Chelsea Manning

Aktualno-politična novica
23. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Dobro jutro v Tehnobritoffu - aktualnopolitičnem jutranjem programu, ki se dotika novih tehnologij in njihove regulacije. Spet bomo močno povezani z organizacijo Wikileaks.

Chalsea Manning je po sedmih letih prestane zaporne kazni zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu in Iraku oziroma njihove predaje organizaciji Wikileaks ponovno svobodna. Manning, ki je bila zaposlena kot vojaški analitik, je na spominski kartici v fotoaparatu iz Iraka prinesla okrog 700 tisoč vojaških dokumentov, nato pa jih prek anonimnega omrežja Tor naložila na spletno stran Wikileaks. Manning je tik pred koncem svojega mandata pomilostil Barrack Obama, čemur trenutni predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump ni bil naklonjen.

Dokumenti se nanašajo na obdobje med letoma 2004 in 2009 in so popravili uradno število žrtev vojne v Iraku za 15 tisoč, ki je tako naraslo na 109 tisoč. Od tega je bilo 80 odstotkov žrtev civilistov. Med dokumenti je bil tudi videoposnetek napada ameriških vojaških helikopterjev na skupino ljudi, med katerimi so bili domnevno oboroženi, ki je postal znan kot kolateralni umor. Sicer pa so dokumenti razkrili tudi veliko število drugih zločinov ameriške vojske.

 

Švedsko tožilstvo je odstopilo od preiskave obtožb posilstva ustanovitelja organizacije Wikileaks Juliana Assangeja, ki sta bili vloženi ravno v času objave dokumentov, ki jih je posredovala Manning. Švedska tožilka se je za to odločila, ker niti Assange niti ekvadorska ambasada ne sodelujeta pri preiskavi.

Assange ekvadorskega veleposlaništva še ne namerava zapustiti. V Veliki Britaniji še ni potekel nalog za njegovo aretacijo iz leta 2012, prav tako pa se ne ve, ali proti njemu teče postopek zaradi vohunstva v ZDA.

 

8:05

Kanada je sprejela nov zakon na področju uporabe prepovedanih substanc. Z zmanjšanjem določil bo omogočal lažje odpiranje zdravstvenih ustanov za nadzorovano uživanje drog, predvsem opioidov, po celi državi.

V Vancouvru so leta 2003 odprli prvo zdravstveno ustanovo za varno uporabo narkotikov v Severni Ameriki. Tako so se spopadli z epidemijo virusa HIV in hepatitisa C med odvisniki. Nove varne hiše pa naslavljajo dvig števila smrtnih primerov pri prevelikih odmerkih, ki so se v zadnjem času močno povečali pri uživanju fentanila.

V Turčiji se začenja sojenje 221 osumljenim organizatorjem državnega udara iz julija 2016. Med osumljenimi so general Akin Ozturk, nekdanji poveljnik vojaških sil, ki so ga na sodišče pripeljali skozi množico podpornikov predsednika Erdogana, ki je zahtevala njegovo usmrtitev. Devet osumljenih bo sojenih v odsotnosti, med njimi tudi Fetullah Gulen, ki ga ima Erdogan za glavnega organizatorja puča. Združene države Amerike, kjer se nahaja, niso ustregle pozivom Turčije, da ji ga izročijo. Obtožene čaka dosmrtna zaporna kazen.

Erdogan pa ima še en razlog, da je nezadovoljen z Združenimi državami Amerike. Po tamkajšnjem obisku je namreč turškemu veleposlaniku v Washingtonu naročil, naj se uradno pritoži nad ravnanjem ameriških varnostnih organov v času obiska. Po spletu so namreč zaokrožili posnetki, na katerih Erdoganovo turško varnostno osebje pretepa njegove nasprotnike, ki so med obiskom protestirali. Ameriška policija je pretepe skušala razdreti tudi s pomočjo pendrekov, kar je Erdogan onačil za nasilno in neprofesionalno.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness