Kako ne odpustiti nekoga

Aktualno-politična novica
27. 2. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Na Facebook strani mariborskega komunalnega podjetja Nigrad se je včeraj pojavilo navodilo odpuščenim, kako prejeti odpoved pogodbe o zaposlitvi. V njem piše, da lahko odpuščeni pogodbo prevzame kar na domu, in to iz rok detektiva, s katerim se dogovori za termin prevzema. Na Facebook strani Nigrada je objavljeno tudi SMS sporočilo detektiva B.G-ja, ki pravi: “Pozdravljen, nujno me pokličite, da Vam z poizvedbami ne povzročamo nevšečnosti pri sosedih, znancih, prijateljih.”

Novi direktor Marko Plečko je po enem mesecu službovanja odpustil 9 zaposlenih. Skupno jim je to, da so bili zaposleni v času prejšnjega direktorja Marka Žule. Slednji odpuščanja posledično razume kot Plečkovo maščevanje njemu. Novi direktor Marko Plečko pa trdi, da je odpuščanje posledica slabega dvoletnega poslovanja, izgube okoli 700 tisoč evrov in povečanja stroškov dela za 450 tisoč evrov.   

Podjetje Nigrad se je na obtožbe o spornem načinu vročitve odpovedi odzvalo z izjavo za javnost, ki zanika objavo tega Facebook sporočila. Izjava se glasi: “Na uradni Facebook strani podjetja Nigrad je prišlo do zlorabe profila. Predvidevamo, da je objavljal zaposleni podjetja, ki je v odpovednem roku. Nedvomno gre za krajo identitete oziroma zlorabe uradne Facebook strani podjetja. Objava je neavtorizirana in samovoljno objavljena. V podjetju Nigrad bomo naredili vse, da zaščitimo ugled podjetja ter preprečimo nadaljnje zlorabe utečenih informacijskih tokov. Odpovedi zaposlenim, ki so bili prisotni na delovnem mestu, je vročil direktor sam, preostale smo vročili tudi preko uradnih - pooblaščenih vročevalcev v skladu z veljavno zakonodajo.”

Do zaključka redakcije kljub neštetim poskusom nismo pridobili izjave direktorja Nigrada. Zaradi službenega potovanja pa nismo pridobili niti izjave predstavnika sindikata Nigrada, Draga Bučka.

Andrej Zorko, sekretar za področje pravnih vprašanj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, komentira objavo na Facebook strani Nigrada oziroma pojasnjuje, zakaj je takšna vročitev odpovedi napačna.  

izjava

Sporen način odpuščanja in primer iz svojega sektorja predstavi Oskar Komoc iz sindikata gradbenikov:

izjava

Andrej Zorko, sekretar za področje pravnih vprašanj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, predstavi zakonit način vročanja odpovedi:

izjava

Direktor Marko Plečko pa je kljub domnevnemu slabemu stanju podjetja, zaradi katerega je odpustil 9 ljudi, na mesto direktorice hčerinske družbe Nigrad Inženering zaposlil svojo sorodnico Matejo Unuk, v čemer ne vidi nič spornega. Mestna občina Maribor pa je za nadzornika podjetja Nigrad, v katerem ima občina večinski lastniški delež, nedavno predlagala nekdanjega prokurista družbe Metalvar, Branka Halužana. Podjetje Metalvar je po ugotovitvah FURS v letih 2011 in 2012 državi plačalo 557 tisoč evrov davkov premalo. V tistem času je prokuro za podjetje opravljal prav Halužan, podjetje pa je kot direktor vodil Darko Dubravica, ki je obenem bil tudi Metalvarjev solastnik. Darko Dubravica pri Nigradu trenutno vodi področje gospodarske javne službe. Halužana poskuša Mestna občina na mesto nadzornika v komunalno podjetje Nigrad imenovati že drugič - prvič ji je to spodletelo leta 2013. V primeru imenovanja na seji 9. marca bo tako Halužan nadziral svojega nekdanjega nadrejenega, s katerim sta se v letih 2011 in 2012 dodobra spoznala. Tako nam tudi v prihodnje ni treba pričakovati težav v njunem odnosu.

OFFsajd je pripravila Gea.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.