Britoff Dotcom

Aktualno-politična novica
kim dotcom
21. 2. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8-ih

Ameriška Komisija za enake zaposlitvene možnosti je izvedla preiskavo med hollywoodskimi filmskimi studii. Preiskava, ki se je začela oktobra lani, je trenutno v fazi obravnave, lahko pa ji sledi tožba na sodišču. Ugotovljeno je namreč bilo, da studii sistematično diskriminirajo ženske režiserke. Zgolj 7 odstotkov filmov iz lanskega leta so posnele režiserke, kar je dva odstotka manj kot prejšnje leto. 

Ameriška korporacija Freeport-McMoRan je zagrozila, da bo spor, ki se je vnel med njo in indonezijsko vlado, reševala na arbitražnem sodišču, če se strani ne sporazumeta v 120 dneh. Freeport, največjo registrirano proizvajalko bakra na svetu, ki obdeluje drugi največji rudnik bakra na svetu - Grasberg, je razjezila sprememba državne zakonodaje. Ta od tujih rudarskih podjetij zahteva sklenitev novih, bolj fleksibilnih pogodb za dovoljenja, uvaja višje licenčnine ter prodajo vsaj 51 odstotkov svojih delnic lokalnim lastnikom. Freeport nove pogodbe ne želi sprejeti, če mu ne bi zagotavljala enakih pravnih zagotovil kot dosedanja, ki je v veljavi 30 let. Poleg tega je indonezijsko davčno sodišče razsodilo, da mora korporacija plačati slabih 470 milijonov dolarjev za porabo vode med leti 2011 in 2015. Država je na grožnje Freeporta odgovorila z možnostjo, da bo pravice na arbitraži iskala ona, ne obratno. Kot pritisk na državo je označila odpuščanje delavcev v Freeportu. Ta je v petek odpustil 10 odstotkov zaposlenih brez državljanstva in zagrozil z nadaljnjimi odpustitvami pogodbenih delavcev. Od vsega skupaj 32 000 delavci v indonezijski izpostavki korporacije jih je zgolj 12 000 redno zaposlenih, ostali pa so pogodbeni delavci.

V Indoneziji odpuščajo delavce, na Češkem ministre. Češki premier Bohuslav Sobotka je odpustil ministra za industrijo Jana Mladeka. Očita mu predvsem pomanjkanje truda za sklenitev dogovora z mobilnimi operaterji, ki bi znižal cene njihovih storitev. Sobotka trdi, da je Češka med prvimi štirimi državami v Evropski uniji po višini deleža, ki ga njena gospodinjstva plačujejo za mobilne storitve. Mladek očitke premierja zavrača, saj naj takšno dogovarjanje ne bi bilo v domeni Ministrstva za industrijo.

 

Ob 10-ih

 

Nekateri veliki lastniki avtorskih pravic so preko posredovanja britanske vlade z brskalnikoma Google in Microsoft's Bing sklenili proti-piratski dogovor. Takšno dogovarjanje traja že več kot pet let, a je dalo rezultate šele, ko je vlada zagrozila, da si bo sodelovanje brskalnikov zagotovila s tožbo. Novi sporazum bo stopil v veljavo 1. junija letos in bo veljal zgolj za britanske uporabnike brskalnikov. Njegov namen je predvsem, da bi bila vsebina, ki krši avtorske pravice, manj vidna, legalno vsebino pa bi se dalo lažje poiskati. V ta namen si bodo oboji redno izmenjevali svoje podatke. To bo med drugim olajšalo izvajanje ukrepa, da piratskim brskalnim zahtevam onemogoči predloge za samodejno dokončevanje iskanih besed oziroma besednih zvez. Google podobne ukrepe sicer že izvaja, vendar jih bo po dogovoru še zaostril. Ne bodo pa upoštevane radikalnejše zahteve lastnikov avtorskih pravic, ki so želeli, da bi bila piratska vsebina popolnoma umaknjena iz brskalnih rezultatov.

Višje sodišče v Novi Zelandiji je pritrdilo razsodbi nižjega sodišča, da se Kim Dotcoma in njegove sodelavce izroči Združenim državam Amerike, kjer bi jim sodili zaradi kršenja avtorskih pravic v zvezi z njihovo nekdanjo spletno stranjo Megaupload. Sodni primer traja od leta 2012, ko so novozelandske oblasti na zahtevo ameriških tožilcev Dotcomu izvedle preiskavo na domu in ga aretirale. Ameriške oblasti so namreč trdile, da je spletna stran Megaupload lastnikom avtorskih pravic povzročila dobre pol milijarde dolarjev škode. Ker po indonezijski zakonodaji internetno posredovanje avtorsko zaščitene vsebine javnosti ni kriminalno dejanje, razsodba sodišča temelji na obtožbi dejanja zarote z namenom goljufanja. Takšno dejanje je definirano v izročitveni pogodbi med Novo Zelandijo in ZDA, kjer so opisani pogoji, pod katerimi se zahtevi po izročitvi lahko ugodi. Vendar primer še ni zaključen, saj je Dotcomov odvetnik že napovedal pritožbo na pritožbeno ali celo vrhovno sodišče.

Spletna stran TorrentFreak je objavila, da Cogent Communications, ponudnik internetnih hrbteničnih storitev, že več kot teden dni blokira okrog 20 spletnih strani s piratsko vsebino, med drugim The Pirate Bay. Vsakomur po vsem svetu, ki zahtevo za te strani pošlje preko Cogentove mreže, je tako dostop do njih zavrnjen. Cogentov direktor Dave Schaeffer je izjavil, da je blokada posledica nedavne razsodbe španskega sodišča, četudi je priznal, da se sodba ni nanašala na The Pirate Bay.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-21/overnight-riots-in-pr...

https://www.rt.com/news/378071-stockholm-riots-police-shots/

http://www.rtvslo.si/svet/v-stockholmu-izgredniki-zazigali-avtomobile-in...

Dajte še to komentirat, npr. BBC o temu molči. Ful me zanima vaš gotovo izjemno deep komentar kako je Švedska kriva, da se to dogaja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness