LIKVIDNOSTNO BOLEHNA BOLNIŠNICA TOPOLŠICA

Aktualno-politična novica
25. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Ob razpravah o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti so bila na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovljena tudi vprašanja o posameznih bolnišnicah. Izmed bolj odmevnih v nedavnem času je tudi nelikvidnost bolnišnice Topolšica, ki je sledeč včerajšnjim besedam ministrice v tako globokih težavah, da zgolj sanacija ne bi bila zadosti. Dotična bolnišnica je namreč zaradi likvidnostnih težav zamujala z izplačilom plač zaposlenim. Načrt ministrstva pa je, da bolnišnico pripojijo celjski bolnišnici, ki je sicer tudi v rdečih številkah. Kot so izjavili na okrogli mizi prejšnji teden, pa pripojitvi nasprotuje večina vpletenih.

Topolšica ima 6 milijonov in pol nepokritih obveznosti, njene likvidnostne težave pa segajo leta nazaj, ko je Topolšica investirala osem milijonov evrov v energetsko sanacijo in obnovo bolnišnice. Razloge investicije in izgube bolnišnice pojasni nekdanji direktor Janez Poles.

Izjava

Razlogi za omenjen položaj so tudi zgodovinske narave, saj je bila v preteklosti bolnišnica v neugodnem položaju za finančne investicije, kar pa je bolnišnica reševala z dodatno proizvodno dejavnostjo.

Izjava

Bolnišnici je ministrstvo za zdravje skušalo tudi ob tokratnih težavah ponovno nameniti posojilo, vendar ministrstvo za finance posojila ni odobrilo. Topolšica je zato še vedno v rdečih številkah, načrt ministrstva za zdravje pa je, da se pripoji celjski bolnišnici, ki pa je bila med letoma 2010 in 2016 v 5 milijonski izgubi. V preteklosti je Topolšica sicer že sodila pod celjsko bolnišnico, vendar se je leta 1975 odcepila, saj pod okriljem celjske bolnišnice ni bila deležna investicij. O neprimernosti predloga pripojitve, Poles

Izjava

Kljub manku financ in nujnosti obnovitve bolnišnice, ki sta pripeljala v trenutni položaj, pa je vodenje postopka investicije sporno. Revizija obnove bolnišnice je namreč pokazala nepravilnosti, zaradi česar je bila zadeva posredovana Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Prva revizija je bila sicer že leta 2013 na mizi sveta zavoda, v katerem so predstavniki države. Za izjavo smo kontaktirali tudi ministrstvo za zdravje, vendar do zaključka oddaje ni bilo odziva.

Zaradi likvidnostnih težav so bili na udaru tudi zaposleni, ki jim je bila neto plača izplačana šele po odlogu izvršbe s strani dobaviteljev. Kakšno je sedanje stanje zaposlenih v bolnišnici glede na normativ delovne uspešnosti, pojasni direktor Topolšice Jurij Šorli.

Izjava

Kot so se izrazili na ministrstvu, naj bi pripojitev služila večanju sinergij in prihranku pri podpornih službah. Prav tako pa rešitev vidijo v skupnem naročanju, katerega primanjkljaj slednjega sicer tudi splošno pesti zdravstvene ustanove. Ob siceršnjem položaju delavcev in govora o prihrankih pa se pojavljajo vprašanja kaj to pomeni za zaposlene. Morebitna dodatna oklestitev zdravstvenega osebja ob pripojitvi bolnišnice bi načela že prisotno pomanjkanje. Da je stanje že tako ali tako pereče in kaj naj bi za zaposlene prinesla pripojitev, današnji Offsajd zaključi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.