BATINE NA BALKANSKI POTI

Oddaja
30. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Hrvaški iniciativi za podporo beguncem Dobrodošli! in Are you Syrious sta včeraj javnosti predočili poročilo o novem valu policijskega nasilja nad prebežniki, ki želijo v Evropsko unijo priti preko meje med Hrvaško in Srbijo. Hrvaški policisti, predvsem na mejnem prehodu med krajema Šid in Vinkovac, begunce, ki se znajdejo na hrvaški strani meje in še nimajo urejenega statusa prosilcev za mednarodno zaščito, vračajo v Srbijo.

Ob tem so Zdravniki brez meja ob medicinskih pregledih beguncev v zadnjem času dokumentirali številne primere, ko je policija skupine beguncev, ki so jih zajeli na Hrvaškem, strpala v neoznačene kombije, jih peljala v bližnji gozd in jih tam s palicami, pendreki in kamni pretepla, preden so jih izročili kolegom na srbski strani meje. Dejstvo, da so pred, med in po prijetju zaprosili za začetek azilnega postopka na Hrvaškem, ni zanimalo nikogar.

O dogajanju smo spregovorili z Nidžaro Ahetašević, novinarko in raziskovalko centra za družbeno raziskovanje Analitika, ter Leo Horvat, članico iniciative “Dobrodošli!”. Povzetek dogajanja in trenutne situacije poda Horvat:

Izjava

Nidžara Ahetašević, trenutno situirana v Bosni, je bila v zadnjem letu prisotna na vseh območjih ob balkanski poti, kjer je pretok beguncev pripeljal do poostrenega nadzora. O stanju na mejah in v begunskih taboriščih pove sledeče:

Izjava

Z zaprtjem in strogim nadzorom vseh meja na balkanski poti od Grčije do Bolgarije se je pritok prebežnikov iz Bližnjega vzhoda znatno zmanjšal. Horvat pravi, da jih do meje med Hrvaško in Srbijo dnevno pride morda nekaj deset:

Izjava

V nadaljevanju poda tudi svoje videnje razlogov za nasilna vračanja oziroma krovno politično logiko Evropske unije do beguncev, ki jih vzpodbuja:

Izjava

Logika oblasti, ki v imenu varovanja nacionalne varnosti in integritete prosilcem za mednarodno pomoč odreka tudi pravico zaprositi za azil v državi, kjer se nahajajo, nikakor ni omejena zgolj na obmejno politiko Hrvaške in Srbije. Ahetašević:

Izjava

Kaj pa uradni postopki preiskav policijskih praks? Glede na malo časa, ki je minil od objave poročila o nasilnih praksah policije, in prijave, ki so jih organizacije in posamezniki naslovili na hrvaške pristojne organe, po mnenju Horvat uradnega odziva še ne bo v kratkem:

Izjava

Izkušnja nasilja in nezaželenosti vseeno ni univerzalna za vse, ki so se do varnega objema EU podali prek Balkana. Ahetašević izpostavi eno izmed svetlih izjem - Kosovo:

Izjava

Pogoji, v katerih bi ljudje morali bivati in potovati, če se v problematiko ne bi vmešale aktivistične in druge progresivne iniciative, bi bili verjetno še hujši kot so zdaj. Z odgovorom na vprašanje, ali lahko represivni aparati modernih kapitalističnih držav sami poskrbijo za vsaj približno humano nastanitev in prehod razseljenih množic, današnji prispevek zaključi Horvat:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness