Ko stečaj pomeni premik na bolje

Oddaja
7. 3. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Stečajna saga vinarskega podjetja Agroind Vipava je prejšnji teden prešla v novo poglavje s predlogom stečajnega upravitelja Andreja Perdana, da se podjetje na dražbi proda kot poslovno celoto po izklicni ceni 2,4 milijona evrov.

Naj obnovimo: lastništvo Agroinda je bilo leta 2013 zaradi več kot petmilijonskega dolga prenešeno s Kmetijske zadruge Vipava na Družbo za upravljanje s terjatvami bank, krajše DUTB. Ta je novembra 2015 podjetje s terjatvami za 1,6 milijona evrov prodala ukrajinskemu koncernu Demis Group, ki je v ta namen ustanovilo firmo Vipavski vinograd. Ker pa novi lastniki po prevzemu niso začeli voditi poslov, ki bi podjetju vrnili solventnost, so kmalu prišli v konflikt z zaposlenimi, ki so tudi prvi vložili predlog za stečaj. Več o tem smo sicer že poročali v Offsajdu, naslovljenem “Agonija vipavskih vinarjev”, katerega posnetek lahko najdete v spletnem arhivu. Potek dogajanja povzame predstavnik sveta delavcev Andrej Furlan:

Izjava

Danes je potekala novinarska konferenca Regijske organizacije zahodne Slovenije Zveze svobodnih sindikatov, na kateri so predstavili aktualno dogajanje v zvezi s stečajnim postopkom. Glavne točke novinarske konference povzame Furlan:

Izjava

Furlan meni, da je zakonodaja pomanjkljiva, saj se je v družbo Agroind, ko je sodišče zavrnilo stečaj, vrnila stara uprava, ki naj ne bi delovala v korist podjetja, upnikov in zaposlenih:

Izjava

Izklicna cena podjetja je 2,4 milijona evrov. Tržna vrednost poslovne enote je bila ocenjena med 2,2 in 2,8 milijona evrov, medtem ko je petmilijonsko vrednost terjatev ukrajinsko podjetje kupilo za 1,6 milijona. Furlan razloži razliko v vrednostih:

Izjava

Po predlogu sodišča, da gre Agroind na dražbo, lahko svoja mnenja na odločitev podajo še upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane s premoženjem firme. Ta mnenja za sodišče sicer niso zavezujoča. Upniki so Finančna uprava Republike Slovenije oziroma FURS, nekdanji nadzornik Agroinda Boris Bajc ter ukrajinski družbi Vipavski vinograd in Mineralbulk. Za slednjo sicer ni jasno, kako je pridobila lastništvo nad terjatvami, saj naj bi bilo premoženje Vipavskega vinograda, od kogar naj bi prejela del terjatev, med stečajnim postopkom zamrznjeno. 

Izjava

Upniki, ki terjatev nimajo zavarovanih v stečajnem postopku, so večinoma dobavitelji grozdja, ki naj bi jim Agroind terjatve povrnil predvsem iz postavke tekočih poslov. 

Podjetje Agroind namreč kljub stečaju posluje dalje. V januarju je imelo od prodaje vin 68 tisoč evrov prihodka, delavci pa imajo pogodbe o zaposlitvi sklenjene do junija. Zaključi Furlan.

Izjava

Offsajd je pripravil vajenec Natan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.