Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
5. 7. 2016 - 12.00

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije v Premogovniku Velenje razumemo in se pridružujemo ogorčenju luških delavcev in Primorcev ter jih v njihovem boju s ponosom podpiramo. Boj, ki izraža varovanje javnega interesa z močno željo po  transparentnem  in poštenem delu ter boj proti nadaljevanju tajkunizacije in zadolževanju  davkoplačevalcev, je očitno trenutno še edina preostala možna pot, ki so jo Primorci začeli gaziti.

Želimo si, da še naprej pokončno vztrajajo proti vsem tistim predanim lobistom, katerim je kot vršilcem dolžnosti varovanje javnega interesa drugotnega pomena. Prepričani smo, da ne bodo pokleknili v tej borbi, saj je to tudi borba vseh delavcev Slovenije. Torej niso sami!

Le združeni in enotni delavci lahko dosežemo, da nas posamezniki, ki upravljajo z državnim premoženjem in delajo pod pretvezo korporativnega upravljanja, kot takšni ne morejo in ne smejo zastopati. Ne smemo dovoliti, da ti posamezniki, ki več kot očitno ne delajo za blaginjo delavcev, kaj šele za večino ali celo blaginjo vseh državljanov Slovenije, negospodarno upravljajo in razprodajajo naše državno premoženje, ki so ga ​prigarali naši predniki in ga soustvarjamo ter ga želimo še naprej ustvarjati ​tudi za naše bodoče generacije državljank in državljanov Republike Slovenije.

Nikakor pa ne moremo ostati ravnodušni na izjavo predsednika Vlade RS, s katero je dobesedno razvrednotil delo, slovenskega delavca in poteptal delavsko dostojanstvo. Verjetno od človeka, ki je sodeloval pri samem pisanju Ustave Republike Slovenije ter v Državnem zboru zaprisegel spoštovati ustavni red, nihče ni pričakoval, da bo s svojo izjavo posegel v temeljne človekove pravice in svoboščine ter samo Ustavo Republike Slovenije.

Kdo je dal predsedniku vlade takšna pooblastila, da delavkam in delavcem jemlje pravice, ki so zapisane v sami ustavi Republike Slovenije? Kompas so izgubile že vlade pred njegovo, a dr. Cerar je izgubili še razsodnost in čut.

Kot ugledni ustavni pravnik bi dr. Cerar moral vedeti, da je Slovenija demokratična republika, pravna in socialna država, država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe, in da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Da ima vsak državljan pravico v skladu z zakonom neposredno ali po izvoljenih predstavnikih sodelovati pri upravljanju javnih zadev. Da se lahko državljani za uveljavljanje svojih interesov samoupravno združujemo. Da se državljanom lahko z zakonom prepusti samoupravno urejanje posameznih zadev iz državne pristojnosti. Da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Dr. Cerar našteto pozna zelo dobro in kljub temu je v polnem zavedanju s svojimi izjavami začeli lomiti delavska združenja in delavsko moč, ki je bistveno prispevala k enakosti in blaginji vseh prebivalcev Republike Slovenije. Upoštevajoč slednje in njegovo izjavo ter vodenje države zadnjih 25 let lahko upravičeno sklepamo, da delavci nimamo več kaj izgubiti. Več kot očitno je, da so nam ugrabili državo in jo pod pretvezo korporativnega upravljanja skupaj s posamezniki želijo razprodati. Izjave dr. Cerarja in dr. Brgleza so škodljive za delavca, delo in našo državo! Predsednik vlade, ki daje prednost kapitalu ter hkrati zmanjšuje  vlogo dela in delavca, ne sodi več v vlado.

Delo je pomembnejše od kapitala. Slednje je plod delavca in kapital ne bi nikdar obstajal, če delavec dela ne bi opravil. Delavec je nad kapitalom, zasluži si spoštovanje!

 

S sindikalnimi pozdravi,

SREČNO!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.