Pobuda za nedoločen čas

Aktualno-politična novica
19. 9. 2017 - 17.12
 / OFFsajd

Pobuda za zaposlovanje mladih je eden izmed projektov Evropskega parlamenta, namenjenih izboljševanju zaposlitvenih možnosti za mlade. Ta teden je parlament odobril še dodatnih 500 milijonov eurov za ta projekt, ki je sicer težek 1,2 milijarde eurov za obdobje 2017-2020. V hiši Evropske unije v Ljubljani se je odvila predstavitev poročila in razprava z deležniki o učinkovitosti pobude v državah članicah unije. Razprave se je udeležila delegacija evropskih poslancev Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, poleg njih pa še predstavniki nevladnih organizacij, ki so pri Pobudi sodelovali. Med njimi so bili predstavniki Mreže MaMa, Zveze svobodnih sindikatov slovenije, Mladinskega sveta Slovenije, zavoda Nefiks, pa tudi predstavniki delodajalcev iz Obrtniško podjetniške zbornice Slovenije. Poročilo je predstavila evropska poslanka Romana Tomc.

Med problemi, ki so jih ugotovili pri sestavljanju poročila, je Tomc izpostavila predvsem zahtevnost iskanja ustreznih kazalnikov uspešnosti pobude.

Izjava

Že pri samem merjenju stopnje brezposelnosti prihaja do tega, da določeni mladi niso registrirani kot brezposelni, niso vključeni v izobraževalni sistem, in so tako statistično skoraj nevidni. Gre za tako imenovano skupino NEET - not in employment, education or training.

Izjava

Prav tako je Tomc kot problematično izpostavila razumevanje držav članic, da se evropska sredstva v okviru pobude za zaposlovanje uporabijo namesto državnih sredstev, ki bi bila potrebna na tem področju.

Izjava

Na evropski ravni se je število brezposelnosti mladih tekom projekta zmanjšala za 1,4 milijon ljudi, število tistih, ki niso zaposleni, niti se ne izobražujejo ali urijo, torej spadajo v skupino NEET pa za 900 tisoč. Število pripadnikov NEET se je v Sloveniji povečalo, program Pobude za zaposlovanje pa je s svojimi ukrepi zajel približno polovico te skupine. Maja Hostnik iz Mreže Mama je izpostavila željo, da bi se pri ukrepih v povezavi s pripadniki skupine NEET več pozornosti namenjalo mladinskim organizacijam, ki so s takimi mladimi dejansko v kontaktu.

Izjava

Slovenija v ugotovitvah poročila iz oktobra 2016 sicer od vseh držav članic v največji meri zmanjšala brezposelnost, kar je Tomc izpostavila kot velik dosežek. Želimir Stanič iz Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije je opozoril, da se je na račun zmanjšanja brezposelnosti povečalo število zaposlitev za določen čas. Slovenija je po številu zaposlitev za določen čas v samem vrhu Evropske unije.Martina Stanonik iz Zavoda za zaposlovanje Slovenije izpostavi, da je bilo takih zaposlitev za določen čas, v okviru Pobude za zaposlovanje mladih, kar tri četrtine. 

Izjava

Med skoraj 1900 ljudmi, ki so bili vključeni v programe v Sloveniji, financirane iz Pobude za zaposlovanje, so do sredine lanskega leta po izteku subvencioniranja le štirje nadaljevali s procesom izobrazbe, vajeništva ali zaposlitve.

Večina udeležencev razprave je poudarila pomanjkanje dolgoročnih ukrepov znotraj pobude.Na podobne probleme v izvajanju politike zaposlovanja mladih v zaključku današnjega offsajda opozori tudi Tea Jarc iz Sindikata Mladi Plus:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness