Kosovska zdravstvena fronta

Oddaja
27. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Federacija zdravstvenih sindikatov Kosova je danes začela s 24 ur trajajočo stavko. Stavka je zajela vse bolnišnice na Kosovu. Zahteve stavkajočih so višje plače in izboljšanje pogojev dela ter posledično kvalitete zdravstvenih storitev. O sodelujočih v stavki in poteku le-te spregovori Blerim Syla, ginekolog in predsednik Federacije zdravstvenih sindikatov Kosova.

Izjava

Zdravstvo na Kosovu je v slabem stanju. Za razliko od večine držav bivše Jugoslavije Kosovo ni nikoli zares reformiralo zdravstvenega sistema. Ta se še vedno financira direktno iz proračuna, kar ga naredi bolj ranljivega za varčevalne politike in korupcijo. Več pove Arta Uka, analitičarka javnih politik in bivša sodelavka Inštituta za zdravstvene politike Srednje in vzhodnoevropskih držav.

Izjava

Tovrsten nestabilen način financiranja ima vpliv tudi na obseg pacientove košarice. Uka.

Izjava

H zahtevam zdravstvenih delavcev. Syla spregovori o slabih plačah zaposlenih v kosovskem javnem zdravstvu.

Izjava

Poleg boja za mezde se sindikat bori tudi za kvalitetnejše storitve in pogoje dela. O neustreznih pogojih za delo več pove Uka.

Izjava

Z daljnosežnimi posledicami kombinacije obeh faktorjev, torej nizkih mezd in slabih pogojev današnji offsajd zaključi sindikalist Syla.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness