Britoff pogajanj

Aktualno-politična novica
27. 5. 2017 - 15.00
 / BritOFF

Na srečanju G7 na Siciliji sedmerica poskuša doseči skupno stališče glede svetovne trgovine, zavezanosti Pariškemu podnebnemu dogovoru in celostnega sodelovanja pri migracijski politiki. Ekonomski svetovalec ameriškega predsednika Gary Cohn je zatrdil, da se predsednikov pogled na pariški dogovor razvija, a da odločitve o umiku iz dogovora ne bo sprejel na srečanju G7. Šesterica ostaja zavezana dogovoru in poudarja dolgoročne ekonomske prednosti prehoda na obnovljive vire energije.

Ogorčenje nevladnih oganizacij pa je požel osnutek sklepne izjave, ki ga je razkrila nemška tiskovna agencija DPA. Izjava vključuje referenco na “suverene pravice držav, da nadzirajo svoje meje in postavijo jasne omejitve migracij”, kar je v primerjavi z lansko izjavo srečanja G7 zaostritev pozicije do migracij.

Na srečanju so sicer dosegli uskladitev mnenj glede boja proti terorizmu na spletu. Pozvali so internetne ponudnike in upravljalce družbenih omrežij, da naj razvijajo novo tehnologijo in izboljšajo obstoječo predvsem pri samodejnem zaznavanju "teroristične propagande". Google in Facebook sta obljubila izboljšave orodij za zaznavanje takšnih vsebin, a  poudarila obseg in zahtevnost problema. Twitter je na primer samo v šestih mesecih izbrisal 377 000 računov, ki naj bi promovirali terorizem. 

Palestinski zaporniki v več izraelskih zaporih so prekinili svojo 40 dnevno gladovno stavko. Njihove stavkovne zahteve so bile izboljšanje razmer v zaporih, ukinitev zapiranja v samice, dva obiska družine na mesec in konec pridržanj brez sodbe. Več 100 zapornikov, katerih stavka je sprožila proteste ob Zahodnem bregu in posredovanje Mednarodnega komiteja Rdečega križa, je doseglo ponovno vrnitev dvakrat mesečnega obiska družine in izboljšanje razmer v zaporih. Stavko je sprožil poziv Maewana Barghoutija, voditelja gibanja palestnskega predsednika Mahmuda Abbasa, ki pa je na koncu tudi dosegel dogovor z vodstvom izraelskim zaporov. Maewani trdi, da je protestiral predvsem proti pogosti izraelski praksi zapiranja palestinskih zapornikov v samice. Izraelski minister za varnost Gilad Erdan je Maewanija obtožil sprožitve stavke z namenom pridobivanja politične podpore.

Po besedah egiptovskega predsednika Abdel Fattah al-Sisija so vojaške sile z letalskimi napadi zadele oporišča za urjenje pripadnikov Daesh v Libiji. Napad je odziv na petkov napad strelca na  Kopte, ki je povzročil 29 smrti in katere izvedbo si Daesh pripisuje. Podobno je Sisi naročil letalske napade na postojanke Daesha leta 2015, kot odziv na posnetek obglavljenja Koptov.To je že tretji napad na krščansko manjšino, ki predstavlja desetino Egipčanov v zadnjih 7 mesecih.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness