Kakovostna kmetijska zemljišča za golf

Aktualno-politična novica
25. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Po večletnem mirovanju se na slovenski obali ponovno govori o izgradnji igrišča za golf. Pred dobrim mesecem dni so kmetijsko ministrstvo, Sklad kmetijskih zemljišč ter občina Piran obelodanili tako imenovano kompromisno lokacijo za igrišče za golf. Da bi igrišče v čim manjši meri prizadelo okolje, predvsem najkakovostnejše kmetijske površine, so tri institucije predlagale razdelitev igrišča na dva dela. Vadbišče z desetimi luknjami naj bi se nahajalo na Krogu nad Sečovljami, preostalih osem lukenj pa v Sečoveljski dolini. A kljub kompromisni lokaciji z njo marsikdo ni zadovoljen. Tako so v Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre na današnji tiskovni konferenci predstavili problematičnost kompromisnega predloga in alternativno lokacijo.

Prisluhnimo za začetek Jožefu Horvatu, predsedniku Združenja zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre, ki problematizira tako imenovani kompromisni predlog:

Izjava

Prva težava zdajšnjega predloga je torej uporaba najkakovostnejših kmetijskih zemljišč. Kakšni so še nekateri drugi pomisleki, na katere opozarjajo tudi golfisti sami, pojasnjuje Horvat:

Izjava

Zanimiva pa je tudi tokratna vloga kmetijskega ministrstva, ki je v obujeno golfistično zgodbo vstopilo zelo aktivno. Pred sedmimi leti je ministrstvo preprečilo realizacijo golfišča v Sečovljah. Takrat je sicer že bil znan investitor, družba Golf Istra v solastništvu Istrabenza Igorja Bavčarja ter Luke Koper. Družba se je leta 2014 znašla v stečaju, drugega investitorja pa ni na vidiku. Zato preseneča angažma kmetijskega ministrstva, ki po Horvatovem mnenju naj ne bi bilo pristojno za določanje lokacije:

Izjava

Zanimiv preobrat pa je bilo zaslediti tudi pri piranskem županu Petru Bossmanu, ki je še pred pol leta lokacijo na Krogu opisoval kot problematično tako lastniško kot po konfiguraciji ter nenazadnje zaradi manka vode in težavnega dostopa. Bossman danes tako imenovani kompromisni predlog podpira. Kaj se je glede lokacije na Krogu spremenilo, pojasnjuje Horvat.

Izjava

Sicer zelo atraktivna, a okoljsko sporna lokacija v bližini morja pa predstavlja le eno od okoljskih težav. Medtem ko župan Bossman in državna sekretarka na okoljskem ministrstvu Tanja Strniša o bodočem golfišču govorita kot o “sonaravni eko zgodbi med oljkami in vinogradi”, Horvat opozarja na potrebo po izdatni uporabi herbicidov in pesticidov, ki jih potrebuje krtov osvobojena golfistična podlaga:

Izjava

Čeprav vlagatelja še ni na vidiku, pa v Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre opozarjajo, da aktivnost ministrstva na področju, kjer je zadolženo le za podajanje mnenj in izdajanje soglasij, kaže na obstoj dejanskega investitorja, ki pa javnosti ni poznan. Horvat:

Izjava

Ključna vsebina današnje tiskovne konference na Krogu nad Sečovljami je bila predstavitev alternativnega lokacijskega predloga, ki naj bi poleg zadovoljitve okoljsko sprejemljive golfistične ponudbe smiselno zapolnil nekatera degradirana območja. Alternativni predlog naj bi bil zgolj nekoliko posodobljen in izboljšan predlog, s katerim je pred leti operiralo ministrstvo samo. Več o tem pove Horvat:

Izjava

Obujeni predlog ministrstva ter argumente zanj so zakupniki predstavili ministrstvu, to pa naj bi se odzvalo z odobravanjem. Horvat:

Izjava

Na potezi je torej občina Piran in župan Bossman. Do zaključka redakcije pa z občine nismo uspeli pridobiti pojasnil glede sprejemljivosti alternativne lokacije. So se pa odzvali s kmetijskega ministrstva, kjer alternativnemu predlogu ne nasprotovali, a trdijo, da je občina tista, ki bo dokončnoo odločala o lokaciji. Razlaga državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness