Britoff kitajske protikorupcijske petletke

Aktualno-politična novica
Xi Jinping
8. 10. 2017 - 10.00
 / BritOFF

Kitajska Centralna komisija za preglede discipline je objavila, da je bilo od leta 2013 na Kitajskem zaradi obtožb korupcije kaznovanih 1,34 milijonov nižjih uradnikov. Predsednik Xi Jinping je namreč v teh petih letih izvajal protikorupcijsko kampanjo, da bi 'pometel tako tigre kot muhe', ki je zajela skoraj 650 000 vaških uradnikov, obdolženih nižje ravni korupcije, pa tudi več visokih uradnikov. Tako je bil letos avgusta načelnik protikorupcijskega urada na ministrstvu za finance deležen preiskave zaradi suma korupcije, septembra pa iz istih razlogov član Centralne vojaške komisije. Prav tako je od avgusta 155 000 uradov partije na deželni ravni, kar je skoraj 95 % vseh uradov, sprovedlo protikorupcijske mehanizme. Poročilo prihaja tik pred 19. kongresom Komunistične partije, ki se odvije enkrat na pet let.

V libijskem mestu Sabrata zahodno od prestolnice Tripoli je po tritedenskih spopadih organizacija Soba operacij premagala brigado Anas al-Dabaši ter jo izrinila iz mesta in bližnjega naftnega in plinskega kompleksa Libijske narodne naftne korporacije, ki ga je brigada Dabaši nadzorovala zadnji dve leti. Brigada je bila dolgo časa eden večjih tihotapcev beguncev, Sabrata pa je bila njihovo najpogostejše mesto odhoda iz Libije v Evropo. Od julija dalje pa je brigada po lastnih besedah zamenjala strani: v zameno za amnestijo in plačane službe kot varnostna sila je začela preprečevati odhode beguncev s tega področja. Tako brigada Dabaši kot Soba operacij, ustanovljena prejšnje leto za boj proti Islamski državi v Sabrati, sta povezani z libijsko Vlado narodne sprave.

Libijske oblasti, sile Vlade narodne enotnosti, so aretirale 3150 "nezakonitih" migrantov. S tem naj bi naredile korak proti tihotapstvu ljudi v Evropo.

Po napovedih avstrijskih, francoskih in danskih bančnih investicij v Iran, je po umiku septembrske ekonomske blokade finačne kredite za iranske infrastrukturne projekte napovedala še Češka. Njihov ambasador v Teheranu je ob napovedi 100 milijonov dolarjev kredita še pohvalil 60% povečanje češkega izvoza v to zalivsko državo. Iz ZDA medtem prihajajo govorice, da namerava predsednik Donald Trump v začetku prihodnjega tedna irasnki jedrski sporazum razglasiti za neskladnega z ameriškimi nacionalnimi interesi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness