CETA cepa

Aktualno-politična novica
Magnette
20. 10. 2016 - 17.00
 / CETA

Valonijski parlament je skupaj s tremi drugimi regionalnimi belgijskimi parlamenti zavrnil potrditev sporazuma CETA. Evropska komisija pa je Valoniji do jutri postavila rok, da si glede svoje odločitve premisli. Danes in jutri v Bruslju namreč poteka vrh Evropske unije, kjer bo govora tudi o Ceti. Vendar je premier valonijskega parlamenta Paul Magnette kljub pritiskom s strani Komisije in celo komaj prikritim grožnjam, ki naj bi jih prejemal, izjavil, da je rok preprosto prekratek. To pomeni, da bo podpis sporazuma, ki je za zdaj predviden za prihodnji četrtek, najverjetneje odložen. Razloži Paul de Clerck iz organizacije Climaxi:

Izjava

Valonijski parlament je zgolj eden izmed regionalnih belgijskih parlamentov in političnih entitet, ki morajo sporazum potrditi, preden ga lahko podpre Belgija kot država. Zapleten politični sistem razloži Bruno Poncelet iz sindikata FGTB Wallonne:

Izjava

V vsaki regionalni vladi pa so na oblasti druge koalicijske stranke, razloži Jean-Michel Pastil iz Maison de peuple d’Europe.

Izjava

Poleg Valonije je podpis sporazuma zavrnilo še nekaj drugih političnih teles, pove Paul de Clerck:

Izjava

Premier Valonije Paul Magnette je izjavil, da je podvržen močnim pritiskom in celo prikritim grožnjam s posledicami, ki se bodo udejanjile, če ne sprejme sporazuma. Nadaljuje Poncelet:

Izjava

Razlogi za zavrnitev sporazuma so problemi, ki jih izpostavljajo različne organizacije civilne družbe po Evropi, vendar so tudi lokalne narave:

Izjava

Z mislijo o množični podpori Valoniji iz vseh evropskih držav zaključi de Clerck.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness