Offsajd kmetijskih zemljišč

Oddaja
11. 6. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Parlament je danes na pobudo štirih koalicijskih strank – Slovenske demokratske stranke, Državljanske liste, Desusa in Nove Slovenije odobril skrajšan postopek glede novele zakona o kmetijskih zemljiščih, kar pomeni, da bo sprejemanje zakona potekalo brez javne razprave v Državnem zboru. Opozicija s koalicijsko Slovensko ljudsko stranko in večjim delom stroke noveli nasprotuje, saj, v kolikor bo sprejeta, ukinja nadomestila za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Namen uvedbe nadomestil oziroma finančne odškodnine je odvrniti pritiske urbanizacije na rodovitna tla, ki so dolgoročno pomembna za zagotavljanje prehranske varnosti države. Sicer odškodnine naj ne bi bile medresorsko najbolje usklajene, vendar pa opozicija in večji del stroke menita, da je to potrebno zgolj popraviti, ne pa ukiniti. Kako je koalicija omenjenih štirih strank v parlamentu izsilila obravnavo novele po skrajšanem postopku in kaj to pomeni, nam je povedal podpredsednik Socialnih demokratov in nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan:

 

Izjava je v oddaji

V Slovenski ljudski stranki noveli prav tako nasprotujejo. O tem zakaj je temu tako, nam je povedal poslanec omenjene stranke Roman Žveglič.

Izjava je v oddaji

O samem sistemu odškodnin in o tem, zakaj so Socialni demokrati proti odpravi takšnega sistema, smo ponovno govorili z Dejanom Židanom.

Izjava je v oddaji

Proti predlagani noveli Zakona o kmetijskih zemljiščih se je  izrazilo tudi več okoljevarstvenih in drugih nevladnih organizacij v Sloveniji. Govorili smo z Renato Karbo iz spletne skupnosti Tretji člen, ki so zbirali podpise za peticijo proti obravnavi novele zakona o kmetijskih zemljiščih po pospešenem postopku. Karba nasprotuje noveli, ker:

Izjava je v oddaji

Karba je omenila tudi slabosti sedanjega zakona, ki bi jih bilo treba odpraviti, Roman Žveglič iz Slovenske ljudske stranke pa vidi slabosti sedanjega sistema v sledečih stvareh:

Izjava je v oddaji

Židan se sicer strinja s trditvijo, da bi bilo mogoče uvesti določene spremembe v sedanji zakon, vendar pa nasprotuje, da bi se ga ukinilo oziroma sprejelo novega.

Izjava je v oddaji

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.