OFF za japonske ribe

Aktualno-politična novica
29. 8. 2017 - 15.00
 / OFF

Informativni program začenjamo na drugi strani Atlantika. Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni ukaz, s katerim je oživil program, ki policiji omogoča uporabo vojaške opreme in vozil. Gre za uzakonjen program, znan pod imenom 1033, ki ga je leta 1996 podpisal takratni predsednik Bill Clinton, njegova vsebina pa določa, da lahko odvečna vojaška oprema preide v roke lokalnih policistov. Tako je od leta 1997 do leta 2014 na lokalne policijske postaje romalo za 5,4 milijarde ameriških dolarjev vredne opreme, kot so na primer oklepna vozila, višjekalibrsko orožje in neprebojni jopiči.

Leta 2014 je po protestih v Fergusonu, ki so sledili policijskemu uboju Afroameričana Michela Browna, bivši predsednik Barack Obama z izvršnim ukazom ustavil izvajanje tega zakona, nakar pa je med drugim sledil tudi odpoklic stotih metalcev granat in 1600 bajonetov. Transfer odvečne vojaške opreme ameriški policiji je sicer veljal že prej. Leta 1990 je bil namreč podpisan podoben program, ki je policiji dovoljeval uporabo vojaške opreme za namene vojne proti drogam. Z izvršnim ukazom Donalda Trumpa ponovno vstopa v veljavo njegova razširjena različica iz leta 1997, ki obnavlja dostop in uvaja subvencije za nakupe vojaške opreme iz drugih virov.

Ostajamo pri orožarskih poslih. Bolgarsko gospodarsko ministrstvo je začelo s prevzemom domačega proizvajalca orožja Dunarit. Država se je za prevzem odločila, ko je podjetju zaradi dolgov grozila insolventnost in posledično prodaja premoženja. Dolgovi izvirajo iz korupcijskih poslov z zdaj bankrotirano banko CCB, ki jo je vodil Tsvetan Vasilev. Slednji je bil nedavno obsojen korupcije in sedaj živi v izgnanstvu v Črni gori. Podjetje je nato prevzel drug proizvajalec orožja EMCO, vendar so oblasti njegovemu lastniku Emilijanu Gebrevu v začetku tega meseca odvzele dovoljenje za prodajo orožja. Na ministrstvu za rešitev podjetja tako predvidevajo odkup vseh terjatev, s tem pa naj bi se ohranila proizvodnja, ki zaposluje dobrih 1300 ljudi.

Bolgarski orožarski sektor v zadnjih letih cveti. Dobiček največjega bolgarskega proizvajalca VMZ-Sopot je v prvi polovici leta 2017 za tretjino višji kot lani. Podobno velja za prodajo. Državno podjetje Kintex, ki se ukvarja s prodajo orožja, je v istem obdobju zabeležilo trikrat več prodaje, letos naj bi prodali za 80 milijonov evrov kosov orožja, kar pa je še vedno malenkost v primerjavi z največjimi svetovnimi prodajalci.

Sirska vlada in libanonsko gibanje Hezbolah sta po sedemdnevnih spopadih z enklavo Islamske države na sirsko-libanonski meji dosegla dogovor o prekinitvi ognja in evakuaciji prebivalcev. Mejno območje v gorovju Kalamun, veliko dobrih 300 kvadratnih kilometrov, je bilo pod nadzorom Islamske države od leta 2014, libanonska vojska pa je sporočila, da končuje spopade in da se dogovarja glede izpustitve svojih zajetih vojakov. V skladu z dogovorom je 600-tim borcem Islamske države skupaj z njihovimi družinami omogočena evakuacija v provinco Deir Ezzor. V to provinco, ki je večinsko pod nadzorom Islamske države, pa je iz južne strani reke Evfrat že vstopila sirska vladna vojska ob pomoči ruskega letalstva. Ofenzivo so spremljali intenzivni spopadi v nedeljo, cilj vojske Bašarja al Asada pa je ponovno vzpostaviti vez z obkoljenim mestom Deir Ezzor, ki je trenutno odvisno od zalog, spuščenih iz sirskih in ruskih letal. Ofenzivo so na območje s severne strani reke Evfrat napovedale tudi skupine, združene pod imenom Sirske obrambne sile, ki jih iz zraka spremlja ameriško letalstvo.

Severna Koreja je s svojega ozemlja izstrelila raketo, ki je preletela japonski otok Hokaido na jugu države in končala v severnem Pacifiku. Severnokorejska vojska je v zadnjih dneh izvedla več testnih izstrelitev, njihove vadbene operacije pa sovpadajo z vojaškimi vajami ameriške vojske v regiji. Nedolgo nazaj so namreč potekale skupne vaje japonskega in ameriškega letalstva prav na otoku Hokaido, sedaj pa potekajo obsežne vojaške vaje v sodelovanju Združenih držav Amerike in Južne Koreje. Severnokorejske rakete so tokrat čez Japonsko letele tretjič. Prvič se je to zgodilo leta 1998, drugič leta 2009, za oba pretekla primera pa so v Pjongjangu takrat sporočili, da je šlo za satelite. V zadnjem primeru naj bi bile uporabljene nove balistične rakete Hwasong-12, vendar pa severnokorejsko vodstvo po izstrelitvi ostaja tiho.

Kandidaturo za predsedniški položaj je tudi uradno napovedal kdo drug kot sedanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V kampanjo vstopa kot neodvisni kandidat, kar pomeni, da bo moral zbrati 5000 podpisov slovenskih državljanov, bo pa še ta teden za podporo zaprosil v nekdaj svoji domači stranki Socialni demokrati. Pahor se tako s svojo kandidaturo za predsednika med drugim pridružuje nekdanjemu županu Kamnika Marjanu Šarcu, kandidatki Nove Slovenije Ljudmili Novak, nekdanjemu veleposlaniku v Skopju Milanu Jazbecu, Luju Šproharju iz LDS, igralcu Andreju Rozmanu Rozi in zabavljaču Damjanu Murku. Kandidatov za predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra, pa zaenkrat še niso naznanili v obeh največjih strankah, SDS in SMC.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness