Pokvarjene govedine britoff

Aktualno-politična novica
23. 3. 2017 - 10.05
 / BritOFF

10:05 Surovine

Pozdravljeni v drugem četrtkovem Britoffu, v katerem se spuščamo na dno dobavnih verig in pregledujemo novice iz sveta surovin. Tokrat skok čez Atlantik in ekvator - v Brazilijo. Tamkajšnji organi pregona so namreč v petek opravili skoraj 200 preiskav in pridržali 38 ljudi, domnevno povezanih s sprejemanjem podkupnin. Hkrati so sporočili, da se velik del preiskav nanaša na podkupnine pri izvozu govedine in perutnine.

Dve največji brazilski mesno-predelovalni podjetji, to sta BRF in JBS, naj bi podkupovali uradnike, ki so posledično dovolili izvoz neustreznega mesa. Primeri naj bi vključevali izvoz mesa, pomešanega s kartonom, in pa uporabo kisline, ki je prekrivala vonj pokvarjenih mesnih izdelkov.

Kot odziv na preiskave so številne države prepovedale ali omejile uvoz brazilskega mesa. Kitajska in Hong Kong, ki skupaj odkupita približno tretjino brazilskega izvoza mesa in tako tem izdelkom predstavljata največji trg, sta do nadaljnjega prepovedali uvoz mesa iz Brazilije. Evropska unija in Japonska, ki predstavljata tretji in četrti največji trg za brazilsko perutnino, pa sta uvoz omejili.

Brazilija je največji svetovni izvoznik govedine in perutnine. Mesna industrija pridela za 13,9 milijarde dolarjev prihodkov letno in predstavlja skoraj 10 odstotkov vsega brazilskega izvoza.

Kljub svetosti goveda v hinduizmu po količini izvoza mesa Braziliji parira Indija. Preostale alternative brazilskemu mesu so Avstralija, Argentina in Kanada. Toda indijsko meso večinoma ni kravje, temveč meso vodnega goveda. Je nižje kvalitete in zapolnjuje povpraševanje po cenejšem mesu, večina izvoza pa gre v jugovzhodno Azijo in na Bližnji vzhod. Avstralska govedina po drugi strani dosega višjo ceno od brazilske in zapolnjuje zgornji del trga. Argentina in Kanada pa sta po velikosti mesne industrije mnogo manjši od prej omenjenih držav, kar postavi pod vprašaj njuno zmožnost zapolniti morebitni dolgotrajen izpad ponudbe brazilskega mesa.

 

8:05 Jutranje novice

Državni zbor je potrdil Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Marijana Pavčnika in Rajka Kneza za nove ustavne sodnike. Največ podpore je prejel Pavčnik, najmanj pa Jaklič.

Predsedniška kandidatka francoske nacionalistične stranke Front National, Marine le Pen, je obiskala Čad. Zavzela se je za končanje tako imenovane politike Francafrique, ki označuje vzdrževanje odvisnosti bivših francoskih kolonij od Francije. Skladno s tem se je zavzela tudi za ukinitev tamkajšnjih valut, centralnoafriškega in zahodnoafriškega franka. Ti valuti uporablja kar 14 afriških držav. Njuno vrednost, ki je vezana na evro, zagotavlja francoska centralna banka. Le Pen pa se je kljub govoru o potrebi po neodvisnosti afriških držav zavzela za nadaljevanje francoske vojaške, domnevno protiteroristične prisotnosti v Afriki.

Na obisk v Avstralijo je prišel kitajski premier Li Keqiang. Z avstralskim kolegom Malcomom Turnbullom naj bi podpisala sporazume, vezane na obrambo, energetiko in kmetijstvo. Več o priložnostih za dobičkonosne posle avstralske govedarske industrije na Kitajskem pa v Britoffu ob 10ih.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness