. Nadaljuje Marzouk, ki pove, kje vse je končalo orožje, in omeni tudi ameriški program SOCOM, ki kupuje velike količine orožja iz srednje in vzhodne Evrope za podporo zaveznikom v Siriji.

Izjava

Še zadnjič bolj podrobno pojasni vlogo Združenih držav Amerike in Centralne obveščevalne agencije pri posredovanju orožja v Sirijo.

Izjava

Za zaključek lahko omenimo še nedavna odkritja organizacije Conflict Armament Research. Vojaki Islamske države so nedavno začeli uporabljati orožje, ki je bilo proizvedeno med letoma 2013 in 2015. Dobili so ga po transportni poti, ki gre od ene vzhodnoevropske države do druge, do Savdske Arabije, Turčije, Sirske opozicije in nazadnje Islamske države. Po njej pride v vzhodni Evropi proizvedeno orožje v roke Islamske države in sirske opozicije v manj kot dveh mesecih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.