Piranske parcelne peripetije

Oddaja
11. 4. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Razvojne vizije občin, ki naletijo na neodobravanje občanov, niso nikakršna redkost, malo manjkrat se zgodi, da se lokalna civilna družba mobilizira in formalno poseže v načrte občinskega vodstva. Danes se je to zgodilo v Piranu, ko je civilna iniciativa Piran - Pirano na novinarski konferenci pred občinsko palačo na Tartinijevem trgu občinskim predstavnikom predala zbrane podpise za razpis občinskega referenduma. Z referendumom želijo preprečiti pozidavo Fiese, letoviškega območja na severni strani piranskega polotoka, ki je predvidena v občinskem prostorskem aktu.

Sam načrt pozidave in lastništvo parcel v Fiesi imata relativno pestro zgodovino. Prva sprememba zazidalnega načrta Pacug-Fiesa leta 2002 se je zgodila, ko je občina Piran gradbenemu podjetju SCT z zazidljivimi parcelami poplačala izgradnjo cestne infrastrukture na območju Fiese. Ob propadu SCT-ja je lastništvo parcel prešlo k podjetju Botero, slednje pa jih je do leta 2013 prodalo podjetju Factor projekt v lasti Factor banke. Ko je leta 2016 Factor banka zaradi slabega poslovanja izgubila licenco za opravljanje bančnih storitev, so bile parcele z ostalim premoženjem banke vred prenešene na Družbo za upravljanje terjatev bank, krajše DUTB.

Občinski podrobni prostorski načrt za Fieso, v nadaljevanju OPPN, ki so ga piranski svetniki potrdili februarja letos, je tako že tretji uradni načrt pozidave v zadnjih 10 letih. Od tistega, ki je bil sprejet leta 2013, se po besedah občinskih predstavnikov razlikuje predvsem po obsegu predvidenih gradbenih del ter komunalni urejenosti območja. Predvideno bruto tlorisno površino, namenjeno izgradnji, naj bi iz 11.600 zmanjšal na 7400 kvadratnih metrov oziroma število predvidenih nastanitvenih enot iz 57 na 22.

Glede na nastali konflikt in referendumsko pobudo pa zadeve niso tako enostavne. Kaj območje predstavlja lokalni skupnosti, nam za uvod v problematiko pove krajinska arhitektka Romana Kačič, ki je tudi članica civilne iniciative:

Izjava

Župan občine Piran Peter Bossman je v izjavi za javnost ob napovedi zbiranja podpisov za razpis referenduma 3. aprila trditve civilne iniciative označil za zavajanje javnosti. Tudi uradna izjava, ki smo jo prejeli od občinske službe za stike z javnostjo, želi občino prikazati kot akterja, ki se zavzema za čimbolj okoljsko prijazen načrt pozidave:

Izjava

Današnjo novinarsko konferenco in predajo zbranih podpisov povzame Davorin Petaros, vodja civilne iniciative Piran - Pirano:

Izjava

Problem se začne, kakor v nadaljevanju pove Kačič, že pri krovni občinski okoljski strategiji oziroma odsotnosti le-te.

Izjava

Na odsotnost strategije, ki bi celovito naslovila razvojno pot piranske regije, opozori tudi Petaros:

Izjava

Glede na to, da je uradni investitor projekta, torej podjetje Factor projekt, že nekaj let v stečaju, smo Petarosa vprašali kdo sploh je trenutni finančni nosilec načrtovane pozidave:

Izjava

V civilni iniciativi navajajo, da so občino zalotili pri več poskusih zavajanja. Leta 2004 so bile nepremičnine v občinskem prostorskem načrtu namenjene domačinom Pirana. Z njihovo preselitvijo bi se v Piranu sprostile turistične kapacitete. Po novem OPPN pa bi novogradnje na terasasti krajini dodelili raznim bankam in tajkunom. Petaros.

Izjava

Civilna iniciativa Piran - Pirano je takoj po novem ekspresnem sprejetju OPPN nanj vložila pripombe. Več o njihovih aktivnostih v odnosu do občine za zaključek pove Petaros.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness