SPIRITUAL RITUALA

Oddaja
Spiritual Jazz Volume 7, Islam
30. 12. 2018 - 20.30

Tokratno Globaluno smo poimenovali Spiritual rituala; gre za svojevrstno nadaljevanje oddaje Ritual spirituala, ki je bila na sporedu pred dobrim mesecem. V njej smo predvajali izbrane skladbe spiritualnega jazza, v katerih so se zahodnjaški jazzovski glasbeniki podali v raziskovanje tradicionalnih godb.

Tudi tokrat večino gradiva črpamo iz diskografske serije Spiritual Jazz, ki ga pridno in skrbno izdaja založba Jazzman. A če smo se v omenjeni oddaji osredotočili na prve albume iz niza, na katerih je najti predvsem evropske in ameriške glasbenike, kajpak tudi v navezi z mednarodnimi tradicionalnimi glasbeniki, gre tokrat naše zanimanje k glasbi, navdihnjeni z islamom in japonsko tradicionalno glasbo. Večinoma bomo vrteli skladbe z albumov Spiritual Jazz Volume 7, Islam ter Spiritual Jazz Volume 8; Japan - Parts I & II.

Oddajo pa smo začeli s skladbo Alice Coltrane ustreznega naslova Spiritual Eternal, ki je izvirno izšla leta 1975 na albumu Eternity, nedavno pa še na dvojni kompilaciji, ki združuje tri njene albume. V nadaljevanju boste slišali izbor iz zgoraj omenjenih albumov; najprej z albuma Spiritual Jazz Volume 7, Islam, kjer opozarjamo na zanimivo sodelovanje legendarnega ameriškega tolkalca in mojstra latino-jazza Sabuja Martineza in saksofonista Sahiba Shihaba.

Sledi nekaj komadov z dvojne kompilacije, posvečene Japonski, in sicer najprej samosvoj tandem Sadao Watanabe & Charlie Mariano oziroma sodelovanje dveh altovskih saksofonistov iz Japonske in Združenih držav, ki se v skladbi ne navdihujeta pri japonski tradiciji, pač pa v indijski ragi. Je pa toliko bolj v japonsko folkloro vpeta skladba, ki jo na šakuhačiju igra Minoru Muraoka in ki sklepa naš izbor iz serijalke Spiritual Jazz.

Za konec oddaje dva komada z aktualne, letos objavljene plošče južnokorejskega kvarteta, ki ga sestavljajo Sungjae Son, Suwuk Chung, Yulhee Kim in Soojin Suh. Kitarist, bobnarka, saksofonist ter pevka in tolkalka razvijajo eterične, počasne skladbe, ki dostikrat temeljijo na starih korejskih pesmih, kot je to na primer slišati v skladbah, s katerima sklepamo zadnjo letošnjo Globaluno.

 

SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 30. 12. 2018

 

Alice Coltrane: Spiritual Eternal; The Complete Warner Bros. Studio Recordings (Real Gone Music, 2018)/ 1. Spiritual Eternal (2'57'')

 

Spiritual Jazz Volume 7, Islam (Jazzman Records, 2017)/ 3. Emmanuel Abdul-Rahim Feat. The Times At Hand Orchestra – Kalahari Suite (7'34'')

Spiritual Jazz Volume 7, Islam (Jazzman Records, 2017)/ 8. Sabu Martinez & Sahib Shihab – Nus (3'10'')

Spiritual Jazz Volume 7, Islam (Jazzman Records, 2017)/ 10. The Lightmen Plus One – All Praises to Allah, Pt. 1 & 2 (4'44'')

Spiritual Jazz Volume 7, Islam (Jazzman Records, 2017)/ 11. Ahmed Abdul-Malik – Nadusilma (4'02'')

Spiritual Jazz Volume 7, Islam (Jazzman Records, 2017)/ 12. Dawan Muhammad – Taumbu (1'28'')

Spiritual Jazz Vol. 8; Japan Parts I & II; Part 1 (Jazzman Records, 2018)/ 3. Minoru Muraoka – Positive and Negative (9'23'')

Spiritual Jazz Vol. 8; Japan Parts I & II; Part 1 (Jazzman Records, 2018)/ 6. Sadao Watanebe & Charlie Mariano – Ragam Sinthubairavi (11'37'')

Sungjae Son, Suwuk Chung, Yulhee Kim & Soojin Suh: Near East Quartet (ECM, 2018)/ 2. Mot (6'10'')

Sungjae Son, Suwuk Chung, Yulhee Kim & Soojin Suh: Near East Quartet (ECM, 2018)/ 4. Galggabuda (3'44'')

08 Sabu & Sahib Shihab - Nus [Jazzman]

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.