Pod eno streho

Oddaja
18. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Predsednik Odbora za kulturo Državnega zbora in poslanec SMC Dragan Matić je za 25. oktober sklical izredno sejo v zvezi z odločitvijo Ministrstva za kulturo, ki je samo sebe označilo za nepristojno pri odločanju glede prevzema družbe Pro Plus s strani družbe United Group. Pri tem je šel mimo poslancev Levice, ki so k sklicu seje pozvali le nekaj ur prej.

Spomnimo, United group, ki je že lastnik operaterja Telemach, je izkazal namero o nakupu družbe Pro Plus. Ta ima v lasti več televizijskih kanalov, največja med njimi sta Kanal A in POP TV, prav tako pa tudi spletne strani, vključno s tisto najbolj obiskano - 24ur.com. Istočasno lastništvo ponudnika komunikacijskih storitev in izdajatelja medija pa zahteva odobritev Ministrstva za kulturo. A se je Ministrstvo za kulturo v konkretnem primeru označilo za nepristojno. Po ozkem branju Zakona o medijih namreč o izdaji soglasja lahko odloča zgolj v primeru, ko gre za pridobitev več kot 20 odstotkov lastninskega ali upravljavskega deleža v premoženju izdajatelja radijskega oziroma televizijskega programa ali izdajatelja splošnoinformativnega tiskanega dnevnika. Skladno s področno zakonodajo pa ministrstvo ne more biti in torej ni tisto, ki presoja in odloča o soglasju za pridobitev deležev v premoženju družb, ki so sicer lastnice izdajateljev medijev, niso pa same izdajateljice radijskega oziroma televizijskega programa ali splošnoinformativnega tiskanega dnevnika.

Poslanec Levice Luka Mesec se z mnenjem ministrstva ne strinja in opozarja na možnost monopolizacije medijskega prostora v Sloveniji.

Izjava

Podobne skrbi ima tudi medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin, ki označuje argument ministrstva kot absurden.

Izjava

Telemach seveda ne obvladuje le televizijske ponudbe, pač pa tudi spletna omrežja. Telemach ima 44% tržni delež pri dostopu do interneta prek optičnega omrežja in dvotretjinski tržni delež pri storitvah kabelske televizije. Slovenska in evropska zakonodaja zaenkrat sicer zagotavljata nevtralnost interneta, kar pomeni, da mora ponudnik le-tega zagotavljati iste pogoje in hitrost za vse vsebine. A določeni trendi v ZDA, pa tudi v EU, gredo v nasprotno smer.

Izjava

Levica bo na seji izpostavila tudi dve potezi vlade, ki ju označuje za protizakonite.

Izjava

Po prepričanju Sandre Bašić Hrvatin zakon ni dvoumen, Ministrstvo za kulturo pa obtožuje prelaganja odgovornosti.

Izjava

Omenjeni člen je bil tako sprejet pred vstopom Slovenije v EU, da bi bilo poskrbljeno za varnost konkurence. Pro Plus po lastnih podatkih iz leta 2015 obvladuje 75-odstotni tržni delež, združitev pod eno streho skupaj s Telemachom pa postavlja dodatna vprašanja o varstvu konkurence na medijskem trgu.

Izjava

Mesec si bojazljivost vlade razlaga z dejstvom, da je med vodilnimi v skladu KKR Global Institute, ki obvladuje United Group, torej novega lastnika Pop TV, Kanala A in 24ur.com, nekdanji šef Cie in bivši ameriški general David Petraeus. Ta se je nenazadnje spomladi sestal tako s predsednikom vlade Mirom Cerarjem kot z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem.

Izjava

Predsednik Odbora za kulturo Državnega zbora Dragan Matić pojasni, kaj sploh lahko stori odbor na prihajajoči seji.

Izjava

S komentarjem o prelaganju odgovornosti med državnimi organi današnji OFFsajd zaključi Sandra Bašić Hrvatin.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness