Večjezični BritOFF

Aktualno-politična novica
12. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Gutn morgn, Lajbah. Ju ar lisning tu l duziem BritOFF, tako zvani Nezvanični list. V njem predstavljamo propouzale zakonov, uredb, predpisov i tako dalje. Ažurdui o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli.

Ministri of edžukejšn predlaže, da bi uvedli obvezni cvajte jezik za bambine v sedmem, osmem in devetem razredu osnovne škole. Još uvek bo šule dolžna ninjos ponuditi izbirni jezik med četrtim und devetim klasom, ki se bo razlikoval od dveh, ki jih bo kid že obiskoval. Predlagan je olso obvezni strani jezik od premje razreda dalje. Mas oras jezikov pomeni, da bo najverjetneje iz predmetnika odpadel uno obligatorio izbirni predmet.

Novela zakona je v javni razpravi do 30. junija, do takrat pa so možne tudi še pripombe, ki jih lahko naslovite na MIZS. Ostale predvidene spremembe vključujejo reformo podaljšanega bivanja za učence do petega razreda. To bi po novem vključevalo 150 minut strukturiranega pedagoškega dela, ki bi mu sledilo še 120 minut popoldanskega varstva.

Šola bo morala vsaki generaciji omogočiti tudi vsaj eno obvezno šolo v naravi, ki bo plačana iz proračuna in še največ dve nadstandardni, plačani iz proračuna staršev ali sponzorjev šole.

Za konec se dvopredmetno Nacionalno preverjanje znanja uvaja še v tretji razred. NPZ v šestem in devetem razredu ostaja enako, bo pa zato po novem dosežek devetošolca pretvorjen v oceno, ki bo zapisana v redovalnici.

 

0805

Zmagovalka prvega kroga francoskih parlamentarnih volitev, ki jih je obeležila rekordno nizka, 48-odstotna udeležba, je stranka aktualnega predsednika Emmanuela Macrona, La République En Marche! LREM se tako obeta najmočnejša večina posamezne stranke v parlamentu od konca druge svetovne vojne, potem ko so daleč za sabo pustili Republikance, Nepokorjeno Francijo, Nacionalno fronto in največje poražence tokratnih volitev, Socialiste. En predsednik, ena stranka, En Marche!

Še nižjo volilno udeležbo so zabeležili v Portoriku, kjer se je le 23 odstotkov volilnih upravičencev udeležilo nezavezujočega referenduma glede bodočega statusa tega samoupravnega teritorija Združenih držav Amerike. 97 odstotkov tistih, ki so oddali glasovnico, je obkrožilo, da naj karibski otok postane 51. zvezna država, preostali glasovi pa so se porazdelili med predlogoma za obdržanje statusa quo in neodvisnost. Ti dve opciji delita tudi opozicijo, ki je Portoričane pozvala k bojkotu referenduma.

Predčasne volitve na Kosovu pričakovano niso postregle z jasno začrtano potjo v prihodnost. Največ sedežev je sodeč po začasnih rezultatih volitev osvojila koalicija trinajstih strank z Demokratsko stranko Kosova in Zavezništvom za prihodnost Kosova na čelu, katere kandidat za premierja je pred dvema letoma v Sloveniji pridržani, a kaj kmalu izpuščeni Ramush Haradinaj. Boj za drugo mesto med stranko Samoopredelitev in koalicijo, zbrano okoli aktualnega predsednika vlade Ise Mustafe, ki sta vsaka osvojili približno četrtino glasov, še poteka.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.