Off skandinavskega modela

Aktualno-politična novica
28. 3. 2017 - 15.00
 / OFF

Iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif je pojasnil, da sme Rusija za letalske napade na sirske upornike uporabiti iranske vojaške baze. Obe državi sta zaveznici sirskega predsednika Bašarja al Asada in sta v zadnjem letu in pol delovali njemu v korist. Iranske baze so Rusi sicer uporabili že lansko poletje, ko se je sodelovanje prekinilo, saj je nekaj iranskih pravnikov poudarilo, da so vojaške baze za tuje države v Iranu prepovedane. Zarif pa poudarja, da gre le za občasno nudenje vojaških baz ruski vojski in da le-ta v Iranu nima svoje baze.

Na zasedanju Prizivnega komiteja Evropske komisije je večina vlad držav članic EU glasovala proti uvedbi dveh novih vrst in podaljšanju uporabe ene gensko spremenjene koruze na evropskem kmetijskem trgu. Odločitev, ki pa ni dosegla potrebne večine vseh držav, ki zajemajo vsaj 65 odstotkov evropskega prebivalstva, bo potrebovala potrditev Evropske komisije. V vsakem primeru pa do uvedbe gensko spremenjene koruze ne bo prišlo v tistih državah, ki so se že leta 2015 odločile za izločitveno klavzulo: med njimi je tudi Slovenija in njene sosednje države. Nove skrbi pa okoljskim organizacijam povzroča nedavna odločitev Evropske komisije. Ta bo kljub pomislekom o varstvu konkurence kot prvi regulator dovolila združitev korporacij za izdelavo kemikalij Dow in DuPont v vrednosti približno 120 milijard evrov. Evropska komisija je odločitev pogojevala s prodajo določenih enot družbe DuPont, ki se ukvarjajo z izdelavo herbicidov in insekticidov za kmetijske rastline, Dow pa mora prodati dve tovarni za izdelavo kislinskih kopolimerov. Nevladna organizacija Friends of the Earth pa opozarja, da bodo po združitvi Dowa in DuPonta zgolj tri korporacije nadzorovale 70 odstotkov svetovne poizvodnje kemikalij za kmetijsko uporabo.

Na Irskem so z novim zakonom določili urejanje pro stitucije po skandinavskem modelu. Zakon predpostavlja prostitucijo kot nelegalno dejavnost, a varuje spolne delavke. Kaznuje namreč le zvodnika in kupca spolnih dejavnosti, ne pa prostitutke. Takšno ureditev prostitucije imajo sicer do sedaj že Švedska, Norveška, Francija in Islandija, mnoge države pa o njej premišljujejo kot o alternativi za legalizacijo prostitucije.

Libijska nacionalna naftna korporacija ugovarja resoluciji, s katero je vlada narodne enotnosti prevzela večji del pooblastil Ministrstva za upravljanje z nafto, ki je ostanek prejšnje vlade s pretečenim mandatom. Vlada bi po sprejeti resoluciji prevzela nadzor nad pogodbami za črpanje nafte, korporaciji pa bi preostalo samo nadziranje produkcije. Svojo zahtevo po umiku resolucije korporacija utemeljuje z navedbo, da Vlada narodne enotnosti nima pristojnosti spreminjanja pooblastil ministrstva. Tako spremembo naj bi domnevno lahko potrdil zgolj parlament, ki pa v Libiji trenutno nima legitimno izvoljenih predstavnikov. V Libiji se dnevno načrpa okoli 700 tisoč sodčkov nafte, korporacija pa je bila vse od vstaje leta 2011 edina odgovorna za upravljanje z nahajališči nafte.                              

Dvajset poslancev makedonske koalicije strank, ki združuje socialne demokrate in albanske stranke, je za predsednika novega parlamenta predlagalo Talata Džaferija iz največje albanske stranke Demokratska unija za integracijo. Predlog prihaja po včerajšnjem prvem zasedanju parlamenta po nedavnih volitvah, ki so sicer največ sedežev prinesle do tedaj vladajoči stranki VMRO-DPMNE, a ta ni uspela sestaviti koalicije. Vlado je nato skušala sestaviti drugouvrščena socialdemokratska SDSM, ki je skupaj z albanskimi strankami uspela doseči večino v parlamentu, a ji predsednik Gjorge Ivanov ni hotel podeliti mandata za sestavo vlade. Predsednika parlamenta naj bi sicer predlagal parlamentarni odbor za imenovanja, a se ta ni uspel formirati, saj so se za članstvo v njem prijavili vsi poslanci VMRO-DPMNE. SDSM to označuje za obstrukcijo dela parlamenta in trdi, da predsednika parlamenta lahko predlaga tudi 20 poslancev mimo mnenja odbora za imenovanja.

Ministrstvo za notranje zadeve je v poročilu oznanilo, da je bila opravljena analiza potrebe po pripravi novega strateškega dokumenta o obravnavi migrantov. Računsko sodišče je prišlo do ugotovitve, da mehanizma za celostno obravnavanje migrantov v Sloveniji ni, in od ministrstva zahtevalo, da pripravi poročilo. V tem je moralo ministrstvo izkazati, da je izvedlo analizo, s katero je potrdilo ali ovrglo potrebo po pripravi predloga novega strateškega dokumenta o obravnavi migrantov. Popravljeni ukrepi so sedaj po mnenju računskega sodišča zadovoljivi. Analiza se je dotaknila posameznih deležnikov, ki vplivajo na obravnavo prosilcev in oseb z mednarodno zaščito. V poročilu ministrstva je bilo kot ključno za izboljšanje ukrepov na tem področju izpostavljeno sprejetje Zakona o spremembi in dopolnitvah zakona o tujcih. S tem je bil ustanovljen Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki je prevzel v upravljanje azilni dom in njegove nastanitvene centre.

Prebivalci Roževnice v Tržiču morajo denacionalizacijskim upravičencem vrniti zemljišča, ki so jih sicer pred 30 leti kupili od občine. Novi lastniki za zemljišča zahtevajo odškodnine ali najemnino. Trenutno stanje pojasni Mateja Čadež, svetnica iz svetniške skupine Zagon:

Izjava

Ravno svetniki iz svetniške skupine Zagon opozarjajo na odgovornost, ki jo mora v celotni situaciji prevzeti občina in župan Borut Sajovic. Nekaj več o njihovih zahtevah pove Mateja Čadež:

Izjava

Za jutrišnji dan so svetniki Zagona sklicali tudi izredno sejo občinskega sveta, od katerega želijo, da bi občino zavezal k predložitvi poštene ponudbe za odkup zemljišč od občine, zemljišča pa bi se nato vrnila krajanom Roževnice.

OFF sta pripravili vajenka Rina in Neja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness