Nadaljevanje stavke v Goši

Aktualno-politična novica
5. 9. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Delavci v srbskem podjetju Goša nadaljujejo s stavko, ki traja že od marca. Dogovor med delavci in delodajalcem, da bodo prvega septembra zaposleni v srbskem podjetju Goša dobili delno izplačilo že tri leta neizplačanih plač, je znova propadel. V zameno za izplačilo 250 evrov vsakemu zaposlenemu so se delavci z delodajalcem in skupaj z vladnimi posredniki dogovorili, da nadaljujejo z delom, a do omenjenega izplačila ni prišlo. Nekdanji slovaški lastnik ŽOS Trnava namreč delavcem dolguje približno 1,8 milijona evrov plač in prispevkov, medtem ko je državi dolžan prispevke v višini 4-ih milijonov evrov.

Od marca trajajoča stavka ni rodila sadov niti ob gladovni stavki niti ob samomoru delavca. Nekajmesečno genezo stavke, na katero se je opozarjalo tudi ob nedavnih protestih proti izvolitvi sedanjega predsednika Srbije Aleksandra Vučića, oriše Bogdan Ninković iz Študentske fronte

Izjava

Že dolgoletno zanemarjanje delavske zakonodaje ne bi bila mogoča brez dobrikanja politike kapitalu in pogosto artikulacijo tega v obliki privabljanja investicij. Da je Goša paradigmatski primer trendov srbske politike, pojasni Marko Reljanović s pravne fakultete univerze Union v Beogradu.

Izjava

Država je podjetje Goša prodalo slovaškemu podjetju ŽOS Trnava leta 2007. Aprila letos pa je lastništvo prevzelo podjetje Lisnart Holdings Limited, ki ima sedež v Cipru. Stavkajoči delavci so domnevno zamenjavo lastništva označili za fiktivno, saj da gre za istega lastnika slovaškega podjetja kot prej, ki se skuša znebiti slabega ugleda zaradi sedanjega dogajanja. Kdo je lastnik Goše?

Izjava

Medtem ko je srbska premierka Ana Brnabić izjavila, da je vlada naredila več, kot je zakonsko možno za reševanje neplačevanja delavcev v Goši, pa številni indici kažejo nasprotno.

Izjava

Kakšno je bilo postopanje vlade v primeru Goša?

Izjava

Ostali sindikati sicer deklarativno podpirajo stavkajoče delavce v Goši, prav tako jim nudijo nekaj pomoči, a vendarle ne sodelujejo v polni meri. Po mnenju sogovornika je Goša zato tudi paradigmatski primer delovanja srbskih sindikatov. Zakaj manko sodelovanja s sindikati?

Izjava

Večkrat je na stavkajoče delavce letel tudi očitek o političnosti stavke. O tem, da je stavka predvsem socialna, a tudi politična, če ne ravno politikanska, današnji Offsajd zaključi Reljanovič.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness