Trigano Mobil

Oddaja
13. 1. 2017 - 17.00

Novica o prodaji družbe Protej, prek katere menedžerji s Hermanom Rigelnikom na čelu obvladujejo ACH, je presenetila redke. Pravico za ekskluzivna pogajanja si je pridobil francoski proizvajalec avtodomov Trigano, ki ga zanima najvrednejše in najdonosnejše podjetje v lasti ACH, Adria Mobil. Po neuradnih informacijah naj bi Trigano za novomeškega proizvajalca avtodomov in počitniških prikolic ponudil 180 milijonov evrov, kupnino pa bi poravnali v denarju in premoženju prevzete družbe. Preostanek Proteja, torej vse razen Adrie Mobil, kar vključuje hotelski in avtomobilski del skupine, bi namreč prodali nazaj dosedanjim lastnikom.

Ne gre za prvi poskus prevzema Adrie. Četrtinski delež podjetja je že dvakrat s pomočjo direktorice Sonje Gole želela odkupiti švedska družba Kabe, s čimer bi si Gole s svojimi zavezniki zagotovila večinsko lastništvo in s tem preprečila prodajo v tuje roke. Kot je očitno, se ji ta načrt ni posrečil, in sicer zato, ker je njeni opoziciji v družbi uspelo zbrati 11 milijonov evrov, kar je zadostovalo za izkoriščenje predkupne pravice.

Ta neuspela prodaja je še dodatno poglobila razkol med dvema taboroma v družbi Protej. Prvi, tako imenovani ljubljanski tabor, je zbran okoli nekdanjega predsednika uprave ACH-ja Hermana Rigelnika, ki skupaj s poslovnimi partnerji obvladuje ACH. Drugi tabor pa je zbran okoli trenutne predsednice uprave Adrie Mobil Sonje Gole, ki je prav tako nekdanja predsednica ACH-ja, na to mesto pa je bila nastavljena s strani Rigelnika, ko sta bila še v prijateljskih odnosih.

Prodaja francoskemu podjetju Trigano naj bi se bližala zaključni fazi. Več o stanju pogajanj nam pove novinar časopisa Dolenjski list, Boris Blaić:

Izjava

Adria Mobil ima prek 1500 zaposlenih in posluje s približno 300 milijoni evrov letnega dobička prometa. Delavci trdno stojijo za direktorico in načeloma ne nasprotujejo prodaji, pod pogojem, da Sonja Gole ostane na čelu Adrie Mobil. Govori Ramo Čivović, predstavnik Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije.

Izjava

Delavci so ob lanskoletnih menjavah v nadzornem svetu, ki niso bile v prid Sonje Gole, celo grozili s stavko v primeru njene odstavitve. Da bi pomirili delavce in si s tem zagotovili boljšo prodajno ceno, sta oba tabora očitno prišla do nekakšnega konsenza. Premoženje Proteja si bodo lastniki skušali po prodaji razdeliti.  Več pojasni novinar časopisa Financ, Jurij Šimac:

Izjava

Ker je Protej zelo dobro stoječe podjetje, se seveda postavlja vprašanje, zakaj se podjetje sploh prodaja. Pojasni Blaić:

Izjava

Zadolženost družbenikov ACH pa sega nazaj v leto 2013, ko je država likvidirala Factor banko, katere 40-odstotni lastnik je bil ACH. Poleg izgube bančnega premoženja je skupina tako ostala tudi brez delnic Factor banke, s katerimi je jamčila za posojila pri ostalih bankah. Več o takratni situaciji pojasni novinar Mladine, Borut Mekina:

Izjava

Po kriznem obdobju se je podjetje uspešno rešilo dolgov. Teh istih dolgov, ki jih je država označila za izredno slabe in s 60-odstotnim popustom prenesla na Družbo za upravljanje s terjatvami bank oziroma slabo banko, ta pa jih je prodala dvema tujima skladoma. Kupcema, Bank of America Merrill Lynch in ruski investicijski družbi VR Capital, je ACH dolgove plačal, s čimer sta sklada v devetih mesecih zaslužila 20 milijonov evrov. Jurij Šimac:

Izjava

V kriznem obdobju podjetja leta 2013 je Sonja Gole poskusila prenesti Adrio Mobil z ACH na Protej v strahu pred stečajem holdinga. Odločili so se tudi za izplačilo dividend, kar pa ni bilo pogodu bankam upnicam. Po mnenju kriminalistov naj bi na ta način oškodovali ACH in njihove upnike, zaradi česar je stekla kriminalistična preiskava. Več pojasni Blaić:

Izjava

Po prekinitvi preiskave je bila Adria Mobil prenesena nazaj v ACH, podjetje pa je delovalo naprej. Medijsko pozornost so v Novem mestu spet pritegnili oktobra lani, ko je prišlo do sprememb v nadzornem svetu v prid ljubljanskega tabora. Situacijo obrazloži Šimac:

Izjava

Z neodobravanjem pa so zato novico pozdravili delavci Adrie Mobil in napovedali stavko, saj se je pojavila možnost menjave vodstva. Ker je Gole možna povezava med vodstvom in sindikati, je njen položaj v vodstvu za ostale lastnike zelo pomemben, sploh v času prodaje podjetja. Prav to poudari tudi Blaić:

Izjava

Prav zagotovilo za ohranitev Sonje Gole na vodilnem položaju je razlog, da so delavci po oznanilu, da se podjetje prodaja francoskemu Triganoju, ostali mirni. Podjetja, ki jih je Trigano kupil v preteklosti, pa naj bi bi bila dokaz za optimističen pogled na prodajo tudi po mnenju Blaiča:

Izjava

Kljub optimizmu, ki spremlja prodajo Adrie Mobil francoskemu Triganoju, Šimac poudari, da so v situaciji tudi poraženci. To so državne banke in družbeniki Proteja, ki so v preteklih letih prodali svoj delež in iz družbe izstopili.

Izjava

ODPOVED: Kultivator sta pripravila vajenka Rina in Antun.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness