VEČA SE ČREDA APATIČNIH OVC*

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 4. 2017 - 16.00

Spoštovani- dobri stari Orwell je rekel: »V časih univerzalne prevare je govorjenje resnice revolucionarno dejanje«.Nedvomno živimo v časih univerzalne prevare, morda pa tudi univerzalne samoprevare – javne, torej medijske izjeme so vse bolj redke; za šanki je drugače, to vem iz prve roke; a kaj bi to spričo vse krajše pozornosti tudi tistih redkih , ki so še pozorni na negativno mišljenje in obče zadeve; prevari FB lajkanja in dis-lajkanja, selfanja in še selfanja in urnega apdejtanja profila? Koliko je na FB – ki naj bi bilo »družbeno« omrežje, profilov članov družbe, ki mesece niso dobili plač in jim leta gazda ne plačuje prispevkov? Koliko je na FB državljanskega čuta, »empatije«, lajkanja  za javno in skupno dobro, ali pa je FB še eno zmagoslavje volje zasebništva in »patološkega narcizma«. Mimogrede: kanibalizem samega sebe je v tem kontekstu legitimen; ta »selfi lastnega selfanja« je FB duh časa.

Opomba: kdor bo ugotovil, kaj pomeni v tem tekstu »kanibalizem samega sebe«, dobi za nagrado vstopnico za koncert The Jesus & Mary Chain.

Niti »častne« izjeme, kot razni  »civilno-družbeni« in humanitaristični podvigi- a la oni zobozdravnik z begunci na grškem otoku, ki je nato postal osebnost leta osrednjega tiskanga glasila slovenskega kapitala »Delu«, ne odstopajo  od temeljnega vzorca: občega, skupnega, vključno z državo, ni več, »država«  seveda velja za sovražno, privatizirano- to kot da je normalizirano, splošno sprejeto v velikem delu javnosti; so samo še posamezniki ali kvečjemu skupine. Kako lahko iz tega izide neka kolektivna politična akcija , recimo evolucija/nadgradnja fleš-mob vstaj izpred petih let?

Pa bi bila vsaj enako ali še bolj upravičena in nujna kot mariborski revolt in »vseslovenska« vstaja proti Janši. Kajti nič se ni zares spremenilo- z vsako novo vlado se nadaljuje  in stopnjuje večno vračanja  enakega –zadnji večji primer: lekcijo velike kraje TEŠ6 so sedanji vladalci vzeli tako, da delujejo formalno bolj in »transparentno«, dejansko pa enako obskurno in avtokratsko- razlika je le v »cmeravosti« nasproti Janševi alfa-zoprnosti: govorim seveda o projektu »drugi tir«, pa tudi o norčevanju strokovnjakov - med njimi dosti levo-liberalnih – z »Vizijo Slovenije leta -2050.

Sreča 2050…Le o »edinosti« in »spravi« niso vizionarili- ta je v pristojnosti g. Pahorja, tako kot »narodni ponos«: zato je predsednik odločno prikimaval evro-bankirju Draghiju, ko nam je ob obletnici prevzema evra pokadil, da smo lahko »ponosni na doseženo«: na kaj že? Na divje zadolževanje v poceni evrih; na posledično tajkunstvo, na porazno dokapitalizacijo bank, na slabo banko; na krajo privatizacije, na izgubo finančne suverenosti! Na to, da  o usodi največjega delodajalca Mercatorja odločajo v tujini. Nismo še dolžniški sužnji, tlačani pa smo že  –in bomo tako ali drugače dali € za  dosedanjo krajo stoletja TEŠ6: morda bo Rotnik sedel- velik morda, a politiki ne bodo odgovarjali niti politično/volilno, kaj šele sodno, ker so bili zraven skoraj vsi-čast izjemi Zaresa, ki je seveda kmalu »gor plačala«.

»Zakonite« lumparije, nesposobnosti in oblastna roganja zdravi pameti bi lahko še našteval- a čemu? Javno mnenje o vladi je enkrat slabše, drugič pa boljše; zgodi se nič. Samo boljše pa o predsedniku države, ki bo ponovno izvoljen, četudi je kot bivši predsednik vlade  krepko soodgovoren za TEŠ6, kot je pravkar dokazal   Golobič pred Hanžkovo preiskovalno komisijo. Pa tudi začetku bančne katastrofi je predsedoval, če omenim le polit-ekonomske grehe. Vse to so dejstva, resnice; a Orwellove »revolucije« -javnega govorjenja le-teh- od nikoder, vsaj v osrednjih glasilih. Zato  najbrž ne bodo vplivale na predsedniške volitve. A ne samo zato: vse kaže, da  politična elita in njeni mediji bolje razumejo neko globljo potrebo večine državljanov, ki so jo poznali že starih  Latinov in rekli: «Mundus vult decipit- ergo decipitur« - Svet –Slovenija- želi biti varana- torej jo varajmo!«. Lahko noč in srečno.

  

*naslov prvega albuma pank benda Trifor60

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.