Rod-off-vitni

Aktualno-politična novica
30. 6. 2017 - 15.00
 / OFF

Sirske demokratične sile so obkolile mesto Raka na severu Sirije. Gre za eno zadnjih utrdb Islamske države. Sirske demokratične sile pod vodstvom kurdskega YPG-ja so sicer premik proti Raki začele že lani, junija letos pa se je začela bitka za okoliška mesta in poti, ki so sedaj popolnoma pod nadzorom koalicije demokratičnih sil. Napredek v boju proti Islamski državi pa lahko opazimo tudi na severu Iraka, kjer so iraške sile zavzele nekaj ključnih točk v mestu Mosul, prav tako eni ključnih utrdb prej omenjene islamistične organizacije. Več o vojaških in političnih aktivnostih na območju rodovitnega polmeseca pa v današnjem Kultivatorju ob 17h.

Po 10 dnevni stavki so z delom ponovno začeli grški smetarji v Atenah. Stavko so končali zaradi vročinskega vala, ki je zajel državo in povečal možnosti za zdravstvena tveganja povezana s kupi smetmi, ki so se začeli kopičiti v zadnjem tednu. Sindikat bo poiskal druge oblike protesta, saj vlada Aleksisa Ciprasa ni pristala na zahteve smetarjev. Te si želijo varnejših zaposlitev, več kot 10 tisoč smetarjev naj bi namreč imelo zaposlitve za določen čas, ki pa so zaradi varčevalnih ukrepov ogrožene.

Od periferije k centru. Nemški parlament je potrdil legalizacijo porok istospolnih parov. Kanclerka Angela Merkel je poslancem stranke CDU dovolila glasovati po svoji vesti, čeprav sama izenačenju pravic istospolnih parov nasprotuje. Zakon naj bi začel veljati pričetek prihodnjega meseca. S potezo je tako vzela veter izpod kril glavnemu proponentu omenjene agende socialdemokratu Martinu Schultzu, ki se kaže kot njeni glavni tekmec na prihajajočih parlamentarnih volitvah konec septembra.

Evropska komisija je podaljšala izredno podporo proizvajalcem sadja, ki jih je prizadel ruski embargo. Do konca junija 2018 bodo lahko sadjarji segli v 70 milijonov evrov globoko malho, vendar le če bodo presežek neprodanega sadja razdelili dobrodelnim organizacijam, šolam ali podobnim ustanovam.

Globoko v žep pa je segel Tajvan, ki bo od Združenih držav Amerike odkupil za dobro milijardo evrov orožja. Gre predvsem za radarje, rakete in torpede. Zadnji večji nakup orožja je uredil bivši ameriški predsednik Barack Obama, ki je Tajvancem prodal za dobro milijardo in pol evrov tankov in bojnih ladij. Nakup morajo potrditi še Tajvanski predstavniki ljudstva. Kitajska zmajuje z glavo.

Ponovno k frontam. Tokrat na prehrambenem področju. V prostorih Pediatrične klinike je bila danes ustanovljena Civilna iniciativa za enakopravno prehrano otrok z medicinsko predpisanimi dietami. Goran Makar predsednik društva Celiac in predstavnik novoustanovljene iniciative pove katere organizacije so vključene v fronto.

Izjava

Makar spregovori tudi o metodah dela in strategiji nadaljnega delovanja iniciative.

Izjava

Za konec pa še najava. Ob 18h se bo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu odvila okrogla miza z naslovom Dajte nam elektriko - dolenjski Romi v spirali neugodnih razmer, ki jo bo vodil Ivo Vajgl na njej pa bodo sodelovali še koordinator Mestne občine Novo mesto za romsko tematiko Franci Kek, predstavnica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Andreja Luštek, novomeški romski svetnik Duško Smajek in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc. Slednji spregovori o težavah dolenjskih romov.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.