Nostalgija ameriško-kubanskih odnosov

Oddaja
19. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Pretekli vikend je ameriški predsednik Donald Trump ob obisku Miamija nagovoril kubanske priseljence v Združenih državah Amerike, med katerimi so bili prisotni tudi veterani neuspele invazije v Prašičjem zalivu leta 1961. V govoru je predstavil podpis predsedniške uredbe, v kateri si prizadeva za odpravo sprememb, ki jih je v kubansko-ameriških odnosih vpeljal bivši predsednik Barack Obama. Tako je Donald Trump ob napovedi "osvoboditve" kubanskega ljudstva predstavil zaostritev možnosti turističnih obiskov ameriških državljanov na Kubo, pri čemer bodo ameriški državljani za individualne obiske potrebovali posebna državna dovoljenja. Predsedniška uredba med drugim prepoveduje poslovanje ameriških podjetij s kubanskim državnim podjetjem GAESA, ki upravlja večino turistične in tovorne infrastrukture na otoku.

Podpis predsedniške uredbe je uresničil Trumpove predvolilne obljube o spreobračanju sprememb, uvedenih v času Baracka Obame. Slednji je ob koncu svojega mandata v lanskem letu Kubo tudi obiskal in bil tako prvi ameriški predsednik od leta 1928, ki je stopil na otok.

Ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov s Kubo je Obama začel v letu 2014. V naslednjih dveh letih pa je administracija bivšega ameriškega predsednika, čeprav ni nikoli v celoti odpravila embarga, vseeno uvajala spremembe z namenom širitve turistične, gospodarske, znanstvene in humanitarne dejavnosti. Vzpostavljene so bile tudi skupne zdravstvene raziskave, Kuba pa je v Združenih državah začela prodajati farmacevtske proizvode. Med drugim so na Kubo začele pritakati tudi ameriške štipendije za znanstvene raziskave.

Več o vplivu sprememb, ki jih je v odnosu med Združenimi državami in Kubo v letu 2014 vpeljal Obama, pove Alejandro Sanchez, raziskovalec washingtonskega Sveta za hemisferska vprašanja:

Izjava

Kljub pričakovanjem velikega razcveta trgovine, investicij in turizma med državama kot posledice omilitve embarga, kot potrdi tudi Sanchez, zaenkrat gospodarski stiki ostajajo precej omejeni. Največji porast je doživel turizem. Število ameriških turistov se je v prvih štirih mesecih lanskega leta v primerjavi z letom prej skoraj podvojilo in je doseglo blizu 100 tisoč obiskov. Turistični obiski iz velike severne sosede so predstavljal skoraj polovico porasta celotnega števila turističnih obiskov na otoku, ki je znašal dobrih 13 odstotkov. A kljub pompoznim najavam vzpostavitve neposrednih letalskih povezav med ZDA in Kubo delež ameriških turistov ostaja relativno majhen. Od približno 1,5 milijona turistov, ki je Kubo obiskalo v začetku lanskega leta, je bilo le 100 tisoč ameriških.

Precej manjši porast gospodarskih stikov med državama pa beležijo druge panoge. Na področju investicij je še vedno prisotna ovira embarga, ki ni bil odpravljen, temveč je Obama s predsedniškimi dekreti njegove učinke le nekoliko omilil. Največ ameriških investicij je usmerjenih v turistični sektor. Kuba je sicer leta 2014 sprejela zakon, s katerim je obdavčitev dobičkov znižala iz 30 na 15 odstotkov, prav tako pa je podjetja oprostila plačila tega davka za prvih osem let.

Trump je ob predstavitvi sprememb izpostavil, da slednjih ne bo umaknil, vse dokler Kuba ne bo izvedla mednarodno priznanih volitev. Vseeno pa nekatere spremembe, ki jih je Obama sklenil z Raulom Castrom v decembru 2014, ostajajo. Ameriško veleposlaništvo v Havani bo tako v nadaljnje ostalo odprto.

Konkretnih posledic, ki bodo nasledile Trumpove spremembe, zaenkrat ne moremo natančno predvideti. Če zadevajo turizem, bodo obiski Kube ameriških državljanov najverjetneje možni le preko ameriških turističnih agencij, medtem ko bodo individualni obiski omejeni le za akademske ali športne namene. Kar zadeva gospodarske povezave, pa bosta ministrstvi za finance in trgovino začeli pripravljati nova pravila za kubansko-ameriške gospodarske povezave, ki bodo najverjetneje v veljavo stopila v naslednjih mesecih. Več o Trumpovih spremembah, njihovi možni realizaciji in posledicah pove Brian Fonseca iz Gordon institute for public policy:

Izjava 

Fonseca pa ob Trumpovi napovedi sprememb opozarja, da se pri tem ne smemo prenagliti. Vsebina predsedniške uredbe ni tako drastična, kot to napoveduje ameriški predsednik Trump, dodaja Fonseca:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.