Obtičali v Calaisu

Aktualno-politična novica
27. 7. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Pred devetimi meseci, oktobra lani, so francoske oblasti prisilno izpraznile in porušile migrantsko taborišče v Calaisu, tako imenovano “Džunglo”. S solzivcem, vodnimi topovi in buldožerji so izselili približno 10.000 ljudi, uradno zaradi slabih bivanjskih razmer. Kljub porušitvi Džungle pa migranti še vedno prihajajo v Calais, kjer čakajo na priložnost za prečkanje Rokavskega preliva. Organizaciji za varovanje človekovih pravic Human rights watch in Refugee Rights Data Project sta nedavno izdali ločeni poročili o razmerah, v katerih živijo migranti v Calaisu. Poročili popisujeta nasilje policije in civilistov nad migranti, slabe bivanjske razmere in neaktivnost francoske vlade pri urejanju razmer.

Alice Lucas z organizacije Refugee Rights Data Project predstavi trenutne bivalne razmere migrantov v Calaisu; od kod so, kam so želeli oditi in s kakšni težavami se soočajo.

izjava 

Poročilo organizacije Humans Rights Watch z naslovom Living in Hell pa poroča o rutinskem izživljanju policije nad migranti. Judith Sunderland iz Human Rights Watch povzame glavne izsledke raziskave.

izjava 

Policija, sledeč poročilu, prav tako pri delu nenehno ovira humanitarne delavce in mnogokrat pri tem prestopi mejo zakona. Judith Sunderland opiše, kako je policija preprečevala in upočasnjevala delo humanitarnih organizacij:

izjava 

Policijsko in civilno nasilje nad migranti potrjuje tudi poročilo Refugee Rights Data Project. Alice Lucas predstavi vrste nasilja nad migranti.

izjava 

Odziv lokalne skupnosti na povečano število migrantov, ki se v zadnjih mesecih vračajo v Calais, je torej vse prej kot pozitiven. Kam je mnogo migrantov po uničenju taborišča oktobra lani odšlo in zakaj se vračajo, pojasni Alice Lucas:

izjava 

Lokalna skupnost migrantom ne omogoča dostopa do vode, hrane, sanitarij. Zato ji je junija sodišče odredilo, da morajo migrantom omogočiti dostop do pitne vode, tušov, stranišč in jim omogočiti pranje oblačil. Na odločitev sodišča se je pritožila francoska vlada, odločitev sodišča o pritožbi pa bo znana jutri. Ta odločitev bo vsebovala tudi nova pravila, kako policija ne sme ravnati z migranti. Humanitarne organizacije zato pričakujejo, da bi ta sodni primer lahko vzpostavil nove standarde za ravnanje policije z migranti in natančno vzpostavil omejitve uporabe sile.

Odzive lokalne in narodne oblasti povzame Judith Sunderland.

izjava

Svoja pričakovanja in predloge, kaj bi nova francoska vlada morala storiti v luči teh razkritij, predstavi Judith Sunderland.

izjava

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness