Kaj po 1. maju?

Oddaja
2. 5. 2017 - 17.43
 / OFFsajd

“Briljantna osnovna ideja za praznovanjem prvega maja je avtonomen in neposreden korak naprej, napravljen s strani proletarskih množic, masovna politična akcija milijonov delavcev, ki jih prepreke države atomizirajo, ko pride do vsakodnevnih parlamentarnih zadev, in ki svojo lastno voljo lahko izražajo samo preko volilne skrinjice z izvolitvijo svojih predstavnikov.”

S to mislijo Rose Luxemburg začenjamo današnji offsajd, kjer  se bomo v duhu včerajšnjega praznika dela in delavnih ljudi posvetili delavskemu boju v obdobju krize levice. Natančneje, z Alain Krivinom in Rastkom Močnikom bomo poskusili v današnji čas in politično situacijo v Evropi kontekstualizirati pomen praznovanja prvega maja, sindikalnega organiziranja in dinamik antikapitalistične levice.

Sam praznik simbolno vrednost črpa iz kulturne tradicije in zgodovine uspehov preteklih bojev, Močnik o njem trdi, da…

Izjava

Krivine, veteran političnega vrenja v Franciji maja 68’, enega izmed razlogov za omejen vpliv organizirane levice vidi tako v njeni fragmentiranosti kot v odsotnosti konkretnih in kredibilnih rešitev:

Izjava

Še eden od problemov sindikatov danes je razdrobljenost delavstva, nastala zaradi nestandarnih oblik dela, razloži Močnik:

Izjava

Drug problem sindikatov, ki ga vidi Močnik, je pomanjkanje njihove povezave s parlamentarno stranko, ki bi zastopala njihove interese.

Izjava

V Franciji je predlagana novela zakona o delu, sicer znana kot El Khomri in ki cilja na dodatno liberalizacijo trga dela in pravic zaposlenih, politično razdrobila odziv sindikatov. Nekateri so se po besedah Krivina odločili zakon podpreti v imenu kratkoročne pomiritve:

Izjava

Kritika sindikalizma danes prihaja s strani gospodarstvenikov in domače buržoazije, ki zaradi svoje zaostalosti prisvajanje profitov dosegajo zgolj z zmanjševanjem mezd. Močnik:

Izjava

Kaj storiti? Z Leninom, kakopak, zaključi Močnik.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ja, kot vedno za tale 1.5. in sploh nasploh: velik besed, nobene akcije. Kaj če bi za spremembo tistim, ki skoz neki govorijo zalepil usta s selotejpom, pa bi mogu kdo kaj narest za spremembo. A ne bi to obrnl stvari mal na glavo.

Kako lep praznik! Toliko praznikov oz. bolj dnevov nečesa, da bo počasi zmanjkalo dnevov...kaj pa potem? Ja nič bomo pa sekunde praznovali.

ja sekunde ja, jaz pa še vedno čakam da bodo Slovenci razglasili 365 dni praznikov resignacije.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.