Vsesrbska vstaja proti Vučiću

Oddaja
7. 4. 2017 - 17.00

Danes zvečer je po več srbskih mestih napovedan že četrti zaporedni dan protestov po izvolitvi novega srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Vučić, ki trenutno še zaseda premierski položaj, je na volitvah 2. aprila že v prvem krogu prejel 55 odstotkov vseh oddanih glasov in tako drugi krog za novega predsednika ni bil potreben. Dan po razglasitvi zmagovalca je potekal prvi v seriji spontanih protestov pod imenom “Protiv diktature”. V prestolnici Beograd naj bi tako v ponedeljek na prvem zborovanju sodelovalo okoli 10 tisoč ljudi, manjši protesti pa so na isti dan potekali tudi v Nišu in Novem Sadu. V naslednjih dneh so se demonstracije razširile tudi v druga mesta po državi. Kako so se protesti v Srbiji začeli, pojasni beograjski aktivist in kulturnik Ivan Velisavljević.

Izjava.

Kako pa so izgledali včerajšnji protesti v Beogradu?

Izjava.

Na v glavnem spontano začetih protestih so študentske skupine v Novem Sadu prve artikulirale zahteve, ki so jih prevzeli tudi v Beogradu. Protestniki z vseh vetrov političnih orientacij so se tako osredinili predvsem okoli zahtev po menjavi republiške volilne komisije ter menjave uredništev Radiotelevizije Srbije in Radiotelevizije Vojvodina.

Izjava.

Volitev se je udeležila dobra polovica vseh volilnih upravičencev v Srbiji, predvolilno obdobje pa je zaznamoval spor znotraj vladajoče stranke. Ko je Vučićeva Srbska napredna stranka že podprla njegovo kandidaturo na predsedniških volitvah, je v medije prišla informacija, da bo na volitvah kandidiral tudi dosedanji predsednik in ustanovitelj Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić. Nikolić kasneje kandidature ni prijavil. Zakaj Vučić stopa na funkcijo predsednika, pojasnjuje Goran Musić s Centra za jugovzhodne študije v Gradcu.

Izjava.

Postavlja pa se tudi vprašanje, zakaj bi Aleksandar Vučić z mesta premierja prevzel vlogo predsednika, ki ima v Srbiji predvsem reprezentativno funkcijo.

Izjava.

Vučićev predhodnik Tomislav Nikolić je leta 2008 osnoval sedaj vodilno Srbsko napredno stranko. Vučić je skupaj z Nikolićem takrat izstopil iz Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja in začel ločen nastop na oblast. Kakšna je Vučićeva pot znotraj srbske tranzicije, nadaljuje Musić.

Izjava.

Aleksandar Vučić je svojo javno podobo v veliki meri zgradil prav skozi protikorupcijski diskurz moralne politike, ki ga proti njemu naslavljajo protestniki. Pod Vučićevim mandatom je bil namreč aretiran eden izmed največjih srbskih mogotcev Miroslav Mišković. Kakšne so torej povezave politične in ekonomske elite?

Izjava.

Prav zaradi povezanosti z domačo ekonomsko elito pa Vučiću uspeva uspešno izvajati nadzor nad domačimi mediji. Pred kratkim je medijska hiša Danas javnosti sporočila, da so podjetja čez noč umaknila svoja naročila za oglaševalski prostor. Danas je eden izmed redkih večjih medijev, ki na zadnji dan volilne kampanje na naslovnici ni objavil oglasa za Vučićevo kampanjo. Več Velisavljević.

Izjava.

V zadnjih letih pa se politični program srbskih oblasti vse bolj odpira mednarodnemu kapitalu z zajamčeno nizko ceno dela in neizvajanjem nadzora nad pogoji dela. Kako je do sedaj Vučićeva vlada takšne politike izvajala, pojasni Musić.

Izjava.

O pogojih dela južnokorejskega podjetja Yura smo na tem radiu že poročali. Sočasno s protesti po srbskih mestih v tovarni železniških vozil Goše, ki je od leta 2007 v večinski lastni slovaškega podjetja ŽOS Trnava, poteka stavka delavcev zaradi neizplačila 20 plač. V skupini Studentski front zato napovedujejo protest pred vladnimi prostori v podporo stavkajočim delavcem. Več član skupine Milan Petković.

Izjava.

Zaradi neizraženih jasnih zahtev, moralizmov in mavrice političnih gibanj v protestih po srbskih mestih v skupini Studentski front ostajajo skeptični. Na omenjenih protestih zato tudi aktivno ne sodelujejo.

Izjava.

Zadnji srbski protesti v določeni meri spominjajo na dogajanje v domači deželi v času vseslovenskih vstaj. V kaj se bodo demonstracije razvile, ostaja še odprto, že na jutrišnjih demonstracijah pa naj bi se protestnikom pridružil tudi sindikat policistov in vojakov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness