Kaj, ko župana boli K

Oddaja
2. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Avgustovske dnevnoinformativne oddaje OFFsajd namenjamo dogajanjem v lokalnih okoljih. Enostrankarski občinski sveti, lokalni šerifi, bratrančeva podjetja na vrhu izvajalcev javnih naročil, kmetijska zemljišča, ki čez noč postanejo stavbna ter subvencije in oproščene dajatve za investitorje bodo teme, ki bodo stvar obdelave tega meseca. V današnjem terminu se ukvarjamo z mladinsko politiko občine Ribnica oziroma neobstojem le-te. Mesto Ribnica se nahaja kakšnih 50 kilometrov od Ljubljane v smeri jug na cesti proti Kočevju, sama občina pa združuje 9390 prebivalcev. Župan je Jože Levstek, član Slovenske demokratske stranke, ki čeluje občini že tretji mandat. Parlamentarni mandat pa sta si na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah tu zagotovila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak in poslanec SDS Jože Tanko.

Program Jožeta Levstka, predstavljen v predvolilni kampanji leta 2014, je za področje sodelovanja z mladinskimi organizacijami v regiji predvideval ustanovitev tako imenovanega Mladinskega sosveta. Ta organ naj bi deloval kot posvetovalno telo, prek katerega bi lahko organizacije in zainteresirani posamezniki bili v neposrednem dialogu z županom in skupaj naslavljali probleme, ki zadevajo polje mladinske kulture v občini. Sosvet je bil nato leta 2015 ustanovljen, več o njegovi zasnovi pa predsednik sosveta in podžupan Domen Češarek.

Izjava.

Člane sosveta imenuje župan, članstvo pa je prav tako vezano na njegov mandat. Kako je v svojih dveh letih obstoja ta organ deloval in kakšne predloge so izpostavili njegovi člani, nadaljuje Češarek.

Izjava.

Čeprav se je zdelo, da predlog sosveta predstavlja obrat občine k manj ignorantskem odnosu do mladih, je delo sosveta pokazalo, da stvari ostajajo bolj ali manj na istem. Kot že prej omenjeno, so bili člani sosveta brez razpisa imenovani s strani župana, nobena od organizacij pa ni prejela formalnega vabila k sodelovanju. Člani so bili namreč izbrani zgolj na podlagi presoje župana in sodelavcev, da predstavljajo relevantne akterje v okolju. Kako vidijo vzpostavitev sosveta v Ribniškem študentskem klubu, pojasni predsednica Lučka Ilc.

Izjava.

Zakaj je bil sosvet zastavljen na način, da so tja imenovani člani po izboru župana in njegovih sodelavcev in zakaj vanj niso bile povabljene mladinske organizacje, pa nam ni mogel pojasniti niti podžupan sam.

Izjava.

Med županovimi izbranci so bili tudi taki, ki aktivno sodelujejo v mladinskih organizacijah v občini Ribnica. Ko so ti na zasedanju sosveta predlagali vsebine za konkretne spremembe glede mladinskih politik, pa so naleteli na gluha ušesa.

Izjava.

Lani aprila je v Ribnici potekal tudi posvet v organizaciji Ribniškega študentskega kluba, na katerem so sodelovali tudi predstavniki ribniških skavtov, društva katoliške mladine in mladinskega društva Okameneli svatje. Skavti se na primer soočajo z vsakoletnim problemom financiranja svojih dejavnosti, ker občina še vedno ni ponudila razpisa, s katerim bi se lahko vsaj delno financirale dejavnosti mladinskih organizacij. Takšne težave pa se nato rešujejo nesistemsko in zato otežujejo načrtovanje dela. Razpis za mladinske organizacije tako v občini še vedno ne obstaja, navkljub temu, da je bila potreba po njem že večkrat izpostavljena. Sosvet, ki obstaja že več kot dve leti, pa ni uspel realizirati nobenega od predlogov. Več Češarek.

Izjava.

Čeprav občina Ribnica ne izvaja razpisov za mladinske dejavnosti, pa ima očitno dovolj sredstev za lasten proračun sosveta. Nenavadno pa je, da je sosvet, ki naj bi se ukvarjal z zadevami mladinskega organiziranja, na svoji seji sredstva namenil prenovi spletne strani občine.

Izjava.

Vendar pa se, tako kot ostale zadeve, na sejah mladinskega sosveta tudi prenova spletne strani občine navkljub vprašljivosti namenske porabe sredstev ni zgodila.

Izjava.

Vodenje sosveta je ob njegovi ustanovitvi aprila 2015 prevzel naš sogovorec Domen Češarek, ki pa je nekaj več kot mesec dni zatem bil imenovan tudi na mesto podžupana. Vprašali smo ga tudi, ali dejstvo, da zaseda več funkcij hkrati, otežuje njegovo delo in učinkovitost sosveta.

Izjava.

Ribniški študentski klub, ki v občini deluje že dobrih 20 let, je del zveze ŠKIS in ima to srečo, da prejema sredstva za svoje delovanje iz Študentske organizacije. Skoraj osemnajst let je imel svoje prostore v kleti hiše v blokovskem naselju, kar je oteževalo vsako dejavnost v klubskih prostorih po deseti uri zvečer. Več Ilc.

Izjava.

V študentskem klubu so se zato, ker s strani občine ni bilo izkazanega interesa, da bi kakorkoli sodelovala pri reševanju težav s prostori, ki bi omogočili normalno delovanje kluba, sami odločili za nakup novih prostorov v obrtni coni Ugar. Ureditev prostorov glede na potrebe pa bodo financirali iz razpisnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Izjava.

Zaradi urejanja novih prostorov so v Ribniškem študentskem klubu zmanjšali število poletnih dejavnosti, z novim študijskim letom pa načrtujejo zgolj delno uporabo prostorov. Otvoritev teh naj bi bila predvidena v začetku leta 2018.

Izjava.

Člani študentskega kluba imajo zadosti lastnih sredstev, da so se prostorskih težav lahko lotili sami. Druge organizacije, ki pa nimajo finančnega zaledja z naslova članstva v raznih zvezah, pa v ribniški občini ostajajo odvisna predvsem od prostovoljnih prispevkov, članarin in seveda posameznih drobtinic, ki padejo z občinske mize.

 

 

 

Foto: Ribnica24

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness