Loško ekološko

Aktualno-politična novica
3. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem lokalnem Offsajdu pogled usmerjamo v škofjeloško industrijsko cono Trata, kjer podjetje za hrambo nevarnih odpadkov z ironičnim imenom Ekologija d.o.o. že nekje od leta 2014 vznemirja lokalno prebivalstvo. Takrat je med občane pricurljala informacija, da podjetje v svojih prostorih hrani odpadke, za katere nima dovoljenja. Najnovejši vzrok trenja predstavlja poročilo Gasilskega poveljstva občine Škofja Loka, v kateri je poveljnik enote Andrej Štremfelj podal oceno, da podjetje trenutno nima zagotovljene ustrezne požarne varnosti. Ker podjetje obratuje v 60 let starih prostorih, ki niso bili zgrajeni z namenom hrambe nevarnih odpadkov, občane skrbi, da se bo Škofji Loki pripetil Kemis. Ekologija d.o.o. ima svoj obrat v nekdanjih prostorih Gorenjske predilnice, ki so jih odkupili leta 2005.

Ekologija, ki je sicer v lasti avstrijske družbe Saubermacher, ima svoj obrat v Škofji Loki od leta 2006 dalje. Delovanje podjetja in njegovo spornost razloži občinski svetnik in član iniciative Moja Škofja Loka, Rolando Krajnik:

Izjava

Začetek julija letos so si prostore Ekologije z namenom opravljanja požarne vaje ogledali škofjeloški gasilci. Poročilo poveljstva povzame Krajnik:

Izjava

Obrat Ekologije deluje v delno leseni zgradbi, stari 60 let. V primeru požara je stavbo treba gasiti z vodo, medtem ko je večino odpadkov, ki jih podjetje hrani, nujno gasiti s peskom. Zgradba prav tako nima ustreznega obveščevalnega sistema. Ponoči so vrata zaklenjena z verigo, na območju pa ni nobenih varnostnikov. Občinska svetnika Rolando Krajnik in Davor Tavčar tako opozarjata, da bi v primeru požara lahko prišlo do bistveno večje škode kot pri požaru v Kemisu. Na Trati se namreč v neposredni bližini podjetja nahaja bivalno naselje s približno 15 tisoč prebivalci.

Požarna varnost pa ni edina skrb lokalnega prebivalstva. Problematična se jim zdi tudi ureditev kanalizacije podjetja. Trenutno se odplake iz Ekologije stekajo v interno kanalizacijo Gorenjske predilnice, od tam naprej v javno čistilno napravo, nazadnje pa v ožilje reke Sore. Razloži občinski svetnik Davor Tavčar:

Izjava

V podjetju priznavajo, da v sistemu požarne varnosti obstajajo nepravilnosti, vendar jih nameravajo v kratkem odpraviti. V torek jih je obiskal požarni inšpektor Agencije za okolje ARSO, ki pri svojem pregledu ni opazil večjih nepravilnosti. Po besedah direktorja Ekologije Jožefa Kocona:

Izjava

Svetnik Krajnik je ob pregledu prostorov Ekologije izpostavil, da njihov požarni bazen meri le 6 kubikov, medtem ko je požarni bazen Kemisa meril okoli 650 kubikov. Kocon se na te očitke odziva z odgovorom, naj stroka presoja o strokovnih zadevah.

Izjava

Ekologija d.o.o. je sicer lani vložila prošnjo na ARSO za dovoljenje povečanja količine predelanih nevarnih odpadkov iz 6,5 ton na 92 ton na dan. Skupina občinskih svetnikov je s podporo iniciative moja Škofja Loka sklicala izredno občinsko sejo. Izrazili so predvsem zaskrbljenost v povezavi s tem, da bi se izdalo dovoljenje za povečanje kapacitet predelave, medtem ko bi prostori ostali nespremenjeni, torej neustrezni. V Ekologiji poudarjajo, da se v primeru povečanja zmogljivosti podjetje ne bi širilo. Hkrati dodajajo, da v praksi ne bi prišlo do predelovanja 92 ton na dan, ampak bi bila številka bližja 16 tonam. Občinski svetniki županove liste Prijatelji Loke se na seji niso prikazali, župan pa je poudarjal, da bi povečanje kapacitet Škofji Loki lahko prineslo nove zaposlitve. Po znanih podatkih bi bilo takih zaposlitev med 3 in 5. Odzive župana na sejo komentira Krajnik:

Izjava

Petnajstkratno povečanje količine nevarnih odpadkov na območju industrijske cone Trata bi pomenilo povečanje ekološkega tveganja za njeno neposredno okolico. Darja Matjašec iz Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti opozarja, da se pogosto pozablja na tveganje, ki bi ga tako povečanje količine odpadkov prineslo že samo zaradi večje količine prevozov, ki jih je potrebno opraviti tekom enega dneva.

Izjava

Občanom se zdi problematično tudi dejstvo, da je za izvajanje dejavnosti kot je predelava nevarnih odpadkov, potrebno samo soglasje ARSO, sami pa na odločanje o dogajanju v njihovi neposredni bližini nimajo nobenega vpliva. Z mislijo, da bi bilo potrebno v primerih umeščanja takih dejavnosti v prostor preučiti vse možne dejavnike, današnji OFFsajd zaključi Matjašec:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.