Slovansko nagnjen OFF

Oddaja
16. 2. 2017 - 15.00
 / OFF

Informativni program začenjamo preko Atlanika. Venezuelska vlada je izdala odredbo, s katero je bilo ukazano končanje predvajanja televizijskega programa CNN v španskem jeziku v tej državi. Kot razlog za takšno odločitev so v vladi navedli, da je program služil propagandi in je poročal lažne novice. Primera takih novic naj bi bila pričanje žvižgačice Misaele Lopez o prodaji venezuelskih potnih listov v prostorih veleposlaništva v Iraku ter reportaža o povezavah med venezuelskim podpredsednikom Tarekom El Aisamijem in člani skupin Hezbolah in Hamas. Slednjega so skupaj z njegovim pomočnikom na ameriškem finančnem ministrstvu v začetku tedna uvrstili tudi na seznam svetovnih preprodajalcev drog, kar mu onemogoča nadaljnje poslovanje z ameriškimi poslovnimi subjekti.

 

Ukrajinska vlada je razglasila izredno stanje v energijskem sektorju ter državljane pozvala, naj varčujejo z elektriko tako doma kot na delovnem mestu. Elektrarne v zahodnem delu države so namreč odvisne od dobave premoga iz vzhodne regije Donetsk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Ta je navkljub vojnim razmeram do nedavnega s premogom oskrbovala vse regije v državi. Vendar pa so gospodarski stiki med Kijevom in separatističnim vzhodom šli v nos številnim nacionalističnim paravojaškim enotam do te mere, da od prejšnjega tedna blokirajo ključne dele železniških povezav med Donetskom in zahodom države.

Ukrajinska vlada se je tako znašla v nezavidljivem položaju, kjer zavoljo ohranjanja socialnega miru in v izogib trenjem med svojimi podporniki blokad ne želi prekiniti, težave pri oskrbi z električno energijo pa bo skušala omiliti z varčevalno shemo za državljane in večjim zanašanjem na elektrarne, ki delujejo na zemeljski plin.

 

Črnogorski parlament je na pobudo vlade izglasoval odvzem poslanske imunitete Andriji Mandiću in Milanu Kneževiću, vodjema opozicijskega zavezništva Demokratična fronta. Razlog za odvzem je domnevna vpletenost v poskus državnega udara oktobra lani. Posebno tožilstvo, vzpostavljeno po poskusu udara, je zapisalo, da oba sumi ustanovitve kriminalne organizacije ter poskusa spodkopavanja ustavnega reda in varnosti Črne gore, njuno aretacijo pa je preprečil odlok vrhovnega državnega tožilca.

Opozicija je zaradi vladne poteze že napovedala bojkot lokalnih volitev v Nikšiču, ki naj bi se odvile 13. marca. Poslanci Demokratične fronte sicer že bojkotirajo seje parlamenta vse od razglasitve rezultatov lanskih volitev, na katerih je zmagala prozahodna Demokratska stranka socialistov. Bojkot nameravajo nadaljevati, dokler se ne ustanovi neodvisna preiskovalna komisija s predstavniki mednarodne skupnosti, ki bo preiskala okoliščine domnevnega poskusa državnega udara na dan volitev. Člani in podporniki opozicije so danes že izvedli protest pred stavbo parlamenta v Podgorici.

 

Nadaljujemo s protestnim dogajanjem. V Beogradu je več tisoč ljudi na protestnem shodu zahtevalo odstop župana Siniše Malija zaradi ilegalne rušitve objekta v soseski Savamala avgusta lani. Povod zanj je bil intervju z županovo bivšo ženo Marijo, ki je povedala, da ji je Mali priznal naročilo rušenja. Protest je organizirala iniciativa Ne da(vi)mo Beograda, ki Malija obtožuje večih spornih praks, med drugim tudi prejemanja podkupnine iz Združenih arabskih emiratov za izgradnjo luksuznega in megalomanskega gradbenega projekta Beograd na vodi. Tudi ilegalna rušitev objektov v Savamali, ki se je zgodila čez noč in v času, ko je v objektih še bivalo nekaj ljudi, se je zgodila v imenu zagotavljanja prostora za omenjeni luksuzni projekt.

 

Mednarodni blok novic zaključujemo v Srbiji. Po poročanju srbskega medija N1 naj bi se aktualni srbski predsednik Tomislav Nikolić odločil za ponovno kandidaturo. Srbska napredna stranka, ki je Nikolića podprla na prejšnjih volitvah, je sicer podporo za to pozicijo že namenila premierju Aleksandru Vučiću. Svojo odločitev o kandidaturi naj bi sporočil na včerajšnji proslavi svojega rojstnega dne, vendar pa pravilnost teh podatkov v Nikolićevem kabinetu niso želeli ne potrditi ne zavrniti. Na informacije se tudi ni želel odzvati strankin kandidat Aleksandar Vučić. Kandidaturo za novega srbskega predsednika so sicer že napovedali tudi predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj, nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić, nekdanji oumbudsman Saša Janković in predsednik desne opozicijske stranke Dveri Boško Obradović.

 

Na Fakulteti za družbene vede bo ob 17-ih potekala skupščina Študentske organizacije Slovenije, na kateri bodo volili novega predsednika. Kandidat za funkcijo je zgolj eden, in sicer Aleksandar Spremo iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Spremo se je v študentski politiki profiliral leta 2011, ko je skupina študentov pod njegovim vodstvom izvedla prevzem Piranskega kluba študentov mimo določil internih aktov organizacije. Ko jim prevzema oblasti ni priznal nihče od pristojnih, niti policija, so se zaprli v klubske prostore, dokler občinski možje niso zamenjali ključavnice na vratih.

 

V prostorih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je danes potekala prva skupna konferenca dvanajstih sindikatov industrijskega in storitvenega sektorja, kjer so napovedali skupne organizirane aktivnosti za dosledno zagotavljanje pravičnega plačila in omejevanja delovnega časa zaposlenih. Glavne izsledke konference povzame Lidija Jerkič, predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije:

 

Izjava

 

Za sindikate konferenca predstavlja tudi izhodišče za več skupne koordinacije aktivnosti in pritiska na delodajalce v luči fragmentiranega trga dela:

 

Izjava

OFF sta pripravila Jošt in vajenec Vitežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.