Luka Koper vs SDH, eno leto kasneje

Oddaja
29. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Zaposleni v Luki Koper se po enem letu zopet pripravljajo na dvoboj s Slovenskim državnim holdingom, o čemer priča tudi protestna akcija, izpeljana danes opoldne. SDH je namreč delničarjem Luke, ki se bodo jutri sestali na letni skupščini, predlagal menjavo dveh luških nadzornikov, Alenke Žnidaršič Kranjc in Elen Twrdy. Če spomnimo, gre za drugo rundo dvoboja, lani ob skoraj istem času so namreč luški delavci in njihovi podporniki z blokado pristanišča dosegli odstop takratnega prvega moža SDH Marka Jazbeca in sekretarja ministrstva za finance Metoda Dragonje. Tudi takrat je bila jabolko spora napovedana menjava nadzornega sveta s strani SDH in implicirane strukturne spremembe, ki ji sledijo, vključno z menjavo uprave.

Če so lani argumenti SDH temeljili na domnevno prenizki donosnosti Luke Koper, za katere se je kasneje izkazalo, da so temeljili na napačnih podatkih, pa je letos ostal zgolj argument “izgube zaupanja” v nadzornike. Ta je utemeljen z neustreznim postopanjem glede poslovnega modela zanašanja na izkoriščevalske zunanje izvajalce, tako imenovane izvajalce pristaniških storitev. Zakaj so se za to potezo odločili tri mesece pred rednim potekom mandata nadzornega sveta, ostaja predmet špekulacij, SDH pa zatrjuje, da gre za povsem rutinski postopek pred potekom trenutnega mandata. Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke Koper, temu ne verjame:  

Izjava

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen

vidi v potezi SDH tudi nevarnost, da bi morebiten odpoklic uprave pripeljal do odškodninskih tožb, kot se je to zgodilo z Gašparjem Gašparjem Mišičem leta 2014. Mišič je mimogrede zopet preferirani kandidat za nadzornika s strani Mestne občine Koper oziroma njenega prvega moža, Borisa Popoviča:

Izjava

Glavni pomislek zaposlenih in sindikatov, kar zadeva nadzornike, predlagane s strani SDH, je, da ima eden izmed na novo predlaganih nadzornikov, to je Milan Jelenc, zgodovino delovanja v Slovenskih železnicah. Jelenc je namreč član poslovodstva Slovenskih železnic. Zaradi dostopa do informacij o poslovanju obeh podjetij, ki bi mu s tem pripadel, interpretacija namer SDH po oblikovanju skupnega holdinga Luke in Slovenskih železnic, ki bi bil atraktivnejši za potencialne tuje kupce, po Majcnovem mnenju ni privlečena za lase.

Izjava

Druga nova predlagana članica nadzornega sveta pa je Barbara Nose, revizorka v družbi Constantia Plus.

Slosar poda tudi svoje videnje razlogov za odločitev SDH po menjavi nadzornikov v času tik pred iztekom mandata:

Izjava

Kaj se bo zgodilo na jutrišnji skupščini, je po Majcnovem mnenju odprto vprašanje. Ve pa, pri čem bodo zaposleni v Luki vztrajali:

Izjava

Rok Parovel, član trenutnega nadzornega sveta, verjame, da bodo na jutrišnji skupščini menjali več kot zgolj prvi dve nadzornici:

Izjava

Za nadaljnji razvoj Luke Koper je ključna izgradnja drugega tira med Koprom in Divačo. Majcen pojasni, da se zato kljub nasprotovanju načrtom vlade glede načina in financiranja gradnje drugega tira niso vključili v kampanjo zbiranja podpisov za referendum:

Izjava

Majcen zagovarja tudi širitev samega pristanišča, ki je v odnosu z Mestno občino Koper naletelo na problematizacijo zaradi okoljskih vprašanj:

Izjava

Kaj bi moralo biti vodilo države in SDH v odnosih z Luko, za zaključek današnjega Offsajda povzame Majcen:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.