OFF junija pravi May

Aktualno-politična novica
may

Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bo v sredo parlamentu predlagala sklic predčasnih volitev, ki bi se zgodile 8. junija. Ker ji trenutno javnomnenjske ankete napovedujejo večinsko podporo, si po njenih besedah z novimi volitvami želi zagotoviti močnejši mandat v času Brexita. Po zakonodaji, sprejeti pod njenim predhodnikom Davidom Cameronom, za sklic predčasnih volitev potrebuje dve tretjini poslanskih glasov v spodnjem domu parlamenta. Vodja opozicijske stranke laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da sklicu volitev ne bo nasprotoval.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je napovedal ukinitev dosedajšnjega vizumskega programa 457, ki je zajemal začasne delovne vize. Nove nadomestne vize se bo podeljevalo za dve ali štiri leta zgolj visokokvalificiranim tujim delavcem z vsaj dvema letoma delovnih izkušenj, preverjeno kazensko evidenco in dobrim znanjem angleškega jezika. Vlada bo ustanovila tudi poseben fond, ki bo namenjen izobraževanju in usposabljanju Avstralcev. Namen reform je po besedah premierja zagotoviti, da avstralska delovna mesta dobijo Avstralci. Po sedanjem sistemu je delavec z vizo 457 lahko zaprosil za stalno prebivanje in pridobil avstralsko državljanstvo, kar bo po novem mogoče zgolj pri štiriletnih vizah, ne pa pri dveletnih. Trenutno je v Avstraliji slabih 100 000 ljudi z vizami 457, od tega jih četrtina prihaja iz Indije, petina pa iz Združenega kraljestva. Vendar se spremembe ne bodo nanašale na trenutne vizumske delavce.

Ostajamo na anglofonskih območjih, a zopet menjamo kontinent - v Afriko. Protesti za dostop do medmrežja so izbruhnili v Kamerunu. Eden izmed vladnih ukrepov za zatrtje vstaje, ki se je začela pred petimi meseci na angleško govorečem jugozahodu države, je bilo tudi omejevanje dostopa do svetovnega spleta. Po navedbah aktivistov naj bi bil dostop onemogočen že tri mesece. Ekonomsko odvisni od interneta, predvsem manjša podjetja, svoje prostore selijo na jug, v mesto Bonako, kjer se zbira vse več internetnih prebežnikov.

Vstaja v Kamerunu se je začela s protesti učiteljev in pravnikov, saj naj bi jih vplivi francoščine preveč omejevali pri njihovem delu. Približno štiri petine kamerunskega prebivalstva je frankofonsko govorečega, protestirajoča regija na jugozahodu pa predstavlja angleško govorečo manjšino.

Zaradi pomanjkanja gotovine v Zimbabveju je tamkajšnji minister za primarno in sekundarno izobrazbo Lazarus Dokora izjavil, da bodo šole namesto denarja od revnejših staršev morale sprejemati tudi plačilo v naturalijah v obliki živine ali v obliki dela. Ukrep prihaja kmalu po tem, ko je bil parlamentu predložen zakon, po katerem bi morale banke v zameno za posojila neregistriranim podjetjem sprejemati živino.

Savdska Arabija je začela z izpeljevanjem načrta, ki bi za 10 odstotkov povečal pridobivanje energije iz obnovljivih virov do leta 2023. Načrt vključuje izgradnjo 30 solarnih in vetrnih projektov, ki bodo predvidoma pritegnili med 30 in 50 milijard dolarjev investicij. Hkrati je savdski minister za energijo Khalid al-Falih napovedal načrtovanje naslednjega solarnega projekta, ki bi imel kapacitete za proizvodnjo 300 megavatov energije.

Turški svet za nacionalno varnost je dan po referendumu o ustavnih spremembah tretjič predlagal podaljšanje izrednega stanja, ki bo od srede trajalo nadaljnje tri mesece. Izredno stanje v Turčiji traja od poskusa državnega udara julija lani. Kot meni Jareth Jenkins z Inštituta za varnostna in razvojna vprašanja v Istanbulu, je zaostrovanje represije po referendumu predvideno:

izjava

Prav tako je Erdogan napovedal možnost ponovne uvedbe smrtne kazni. Komentira Berk Esen z Univerze Bilkent:

izjava

Prebivalci vasi My Duc na obrobju vietnamskega Hanoija so izpustili polovico, torej 15 uradnikov in policistov, ki so jih zajeli v odgovor na aretacijo štirih prebivalcev, med katerimi je bil tudi lokalni vodja Kinh. Prebivalci so namreč v soboto protestirali proti lokalnim oblastem, ki so na okoliških zemljiščih želele postaviti vojaško telekomunikacijsko podjetje, ne da bi prebivalcem plačale kompenzacije. Oblasti v nasprotju s prebivalci trdijo, da zemljišča ne pripadajo njim.  

Paragvajski predsednik Horacio Cartes ne bo kandidiral za nov mandat, ne glede na to, ali bodo poslanci spodnjega doma kongresa izglasovali ustavne spremembe, ki bi odpravile omejitev enega mandata na čelu države. Poduhovljen po velikonočnem oddihu je Cartes izjavil, da ga je k odločitvi inspiriral papežev klic po miru in dialogu, in ne protesti in ogenj, ki je zajel poslopja kongresa, potem ko je zgornji dom izglasoval sporni amandma.

Vodstvo Pošte Slovenije je predsedniku Sindikata poštnih delavcev Saši Gržiniću izdalo opozorilo pred odpovedjo. Očitajo mu namreč, da je ravnal v nasprotju z zakonom in Pošti povzročil stroške zaradi zakasnjenih pošiljk. Delavce je namreč pozval, naj v času izrednih razmer ne delajo več kot terja 8-urni delavnik. Izredne razmere so nastale pozimi zaradi številnih bolniških odsotnosti delavcev, ki so se poškodovali pri padcih v času zmrzali. Delodajalec je v tem času delavcem za nadure, ki so dosegle tudi 12-urni delavnik, ponujal zgolj povečano malico. Gržinić na takšne pogoje ni pristal, poškodovane poštarje pa je tudi pozval, naj od delodajalca zahtevajo odškodnino.

Povzame Gržinić.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness