Britoff ruskega anti-piratstva

Aktualno-politična novica
Yandex
28. 2. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8-ih

Madžarska je napovedala gradnjo druge ograje na meji s Srbijo. Stala bo vzporedno s prvo ograjo, ki po mnenju predsednika Viktorja Orbana ne zadostuje. Skupaj z novimi nastanitvenimi centri za begunce bo Madžarska za projekt namenila okrog 123 milijonov evrov. Ograja naj bi bila dokončana do konca pomladi.

Izraelski knesset je potrdil zakon, ki vpeljuje bazo biometričnih podatkov za vse polnoletne državljane. Tisti, ki so zaskrbljeni zaradi vdora v zasebnost, bi sicer lahko zahtevali izbris svojih podatkov, to pa bi jim veljavnost osebnih dokumentov z deset zmanjšalo na pet let. Baza bo vsebovala prstne odtise in slike obraza visoke ločljivosti za uporabo s programsko opremo za prepoznavanje obrazov.

Gvinejski predsednik Alpha Conde je izdal odločbo o odpustitvi ministra za preduniverzitetno izobraževanje, Ibrahima Kouroumo, ministra za civilno službo, Sekouja Kouroumo, in ministrico za okolje, Christine Sagno. Odločba prihaja teden dni po nasilnih protestih v prestolnici Conakry, ki so se končali s smrtnimi žrtvami. Protest je izbruhnil po nekajtedenski stavki v izobraževalnem sektorju, ki so jo začeli pogodbeno zaposleni učitelji in v kateri se jim je kmalu pridružil še največji sindikat učiteljev. Zahtevali so povišanje plač in odstop ministra za izobraževanje. Dogajanje v Conakryju prejšnji ponedeljek pa je izbruhnilo dan po tem, ko je vlada s sindikati sklenila dogovor. Zahteve o zvišanju plač bi po njem obravnavala posebej ustanovljena tehnična komisija, ki bi odločitev sprejela do septembra.

Urad posebnega tožilstva v Južni Koreji je izjavil, da bo vložil sodno obtožbo proti vodji Samsung Group, Jayu Leeju, in štirim članom vodstva korporacije. Urad jim očita domnevno vpletenost v korupcijski škandal, ki je izbruhnil decembra lani. Predsednica Park Geun-hye naj bi pritiskala na velike korporacije, med njimi tudi na Samsung, naj donirajo denar v dve fundaciji, ustanovljeni z namenom, da podpirata predsednico.

 

Ob 10-ih

 

Tudi Rusija nadgrajuje svoje avtorsko pravo. Prejšnji teden smo poročali o dogovoru med spletnimi iskalniki in založniškimi organizacijami v Veliki Britaniji, v Rusiji pa bodo podobni ukrepi dobili obliko zakona. Vlada je v obravnavo dala zakon, ki spletnim iskalnikom, v Rusiji je zelo priljubljen Yandex.ru, narekuje, da se piratske spletne strani ne smejo prikazovati med rezultati.

Imetniki avtorskih pravic nad določenimi digitalnimi deli lahko v Rusiji od spletnih strani, ki to vsebino distribuirajo, zahtevajo, da jo umaknejo. Po novi zakonodaji bodo spletne strani, ki se na takšne zahtevke ne odzovejo, označene za piratske. Ta oznaka pa jih bo nato izbrisala iz indeksov spletnih iskalnikov.

Predlog zakona gre še korak dlje, saj se spopade tudi s protiukrepi piratskih spletnih strani, ki želijo zaobiti blokado pri ponudnikih dostopa do spleta. Tako bodo brez dodatnih sodnih nalogov blokirani tudi vsi derivati piratskih spletnih strani.

V britanskem parlamentu je v obravnavi zakon o zaporih in sodiščih. Če bo sprejet, bodo morali ponudniki mobilnih omrežij v okolici zaporov namestiti lažne antene za mobilno telefonijo, s katerimi bi nadzorovali uporabo mobilnih telefonov med jetniki. Na ukaz sekretarja za pravosodje se bo tako imenovane IMSI catcherje lahko uporabljalo za zaznavanje, preprečevanje in preiskovanje uporabe mobilnih telefonov. Takšne antene so sicer že v uporabi, vendar se trenutno lahko uporabljajo zgolj za nadzor nad notranjostjo zaporov, medtem ko bo po novem njihovo področje razširjeno tudi na okolico in lahko torej zadeva tudi nedolžne mimoidoče.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness