Pearl OFF Africa

Aktualno-politična novica
18. 8. 2017 - 15.00
 / OFF

Dva poročevalca Sveta Združenih narodov za človekove pravice sta javno obsodila taktiko Evropske unije za omejevanje migracij preko Sredozemlja. Poročevalec za človekove pravice migrantov in poročevalec za mučenje sta opozorila, da omejevanje dela nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante, krši mednarodne standarde, saj migrante odriva nazaj v Libijo. Te zaradi sistematičnih kršitev človekovih pravic migrantov ne morejo obravnavati kot varno državo. Evropska komisija je mnenje poročevalcev odpravila z izjavo, da gre za mnenja posameznikov in ne za uradno mnenje Sveta za človekove pravice. Več o dogajanju v Sredozemlju in Italiji pa v Kultivatorju ob petih.

Medtem ko se Evropa migrantov otepa na vse kriplje, pa je število beguncev iz Južnega Sudana, ki so pribežali v Ugando, državo z več kot desetkrat manjšim številom prebivalcev od Evropske Unije, preseglo 1 milijon. Po besedah tega istega Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki kritizira evropsko migrantsko politiko, ima Uganda enega najbolj progresivnih sistemov obravnave beguncev. Poleg osnovnih, mednarodnopravno določenih obveznosti države, kot so zagotavljanje svobode gibanja in zaposlitve ter dostopa do izobraževanja in zdravstva ugandska begunska zakonodaja zagotavlja še nekatere dodatne pravice. Vsaka begunska družina, ki živi v za to namenjenih območjih, dobi kos obdelovalne zemlje. Ta okrožja so integrirana z lokalnim okoljem z namenom lažjega dostopa do javnih storitev, spodbujanja trgovine in preprečevanja segregacije. Obseg omenjenih okrožij šteje približno 900 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja 900 kvadratnih metrov zemlje na begunca. Begunci imajo prav tako pravico voliti in biti voljeni na volitvah v lokalne svete. 

Severnoirsko višje sodišče je odločilo, da prepoved porok istospolnim parom v tem delu Združenega kraljestva ne krši človekovih pravic istospolnih oseb. Pri tem se je naslonilo na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je lani v primeru iz Francije odločilo, da pravica do poroke ne obstaja. Leto prej je Evropsko sodišče za človekove pravice v primeru iz Italije sicer odločilo, da mora država istospolnim parom omogočiti registriranje partnerske zveze, v okviru katere lahko uveljavljajo svoje pravice. Severna Irska tako ostaja edini del Združenega kraljestva, kjer so istospolne poroke prepovedane.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je zaključil svoje popotovanje po Latinski Ameriki. Ustavil se je v Argentini, Kolumbiji, Čilu in Panami. V Argentini je pozdravil gospodarske reforme, ki jih uvaja liberalni predsednik Mauricio Macri. Panami se je zahvalil za zgledno izvajanje ameriške vojne proti drogam, v Čilu pa je vse latinskoameriške države pozval k ostrejšemu nastopu proti domnevnim severnokorejskim provokacijam. V Kolumbiji se je srečal z migranti iz sosednje Venezuele.

Venezuelska ustavodajna skupščina danes glasuje o novem zakonu proti sovraštvu in netoleranci. Z zakonom bi omogočili ostrejše preganjanje opozicijskih voditeljev, ki so odgovorni za nasilje na protivladnih protestih. Novoimenovani generalni državni tožilec Tarek William Saab je poudaril, da bo tožilstvo z vso vnemo preganjalo odgovorne za zločine iz sovraštva. Spomnimo, da je prejšnjo generalno državno tožilko Luiso Ortego, nekdanjo podpornico bivšega predsednika Huga Chaveza in trenutnega predsednika Nicolasa Madura, ki pa se je obrnila proti aktualni oblasti, nedavno odstavila ustavodajna skupščina. Ta je bila izvoljena konec prejšnjega meseca, zaradi bojkota volitev s strani opozicije pa je sestavljena iz provladnih predstavnikov. Venezuelska ustava predvideva ustanovitev ustavodajne skupščine z izključnim namenom prenove ustave, ne daje pa ji zakonodajnih in drugih pooblastil.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness